Prefab Dakkapel [Kosten – 5x Voordelen]

Wil je snel een dakkapel laten plaatsen? Dan is een prefab dakkapel de beste optie.

Maar wat is een prefab dakkapel en hoe wordt deze geplaatst?

In dit artikel lees je onder meer over de kosten en voordelen van prefab dakkapellen en de verschillen met maatwerk.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een prefab dakkapel?

Een prefab dakkapel is een kant en klare dakkapel die voordat deze geplaatst wordt al helemaal in elkaar is gezet. Het plaatsen van een prefab dakkapel duurt meestal maar 1 dag.

Prefab dakkapellen zijn in verschillende kleuren, maten en soorten te krijgen. Wil je een dakkapel in een afwijkende vorm, dan is prefab niet mogelijk.

Niet alleen worden alle onderdelen in elkaar gezet in de fabriek, ook worden het dak en de wangen al direct geïsoleerd en waterdicht gemaakt.

Prefab dakkapellen zijn doorgaans goedkoper dan een traditioneel gebouwde dakkapel. De levertijd van een prefab dakkapel ligt tussen de 6 – 10 weken.

wat is een prefab dakkapel?

Kies ook voor een voordelige en snelle plaatsing met een prefab dakkapel. Vraag nú hier gratis dakkapel offertes.

Wat kost een prefab dakkapel?

Een prefab dakkapel heb je in verschillende maten en materialen. Hieronder krijg je een idee wat de prijs is voor een gemiddelde prefab dakkapel in de meest gebruikte materialen en breedtes.

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief plaatsing en btw.

Breedte Hout Kunststof
(Trespa / Keralit)
Polyester
150 cm breed €4.200 €4.600 €5.100
250 cm breed €4.900 €5.275 €5.800
350 cm breed €5.750 €6.025 €6.620

Wat is het verschil tussen een maatwerk dakkapel en een prefab dakkapel?

Tussen een prefab dakkapel en een (traditioneel) maatwerk dakkapel bestaan de volgende verschillen:

 • Een prefab dakkapel wordt kant en klaar in de fabriek gefabriceerd, terwijl een maatwerk dakkapel ter plekke op het dak van je huis wordt geplaatst en hier volledig wordt aangepast op de constructie van je huis.
 • Maatwerk dakkapellen kunnen op elk dak worden geplaatst. Prefab dakkapellen zijn niet voor elk dak geschikt.
 • Bij maatwerk dakkapellen zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt, terwijl je bij prefab dakkapellen gebonden bent aan standaard modellen.
 • De kosten voor een maatwerk dakkapel zijn hoger dan die voor een prefab dakkapel.
 • Een prefab dakkapel wordt binnen een dag geplaatst, het bouwen van een maatwerk dakkapel neemt wat meer tijd in beslag.

Wat zijn de voordelen van een prefab dakkapel?

De keuze voor een prefab dakkapel levert de volgende voordelen op:

1. Goedkoper: Een prefab dakkapel is goedkoper dan een maatwerk dakkapel. Dit komt omdat er minder arbeidsuren voor nodig zijn om de dakkapel te maken en te plaatsen.

2. Snellere plaatsing: Doordat een prefab dakkapel al helemaal klaar wordt geleverd, kost het ook minder tijd om deze op het dak te plaatsen. Doorgaans is dit binnen een dag mogelijk.

3. Toezicht op de kwaliteit: In de fabriek is een goede kwaliteitscontrole mogelijk op het productieproces van prefab dakkapellen.

Voordat de dakkapel de fabriekshal verlaat, vindt er een controle plaats op alle belangrijke onderdelen en op de afwerking. Zo is de kwaliteit gewaarborgd.

4. Minder afhankelijk van weersomstandigheden: Doordat een groot deel al vooraf in de fabriek gebeurt en de dakkapel alleen nog geplaatst hoeft te worden, ben je voor de plaatsing wat minder afhankelijk van de weersomstandigheden.

5. Minder afval en overlast: Door de snelle plaatsing en het feit dat de dakkapel al in één stuk wordt geleverd, heb je tijdens de montage minder last van overlast en ontstaat er minder afval.

Pak ook de voordelen mee van een prefab dakkapel. Vraag vrijblijvend en gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.

Wat zijn de nadelen van een prefab dakkapel?

Aan de plaatsing van een prefab dakkapel zijn ook enkele nadelen verbonden:

Alleen voor ‘standaard’ situaties: Een prefab dakkapel is niet in alle situaties mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een dak met een hellingshoek van minder dan 25° dan is het niet mogelijk om hier een prefab dakkapel op te plaatsen.

Ook wanneer je een dakkapel direct vanuit de dakgoot wilt laten plaatsen is hier maatwerk voor nodig.

Minder keuzemogelijkheid: Bij een prefab dakkapel kun je kiezen uit een beperkt aantal modellen. Bij een maatwerk dakkapel kun je deze geheel naar je eigen wensen laten bouwen.

Kraan voor nodig: Voor de plaatsing van de prefab dakkapel is een kraan nodig. De dakkapel wordt in zijn geheel naar het dak getild. Voorwaarde is wel dat er genoeg ruimte moet zijn voor een kraan bij je huis/ in je straat.

Hoe wordt een prefab dakkapel geplaatst?

De hijskraan wordt doorgaans voor een paar uur of een ochtend gehuurd door de dakkapel specialist. Omdat het huren van een hijskraan niet goedkoop is, wordt er met een strak tijdschema gewerkt.

De plaatsing van een prefab dakkapel verloopt in de volgende stappen:

 1. Eerst wordt er een gat of uitsparing in het dak gemaakt en eventueel vindt er een versteviging plaats aan de constructie en de balken.
 2. Dakpannen en ander sloopafval wordt afgevoerd met de hijskraan zodat er geen troep op de zolder of in de tuin achterblijft.
 3. De prefab dakkapel wordt met de hijskraan op het dak geplaatst.
 4. Er worden aanpassingen aan de constructie gedaan om de dakkapel optimaal aan te laten sluiten op het dak.
 5. De buitenkant wordt afgewerkt, de beglazing geplaatst en eventueel worden de rolluiken gemonteerd.
 6. Dan worden de dakbedekking en de randen netjes afgewerkt en wordt de dakkapel waterdicht gemaakt.
 7. De dakkapel wordt aan de binnenkant afgetimmerd en afgewerkt conform wat hierover is afgesproken.

Welke soorten prefab dakkapellen zijn er?

Prefab dakkapellen zijn verkrijgbaar in de volgende materialen:

Polyester: Een polyester dakkapel wordt in één stuk gemaakt (gegoten) in de fabriek. Hierdoor is deze soort dakkapel ook alleen als prefab model verkrijgbaar.

Hout: Een houten dakkapel is de meest voordelige keuze. Het heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Wel hebben houten dakkapellen meer onderhoud nodig en moeten ze eens in de zoveel jaar geschilderd worden.

Kunststof: Een kunststof dakkapel bestaat uit een houten constructie die bekleed is met kunststof platen. Kunststof wordt vaak gekozen voor een dakkapel omdat het een materiaal is dat onderhoudsarm is.

Kunststofsoorten die veel gebruikt worden voor toepassing op een dakkapel zijn Trespa en Keralit.

Zink: Een zinken dakkapel heeft een houten constructie dat met zink is bekleed. Belangrijke redenen om te kiezen voor een zinken dakkapel zijn de lange levensduur en het feit dat deze dakkapel weinig tot geen onderhoud nodig heeft.

Aluminium: Een dakkapel die bekleed is met aluminium zorgt voor een moderne uitstraling die goed tot zijn recht komt bij woningen met een moderne vormgeving. Aluminium heeft weinig onderhoud nodig en het heeft een lange levensduur.

Nokverhogende dakkapel: Een nokverhogende dakkapel is een grote dakkapel met een plat of een schuin dak, waarbij de nok eenzijdig of tweezijdig verhoogd is.

Deze dakkapel wordt bovenop het dak van je huis geplaatst waardoor de nok van je dak verhoogd wordt.

Nokverhogingen worden vaak als prefab model geplaatst. Hierdoor is het mogelijk dat deze opbouw binnen een dag op het dak staat.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Overweeg je ook om een (prefab) dakkapel te laten plaatsen?

Vraag hieronder bij meerdere dakkapel specialisten offertes aan. 100% gratis en vrijblijvend. Zo kun je zeer waarschijnlijk nog wat besparen op de totale kosten.

Vergelijkbare berichten