Dakkapel Vergunning Aanvragen

Wil je graag een mooie dakkapel laten plaatsen? Hoe zit het dan eigenlijk met de vergunningen? In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. In andere gevallen mag je een dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen.

Maar wanneer wel en wanneer niet? In dit artikel lees je er meer over.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?

Of je een vergunning moet aanvragen voor het plaatsen van een dakkapel hangt af van meerdere factoren. In de meeste gevallen kan een dakkapel aan de achterzijde – en in sommige gevallen ook aan een zijdakvlak van het huis – gewoon vergunningsvrij worden geplaatst.

Verder verschilt het per gemeente welke regels er van toepassing zijn.

Kun je ook een dakkapel zonder vergunning plaatsen?

Om een dakkapel zonder vergunning te plaatsen zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden. Het gaat dan op zaken als: komt de dakkapel aan de voorzijde of de achterkant van de woning, de maten en het model van de dakkapel.

Wat zijn de regels bij het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel?

Plaats van de dakkapel: Een dakkapel aan de achterzijde van de woning is meestal vergunningsvrij. Dit heeft ermee te maken dat een dakkapel in dit geval geen invloed heeft op het straatbeeld. Wel moet er nog voldaan zijn aan bepaalde eisen met betrekking tot de maten van de dakkapel.

Een dakkapel aan de zijkant van het huis kan ook vaak vergunningsvrij gebouwd worden, tenminste als deze niet aan een openbaar gebied grenst, zoals een weg of een bos.

Model van de dakkapel: Voor een vergunningsvrije dakkapel dient er gekozen te worden voor een dakopbouw met plat dak en ondoorzichtige zijkanten.

Maten van de dakkapel: Er gelden maximale maten voor een dakkapel die zonder vergunning mag worden geplaatst:

 • Hoogte: maximaal 1,75 m.
 • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet (de dakvoet is daar waar het dakvlak eindigt in de goot of op een plat dak).
 • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de hoogste punt van het dak, de daknok.
 • Zijkanten: minimaal 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.
 • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van de woningscheidende muur.

Let op, een dakkapel zonder vergunning is geen dakkapel zonder regels.

Ook wanneer je geen vergunning hoeft aan te vragen dan is het niet zo dat er geen regels gelden voor de plaatsing van de dakkapel.

Ook moet een dakkapel zonder vergunning namelijk voldoen aan het bestemmingsplan en aan het Bouwbesluit. Vooral de isolatiewaarde vereisten zijn iets om rekening mee te houden.

Verder moet je ook rekening houden met je buren. De nieuw te plaatsen dakkapel mag de privacy van de buren niet schenden.

Twijfel je of je de dakkapel wel vergunningsvrij mag plaatsen? Doe dan altijd even navraag bij je gemeente.

Je kunt ook advies vragen aan een specialist als je op zoek bent naar een nieuw dakkapel. Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Wat is een dakkapel met vergunningsplicht?

Wanneer je niet voldoet aan de voorwaarden om je dakkapel zonder vergunning te plaatsen dan moet je dus een vergunning aanvragen bij de gemeente.

Zo moet je in de volgende situaties een vergunning aanvragen:

Wanneer heb je een vergunning nodig voor een dakkapel?

Bron foto: wessexbps.co.uk

Hoe vraag je een vergunning aan voor een dakkapel met vergunningsplicht?

Het aanvragen van een vergunning verloopt in de volgende stappen:

1. Controleer of er echt een omgevingsvergunning nodig is: Via het Omgevingsloket kun je controleren of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Ook kun je hier zien welke omgevingsvergunning je nodig hebt.

2. Vraag de omgevingsvergunning aan bij je gemeente: Deze omgevingsvergunning kun je op de volgende manieren aanvragen bij de gemeente, namelijk via:

 1. Doe de vergunningcheck via het Omgevingsloket.
 2. een brief aan de gemeente.
 3. een papieren of online aanvraagformulier van de gemeente.

De gemeente zet jouw aanvraag meteen in de krant. Ook kan de gemeente jouw aanvraag op hun website zetten. Zo krijgen belanghebbenden, zoals je buren, de kans om te reageren.

3. Wachten op de beslissing: De gemeente controleert jouw vergunningsaanvraag op de volgende punten:

 • Past jouw aanvraag bij de voorschriften van het bestemmingsplan? In dit bestemmingsplan van de gemeente staat wat er mag gebeuren met een stuk grond of een gebouw.
 • Voldoet je aanvraag aan de regels van het Bouwbesluit?
 • Past de aanvraag bij de welstandsregels? Met de welstandsregels bepaalt de gemeente hoe gebouwen eruit mogen zien, bijvoorbeeld welke vorm of kleur ze mogen hebben.

Hoe lang duurt een vergunningaanvraag voor een dakkapel?

Meestal moet de gemeente binnen een termijn van 8 weken een beslissing nemen. Bij een ingewikkelde aanvraag is dit 6 maanden. In beide gevallen mag de gemeente deze periode nog verlengen met 6 weken.

4. Vergunning afgewezen? Keurt de gemeente je aanvraag voor een vergunning af? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken bij de gemeente tegen deze beslissing.

Met een bezwaarschrift geef je aan dat je het niet eens bent met de beslissing. Mocht dit bezwaarschrift niet helpen dan is er nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

Bezwaarschrift van de buren

Het is mogelijk dat de buren het niet eens zijn met de plaatsing van jouw dakkapel. Mocht de gemeente de omgevingsvergunning hebben verleend dan kunnen de buren een bezwaarschrift indienen.

De vergunning blijft dan geldig, totdat de gemeente of rechter besluit je vergunning af te keuren.

Wordt je vergunning afgekeurd? Dan moet je het eventueel reeds uitgevoerde werk weer ongedaan maken.

Let op burenrecht

Wanneer je aan de buitenkant van je huis gaat verbouwen, zoals bij een dakkapel natuurlijk het geval is, heb je te maken met burenrecht.
Hierin staat onder andere beschreven dat je de buren tijdig moet inlichten wanneer je wilt gaan bouwen.

Daarnaast wordt in het burenrecht ook geregeld wat er wel en niet toelaatbaar is wanneer het gaat om privacy. Hierbij kun je denken aan de inkijk op het privéterrein van je buren.

Afgezien van het burenrecht is het ook gewoon verstandig om je buren even in te lichten. In de meeste gevallen zullen ze dit waarderen en geen bezwaar tegen je plannen hebben.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel?

De prijs voor een vergunning voor een dakkapel ligt gemiddeld tussen de € 200 en € 600. Deze kosten komen uiteraard bovenop de kosten voor de dakkapel zelf.

Voor een standaard dakkapel met een afmeting van 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed betaal je gemiddeld tussen de € 3.000 en € 4.000. De prijs wordt vooral bepaald door de keuze voor prefab of maatwerk.

Vraag ook gratis offertes aan bij een dakkapel specialist. Vraag advies aan de specialist wanneer de dakkapel in jouw situatie vergunningvrij geplaatst mag worden om de bovenstaande kosten te voorkomen.

Versnelde procedure

In bijzondere gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van sterk versnelde procedures (flitsvergunning) waarbij je met een simpele tekening snel een vergunning kunt krijgen. Hierbij kun je denken aan de volgende situaties:

 • Het betreft een vrij standaard dakkapel en jouw gemeente heeft een zogenaamd ‘snelloket’ of een soortgelijke regeling voor standaard dakkapellen.
 • Je hebt tekeningen van de buren en wilt precies dezelfde dakkapel laten plaatsen.

Vergunning aanvragen voor dakkapel bij de gemeente

Krijg ik een boete voor het illegaal plaatsen van een dakkapel?

Begin nooit aan een verbouwing voordat je zeker weet dat deze vergunningsvrij mag worden uitgevoerd óf de bouwvergunning voor de dakkapel is verleend.

De gevolgen van een, volgens de wet verkeerd geplaatste dakkapel zijn vervelend. Wanneer je toch zonder vergunning aan de dakkapel bent begonnen en achteraf blijkt dat dit niet mocht, dan loop je een groot risico.

Kun je op verzoek van de gemeente aantonen, dat je niets illegaals gedaan hebt, dan is er verder niets aan de hand.

Maar als je je niet aan de regels hebt gehouden dan stuurt de gemeente je een bestuursdwangaanschrijving. Dit houdt in dat je wordt gesommeerd om de dakkapel binnen een bepaalde termijn weer af te breken.

Ook loop je het risico op een boete. De hoogte van een dergelijke boete kan behoorlijk variëren.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je een dakkapel laten plaatsen? Vraag bij meerdere dakkapel specialisten offertes zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend dakkapel offertes aan.

Vergelijkbare berichten