Huis Verkopen

Woning Laten Taxeren

Bij het kopen van een woning moet je veel beslissingen nemen. Zo heb je de keuze of je wel of niet een taxatie uit laat voeren. Maar wat is een taxatie precies en waarom heb je het nodig? En waaruit bestaat een taxatierapport precies?

De complexe huizenmarkt betreden kan overweldigend zijn, maar wij helpen je met dit artikel over een taxatie graag op weg.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een schatting van de verkoopwaarde van een woning door een onafhankelijke deskundige. De uitkomst van een taxatie bepaalt de waarde van het onderpand in jouw hypotheek.

Daardoor weet een geldverstrekker dat de woning waard is wat jij er voor betaalt.

Waar let een makelaar op bij een taxatie?

Een taxateur wil zoveel mogelijk informatie over jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en kadastrale gegevens. Hoe meer informatie er is, hoe nauwkeuriger de taxatie van jouw woning gedaan kan worden. Bij een taxatie kijkt een deskundige onder andere naar de volgende zaken in huis:

 • Het type huis.
 • De staat van onderhoud.
 • De inhoud en het oppervlakte.
 • De constructie en de kwaliteit van gebruikte bouwmaterialen.
 • Isolatie.
 • Energiebesparende maatregelen.

Wat is een taxatierapport?

Na een taxatie stelt een taxateur een rapport op. In dit document worden verschillende onderdelen van de woning besproken. Een taxatierapport is meestal zeer uitgebreid en bestaat uit verschillende onderdelen.

Denk bijvoorbeeld aan een uiteenzetting van de privaatrechtelijke aspecten en de publiekrechtelijke aspecten.

Ook deze onderdelen zijn in het taxatierapport te vinden:

 • Een omschrijving van de woning en de omgeving.
 • De onderhoudstoestand van de woning.
 • Een onderbouwing van het waardeoordeel.
 • Eventuele verontreiniging van het huis.

Is een taxatie verplicht?

Bij het afsluiten van een hypotheek ben je verplicht om een taxatie te laten doen. De verkoopprijs moet namelijk overeenkomen met de waarde van je woning.

Aan de hand van een taxatie bepaalt een geldverstrekker de schuld-marktwaardeverhouding van een huis. Daarnaast wordt het verzekerde bedrag in een overlijdensrisicoverzekering vastgesteld.

Uitzondering voor nieuwbouwwoningen

Wat betreft een taxatie maken banken alleen een uitzondering voor nieuwbouwwoningen. Dit geldt echter alleen als je de woning meteen na de oplevering koopt.

Een taxatie is alsnog verplicht als de verkoop van een nieuwbouwwoning langer dan een jaar duurt terwijl de prijzen zijn gedaald.

Taxatie bij woning bouwen in eigen beheer

Sommige mensen kiezen er voor om in eigen beheer een woning te laten bouwen, met behulp van een architect en een aannemer. In dat geval is een taxatie verplicht.

Dit is ook het geval wanneer je van plan bent om een verbouwing via je hypotheek te financieren.

Is een taxatie hetzelfde als een bouwkundige keuring?

Het verschil tussen een taxatie en een bouwkundige keuring is niet voor iedereen even duidelijk. De twee zijn echter niet hetzelfde. Je kunt een bouwkundige keuring laten uitvoeren om de bouwtechnische staat van een woning vast te stellen.

Dit betreft een specifiek onderzoek. Bij een taxatie is een bouwkundige inspectie slechts een van de onderdelen die aan bod komen.

Bouwkundig inspecteur ziet meer verborgen gebreken

Een taxateur zegt in beperkte mate iets over de staat van onderhoud van een woning. Het is verstandig om een bouwkundig inspecteur in te schakelen als je meer wilt weten over de bouwkundige staat van een huis.

Een bouwkundige weet waar op gelet moet worden en ziet vaker ‘verborgen gebreken’ dan een taxateur.

Visuele inspectie

Tijdens een bouwkundige inspectie vindt er een visuele inspectie plaats van de bouwkundige staat van een woning. De bouwkundig inspecteur maakt foto’s en laat deze aan jou zien.

Op die manier krijg je een goed beeld van hoe een woning er voor staat.

Aan de hand van de bouwkundige inspectie worden de kosten van bouwgebreken en slecht onderhoud vastgesteld, maar het bepaalt niet de waarde van de woning.

Wie mag een officieel taxatierapport opstellen?

Veel Nederlanders schakelen een taxateur in bij het kopen van een woning. Hoewel een makelaar soms ook een taxatie doet, kun je het beste een gecertificeerde taxateur inschakelen.

Deze expert is een onafhankelijke partij die geen voordeel heeft bij de uitkomst van het taxatierapport. Bovendien is het inschakelen van een verkoopmakelaar om een taxatie te doen niet toegestaan.

Eisen van de hypotheekverstrekker

Hou er rekening mee dat een hypotheekverstrekker een aantal eisen mag stellen aan de taxatie.

Zo willen sommige geldverstrekkers niet dat een taxateur zich te ver van een woning heeft gevestigd. De vestigingsplaats van een taxateur mag bijvoorbeeld maximaal 10 of 20 kilometer van de woning zijn.

Ook stellen hypotheekverstrekkers vaak de volgende eisen:

 • Een taxatierapport mag niet ouder zijn dan een halfjaar op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek.
 • Het taxatierapport moet door de Taxateurs Unie, iValidatie, TVI of het NWWI gevalideerd zijn, oftewel gecontroleerd door een onafhankelijke partij.
 • Een taxateur moet geregistreerd staan in het register van VastgoedCert of SCVM

Wat is het verschil tussen een taxatie en een waardebepaling?

Een waardebepaling is anders dan een taxatie. Bij een waardebepaling loop je met een makelaar door de woning heen. Je neemt samen alle bijzonderheden van het huis door en bespreekt bepaalde gegevens, zoals het woonoppervlakte.

Vervolgens stelt de makelaar een verklaring op met onder andere de verwachte verkoopwaarde en het vraagprijsadvies.

Taxatierapport nodig voor hypotheek

Een waardebepaling is minder uitgebreid dan een taxatie. Daarnaast wordt het niet getoetst door het NWII, terwijl dat bij een taxatierapport wel het geval is.

Zodoende kun je alleen een taxatierapport gebruiken om een hypotheek te krijgen. Een taxatie heeft dan ook een ander doel dan een waardebepaling. Je kunt een waardebepaling voornamelijk zien als een advies bij de verkoop van een woning.

Offerte aanvragen bij taxateurs

Wil je graag een taxatie laten uitvoeren in een woning? Dan is het een goed idee om informatie te winnen bij verschillende taxateurs. Dit geeft je een compleet beeld van wat er allemaal mogelijk is qua diensten en prijzen.

Vraag daarnaast soortgelijke offertes op bij verschillende taxateurs en maak vervolgens een prijsvergelijking. Op die manier kies je uiteindelijk een taxateur die het beste bij jou past.