Wollen Dekbed [Iets voor jou?]

We brengen veel tijd door in bed. Omdat onze nachtrust veel invloed heeft op onze gezondheid is het belangrijk om een goed dekbed te hebben. In dit artikel lees je meer over wollen dekbedden.

Aan het eind van dit artikel weet je wat een wol is, wat de voor- en nadelen van een wollen dekbed zijn en welke verschillende soorten er bestaan.

Wat voor wollen dekbed moet ik kopen?

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wat is wol?

Wol is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn veelzijdige eigenschappen. Zo is wol water- en vuilafstotend en neutraliseert het geurtjes.

Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren en wordt gebruikt om bijvoorbeeld kleding en dekens te maken.

De meeste wol is afkomstig uit Australië, China en Nieuw-Zeeland. De bekendste diersoort met een wollen vacht is natuurlijk een schaap.

De kwaliteit van wol is afhankelijk van het ras. Elk ras heeft specifieke eigenschappen en daardoor wordt de wol ook voor verschillende doeleinden gebruikt.

Wat is een wollen dekbed?

Simpel gezegd, een wollen dekbed is een tijk (de stof die als een huls om het dekbed wordt heengebracht) van katoen (bijvoorbeeld katoensatijn, flanel of percal katoen). In de tijk zit een vulling van wol.

Wat zijn de voordelen van een wollen dekbed?

Hierboven is al genoemd dat wol een heel duurzaam product is. Schapenwol wordt gewonnen op een diervriendelijke manier en bovendien groeit het elk jaar vanzelf weer aan.

  • Wol isoleert;
  • Het neemt vocht op;
  • Wol is elastisch;
  • Wol is water- en vuilafstotend;
  • Dekbedden van wol zijn antibacterieel;
  • Het neutraliseert geurtjes;
  • Wol beschermt tegen UV-straling;
  • Wol neemt de lichaamstemperatuur over, wat het geschikt maakt voor mensen die het snel koud hebben.
  • Wol is een duurzaam product.

Huisstofmijtallergie

Een ander belangrijk voordeel van een wollen dekbed is dat het geschikt is voor mensen met huisstofmijtallergie. Schapenwol bevat lanoline en daar heeft huisstofmijt heeft een hekel aan.

Hierdoor nestelt huisstofmijt zich niet in dit dekbed.

Wat zijn de nadelen van een wollen dekbed?

Een aantal voordelen zijn ook gelijk de nadelen.

  • Wol is een dierlijk product. Dit is een nadeel voor mensen die geen gebruik willen maken van dierlijke producten.
  • Sommige mensen zijn allergisch voor de lanoline die in de wol zit. Het dekbed is zwaarder, dit kan als minder prettig ervaren worden. Tot slot moet het dekbed vaak gelucht worden.

Hoe houd je een wollen dekbed schoon?

Reiniging van een wollen dekbed is maar zelden nodig omdat wol vuilafstotend is. Het is wel belangrijk om het dekbed goed te laten luchten. Het dekbed neemt vocht op en het moet de mogelijkheid krijgen om te drogen.

’s Ochtends sla je het dekbed goed open zodat het vocht weg kan. Het is ook goed voor het dekbed om het af en toe buiten te hangen.

Ze behoudt de wol het kroezige karakter, de veerkracht en blijft het dekbed luchtig. Een vlekje kun je met lauwwarm water verwijderen. Voor een grondige reiniging van het dekbed moet je naar een stomerij. Bij normaal gebruik is dit niet nodig.

Hoe lang gaat een wollen dekbed mee?

Bij intensief gebruik gaat een goed wollen dekbed ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Je doet er langer mee als je het dekbed alleen in de zomer of juist alleen in de winter gebruikt. De isolatiewaarde wordt met de tijd minder en de tijk (huls om het dekbed) wordt dunner.

Ook het onderhoud is van belang voor de gebruiksduur. Als het dekbed te vaak gewassen wordt gaat de kwaliteit sneller achteruit.

Soorten wollen dekbedden

Er zijn grofweg vier verschillende soorten wollen dekbedden:

Texeler scheerwol: de wol van de Texelaar (een ras dat oorspronkelijk van Texel komt maar inmiddels de hele wereld overgaat) heeft kroezende wolvezels.

Hierdoor heeft het dekbed veel volume en isoleert het beter.

Wol van het Merinoschaap: Dit is het meest voorkomende schaap ter wereld. Het Merinoschaap komt oorspronkelijk uit Spanje. Dankzij de vele huidplooien produceert één Merinoschaap tot wel vijf kilo wol per jaar. De kwaliteit van het wol is ook bijzonder.

In vergelijking met een gemiddeld ander schaap groeien er bij een Merinoschaap 10x zoveel haartjes per m². Hierdoor is de wol erg fijn.

Wol van kameelhaar: Kameelhaar wordt niet geschoren maar verzameld als de kameel zijn haar verliest. Er zijn twee soorten kameelhaar: de hardere bovenlaag en de zachtere onderlaag.

De stevige bovenlaag wordt veel gebruikt voor kleden, de zachtere onderlaag voor zowel dekbedden als kleding.

Kasjmier: dit is de onderlaag van de vacht van een kasjmiergeit. Het ziet eruit als haar, maar wordt toch tot wol gerekend omdat de geit geschoren moet worden om de wol te winnen.

Warmteklassen

Wollen dekbedden zijn te verkrijgen in een aantal verschillende warmteklassen:

Hoogzomer dekbed: Het hoogzomer dekbed biedt uitkomst als het warm genoeg is om onder een laken te slapen, maar je toch graag iets meer. Dit is het lichtste dekbed.

Zomerdekbed: Dit is het ideale dekbed voor warme slaapkamers. Ook is dit een fijn dekbed voor de mensen die het snel warm hebben.

Voor-/najaar dekbed: Dit dekbed wordt vaak gekozen door de mensen die het hele jaar onder een dekbed willen liggen. Als je een goed geïsoleerd huis hebt, je het niet snel koud hebt en je op zoek bent naar een dekbed voor de winterperiode, is dit een goede keus.

Winterdekbed: Dit is een dekbed voor de mensen die behoefte hebben aan warmte.

4-seizoenen dekbed: Voor de mensen die in de zomer een licht dekbed willen, in het voor- en najaar een gemiddeld warm dekbed en in de winter een warm dekbed. Dit dekbed bestaat uit twee delen en in de winter koppel je deze aan elkaar.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten