Huis Kopen

Aankoopmakelaar

Bij het kopen van een woning komt veel kijken. Zo ben je met het zoeken, bezichtigen en onderhandelen wel een tijdje zoet. Een aankoopmakelaar biedt hulp en ondersteuning op de complexe huizenmarkt.

Waarom is het zo handig om een aankoopmakelaar in te schakelen en wat kun je precies verwachten?

In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over een aankoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Op woningsites zoals Funda vind je woningen die te koop staan. Op sommige advertenties komen veel reacties. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je meer kans hebt op een bepaalde woning.

De makelaar is namelijk op de hoogte van woningen die binnenkort op de markt komen, terwijl er nog geen advertentie online staat. Het takenpakket van een aankoopmakelaar komt kort samengevat op het volgende neer:

 • Het bemiddelen en adviseren bij de aankoop van een woning, op basis van van de huidige staat van de woningmarkt.
 • Het beantwoorden van vragen over huizen wetgeving, onderhandelen, financiën en het promoten van je woning.
 • Ondersteuning bij het gehele verkooptraject: van de zoektocht van een woning tot het ondertekenen van het koopcontract.
 • Het bespreken en uitvoeren van een onderhandelingsstrategie.
 • Controle van de koopakte en andere belangrijke documenten.
 • Het uitvoeren van een inspectie voordat de overdracht plaatsvindt.
 • De overdracht van een woning aan de notaris.
 • Nazorg bij eventuele vragen/opmerkingen.

Kritische blik bij het bezichtigen van een woning

Als je interesse hebt in een bepaalde woning kan een bezichtiging aanvragen. Dit is meer dan het bekijken van een woning alleen.

Zo moet je goed letten op eventuele gebreken om latere kosten te voorkomen.

Een standaard aankoopmakelaar geeft advies over de bouwkundige staat en geeft juridische tips, maar is geen expert. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Een aankoopmakelaar is geen expert’.

Sommige aankoopmakelaars zijn naast makelaar ook bouwkundige. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Voordelen van een bouwkundig aankoopmakelaar?‘.

Maar de aankoopmakelaar kan je wel goed op weg helpen bij het maken van de juiste beslissingen en het inhuren van experts.

Het stellen van kritische vragen

Een aankoopmakelaar stelt je kritische vragen waar je als huizenkoper niet direct aan denkt.

Daardoor krijg je alle informatie over de woning die je nodig hebt en kun je eventueel een passend bod uitbrengen.

1. Gebreken ontdekken

Een kritisch oog en ervaring op bouwkundig en juridisch gebied komt op de huizenmarkt goed van pas.

Een aankoopmakelaar beschikt over deze vaardigheden en zorgt ervoor voor advies. Wanneer je bepaalde gebreken namelijk niet op tijd ontdekt kom jij later voor de kosten te staan.

2. Beoordeling van de bouwkundige staat van een woning

Een aankoopmakelaar weet door zijn ervaring waar hij op moet letten en beoordeelt de bouwkundige staat van een huis.

Dit is een belangrijke factor in het bepalen van de huizenwaarde. Ook geeft de aankoopmakelaar advies over het wel of niet laten opmaken van een bouwkundig rapport.

3. Externe zaken

Een aankoopmakelaar verdiept zich niet alleen in de woning zelf, maar ook in allerlei externe zaken die er mee te maken hebben.

Denk bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan, de kadastrale gegevens en gemeentelijke en provinciale regels die van invloed zijn op de (ver)koop.

Deze informatie deelt de aankoopmakelaar uiteraard met jou.

4. Hulp tijdens de onderhandelingsfase

Het uitbrengen van een bod betekent dat de onderhandelingsfase is begonnen. Ook deze taak is complex, maar een aankoopmakelaar neemt het graag van je over.

Hij of zij heeft ervaring met het onderhandelingsproces en gebruikt een aantal effectieve onderhandelingsstrategieën.

5. Nakijken en aanpassen van de verkoopovereenkomst

Is je zoektocht naar jouw perfecte huis geslaagd? Dan helpt een aankoopmakelaar bij het afhandelen van de aankoop.

Zo beoordeelt hij of de woning daadwerkelijk is geleverd volgens de afspraken in de overeenkomst. Is dat niet het geval? Dan past de makelaar de verkoopovereenkomst aan.

Een aankoopmakelaar is geen expert

Een gemiddelde aankoopmakelaar heeft kennis van financiële, juridische en bouwkundige zaken.

Een aankoopmakelaar heeft vaak ervaring en goed advies geeft, maar is geen expert op elk gebied.

Juridische kennis

Hoewel een aankoopmakelaar verstand heeft van aankoopaktes, is hij geen jurist. Het opstellen van een koopcontract vindt dan ook altijd plaats met een notaris.

Een notaris leest de kleine lettertjes in een contract en neemt de gehele juridische vastlegging van de aankoop, zoals de hypotheekakte en de overdrachtsakte, voor zijn rekening.

Bouwkundige kennis

Een goede aankoopmakelaar beschikt over bouwkundig inzicht. Hij stelt bijvoorbeeld bouwkundige gebreken vast en mag een bouwkundig rapport aanvragen.

De makelaar stelt het rapport echter niet zelf op, aangezien hij geen bouwkundige is

Financiële kennis

Een aankoopmakelaar schakelt de hulp van een onafhankelijk financieel adviseur in om de meest passende hypotheek voor een woning te vinden. Vervolgens stelt de adviseur de hoogte van deze hypotheek vast door onder andere te kijken naar het inkomen van de koper.

Voordelen van een bouwkundig aankoopmakelaar?

Steeds meer huizenkopers schakelen een bouwkundig aankoopmakelaar in. Dit persoon geeft vertrouwen bij de verkoopmakelaar omdat hij ervaring en kennis van zaken heeft. Ook deze voordelen biedt een bouwkundig makelaar:

 • Je ontvangt meteen een uitgebreid bouwkundig advies.
 • Je krijgt direct een indicatie van de kosten voor eventuele verbouwmogelijkheden.
 • Er is geen belangenverstrengeling omdat de koper centraal staat en er volledige onafhankelijkheid is van de verkoopmakelaar.
 • Beter onderhandelingsresultaat omdat emotionele overwegingen geen rol spelen.

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Soms ontstaat er verwarring over de term aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar omdat ze bijna hetzelfde takenpakket hebben. Er zijn echter een aantal duidelijke verschillen:

 • Een verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkopende partij. Een aankoopmakelaar behartigt juist de belangen van de kopende partij.
 • Uiteenlopende belangen: een aankoopmakelaar wil over een zo laag mogelijke koopprijs handelen, de verkoopmakelaar wil juist een zo hoog mogelijke prijs uit het vuur slepen.
 • Een verkoopmakelaar werkt vaker op basis van courtage. Bij een succesvolle verkoop ontvangt de makelaar een hogere commissie.

Is een aankoopmakelaar verplicht?

Je bent niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een koopakte mag zonder bemoeienis van een makelaar worden opgesteld.

Ben je dat van plan? Download dan zonder kosten een modelovereenkomst van de Vereniging Eigen Huis.

Offerte aanvragen bij aankoopmakelaars

Wil je graag een aankoopmakelaar inschakelen voor advies over het zoeken, bezichtigen en kopen van een woning? Dan raden we aan om informatie te winnen bij meerdere makelaarskantoren.

Bepaal wat je woonwensen zijn en op waar je advies en ondersteuning voor nodig hebt.

Vraag bij meerdere makelaarskantoren soortgelijke offertes op om een goede prijsvergelijking te maken. Dit maakt het veel eenvoudiger om een goede keuze te maken.