Hoe Gebruik Je Luchtkussenfolie (Bubbeltjesplastic)?

Komt er een pakketje binnen met luchtkussenfolie eromheen? Grote kans dat jij ook meteen de bubbeltjes laat knappen.

Super ontspannende bezigheid, toch? Vrijwel iedereen is bekend met luchtkussenfolie, in de volksmond vaak bubbeltjesplastic of noppenfolie genoemd. Maar hoe gebruik je luchtkussenfolie het best?

Wat zijn de eigenschappen, voordelen en welke vormen zijn er? Je leest alle antwoorden (én een aantal tips over het samenbrengen van ontspanning en luchtkussenfolie!) in dit artikel.

Luchtkussentjesfolie gebruiken

HuishoudenHuishouden

Wat is luchtkussenfolie?

Luchtkussenfolie (of bubbeltjesplastic) is doorzichtig, flexibel verpakkingsmateriaal. Het is gemaakt van kunststof en wordt vaak gebruikt om breekbare voorwerpen mee in te pakken (bijvoorbeeld voor een verhuizing of om te verzenden).

De belletjes lucht (in de vorm van halve bollen) vormen kussentjes die breekbare producten beschermen. De bolletjes in het materiaal dienen als schokdemper voor het beschermen van breekbaar/gevoelig materiaal tijdens vervoer.

De bolletjes variëren in grootte, van 6 millimeter tot meer dan 2,5 centimeter.

Naast het inpakken en verzenden van breekbare voorwerpen zijn er nog andere manieren om luchtkussenfolie te gebruiken. Hier een aantal voorbeelden:

  • Gevoelige elektronische onderdelen worden verpakt in antistatisch luchtkussenfolie om ze te beschermen tegen de statische elektriciteit die voorwerpen beschadigen.
  • Luchtkussenfolie als isolatiedeken over zwembaden. De noppen liggen omlaag naar het water toe en vormen een isolerende deken die verdamping tegengaat. Hierdoor helpt het folie om water en chloor te besparen. Luchtkussenfolie dat niet doorschijnend is houdt ook algengroei tegen.
  • Het versturen van kleine, breekbare spullen wordt ook gedaan met speciale luchtkussentjes enveloppen. Hierbij zit er luchtkussenfolie aan de binnenkant van de envelop.

Antistatische luchtkussenfolie

Het is al kort benoemd maar elektronische voorwerpen worden vaak ingepakt met speciaal antistatisch folie. Deze folie is te herkennen aan de roze kleur. Door het gebruik van antistatische luchtkussenfolie trekken elektronische producten ook geen stof aan.

Gerecycled en bio luchtkussenfolie

Dit luchtkussenfolie heeft het hoogste niveau van gerecycled materiaal zonder dat de kwaliteit van het product daardoor verminderd. Het bestaat uit 100% gerecycled LDPE-folie (Lagedichtheidpolyetheen). Het vermindert het storten van afval en bevordert hergebruik.

Leuk weetje…

Wist jij dat de laatste dag van januari Bubble Wrap Appreciation Day is? Een dag die in het teken staat van luchtkussenfolie. Op deze dag worden er natuurlijk veel bubbeltjes geknapt. Daarnaast worden er allerlei gekke spullen ingepakt met luchtkussenfolie, dit leidt tot hilarische situaties. Als je tijd hebt, is het zeker de moeite waard om dit op te zoeken op internet.

Wat zijn de voordelen van luchtkussenfolie?

Luchtkussenfolie heeft een aantal voordelen, dit zijn de belangrijkste:

  • Luchtkussenfolie is lichtgewicht en bespaart daardoor vrachtkosten.
  • Luchtkussenfolie isoleert bij temperatuurwisselingen.
  • Bubbeltjesfolie heeft een groot opvullend vermogen.
  • Luchtkussenfolie is recyclebaar.

Luchtkussenfolie of schuimfolie?

Schuimfolie is ideaal voor het beschermen van een oppervlakte. Het is schokabsorberend, elastisch en zorgt voor een optimale bescherming van de oppervlakte. Tijdens het transport wordt voorkomen dat kwetsbare producten onnodig beschadigen.

Het verschil tussen luchtkussenfolie en schuimfolie is het volgende:

  • Luchtkussenfolie biedt een betere schokdemping tegen het breken van voorwerpen en schuimfolie biedt een betere bescherming tegen krassen op de voorwerpen.

Vaak worden beide tegelijk gebruikt.

Verpakken met luchtkussenfolie

Als je een voorwerp gaat verpakken met luchtkussenfolie zijn er een aantal punten van belang:

1. Noppen aan de binnen- of buitenzijde?

Vaak denken we dat de bolletjes naar de buitenzijde moeten. Dit is een foute gedachte. Het is belangrijk om de bolletjes met lucht naar de binnenzijde te plaatsen. Zo worden de producten zoveel mogelijk beschermd.

Als je de noppen naar de buitenzijde plaatst bescherm je eigenlijk niet zoveel en bovendien kan het voorwerp dan gaan schuiven.

2. Hoekprofielen

De hoeken van een voorwerp zijn vaak scherp en prikken door het luchtkussenfolie heen. Om de hoeken extra bescherming te bieden zijn er beschermhoeken en beschermprofielen te koop.

Deze zijn in verschillende diktes en maatvoeringen beschikbaar. De meest voorkomende zijn de profielen in de U of L-vorm. De U-vorm klemt zicht om de randen terwijl je de L-vorm nog moet inpakken voordat hij vast blijft zitten.

3. Plak een label op het luchtkussenfolie

Vaak is het van verpakte producten lastig te zien om welk product het gaat, vooral wanneer het product in meerdere lagen verpakt is. Dit kan later onduidelijkheid scheppen.

Deze onduidelijkheid kan simpel voorkomen worden door een label op het luchtkussenfolie te plakken. Hier kan opgeschreven worden om welk product het gaat.

Bonus tip: ontspannen met luchtkussenfolie

Zoals in de inleiding al gezegd is, is luchtkussenfolie bij iedereen bekend als bubbeltjesplastic. Er zijn een aantal leuke weetjes en feiten over dit bubbeltjesplastic, het is namelijk ook erg leuk om mee te spelen.

Er is een serieus onderzoek gedaan naar de effecten van het kapotmaken van de bubbeltjes van luchtkussenfolie:

  • Een Amerikaanse psychologe ontdekte dat studenten die tijdens het wachten vijf minuten bubbeltjes kapot maakte, kalmer en alerter waren dan studenten die dat niet deden. Het levert een moment van rust en reflectie op.
  • Volgens een Nederlandse psycholoog doen mensen veel van dit soort dingen graag. Mensen vinden het fijn om te friemelen en het knappen van de bubbeltjes geeft direct een bevredigend gevoel.
  • Er bestaat een app genaamd ‘Bubble Wrap’. In deze app kan je luchtkussenfolie kapotmaken. Handig voor als je het folie zelf niet in huis hebt!
  • In 1960 ontwikkelde de fabrikant van luchtkussenfolie een niet-knapbare variant. Deze viel niet in de smaak bij fans en is niet verder uitgebracht.

Zoals je hebt gelezen is luchtkussenfolie van kunststof en wordt het voor verschillende doeleinden gebruikt.

Als je iets gaat inpakken met luchtkussenfolie, vergeet dan niet de noppen naar de binnenzijde te doen. Werk daarnaast met hoekprofielen en labels zodat het duidelijk is welk voorwerp je verpakt hebt.

Vergeet ook niet om Bubble Wrap Appreciation Day alvast in je agenda te zetten…

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten