Huis Kopen

Bieden op een Huis

Het kopen van een huis is doorgaans niet iets wat zeer regelmatig voorkomt in je leven. Voor de meeste mensen geldt dan ook dat ze weinig tot geen ervaring hebben op het gebied van huizen kopen.

Gelukkig is het mogelijk om iemand in te huren die je kan bijstaan gedurende het ingewikkelde koopproces. Je kunt bijvoorbeeld een aankoopmakelaar in de arm nemen.

In dit artikel lees je wat een aankoopmakelaar allemaal doet en daarnaast geven we je nog veel meer tips over het bieden op een huis.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Zeker nu er sprake is van een krappe huizenmarkt moet er vaak snel gehandeld en slim onderhandeld worden om een huis te bemachtigen. Een aankoopmakelaar kan hier een belangrijke rol in spelen.

De werkzaamheden die een aankoopmakelaar allemaal voor je kan uitvoeren zijn:

 • Op zoek gaan naar voor jou geschikte huizen.
 • Meegaan met het bezichtigen van woningen, de staat van de woning beoordelen en kritische vragen stellen aan de verkoper of verkoopmakelaar.
 • Onderhandelen over de prijs.
 • Controleren van de koopakte.
 • Begeleiding bij de overdracht van de woning.

Meer informatie over het inschakelen van een aankoopmakelaar vind je hier.

Bieden tegen meerdere partijen

Het is zover, je hebt een huis gevonden waar je helemaal enthousiast over bent. Je hebt een openingsbod uitgebracht bij de verkoopmakelaar en wacht in spanning af.

Dan krijg je te horen dat er nog meer geïnteresseerden zijn. Wat nu?

Zijn er meerdere partijen die geïnteresseerd zijn, houd dan rekening met het volgende:

 • Helaas betekent het feit dat jij een openingsbod hebt uitgebracht nog niet dat jij in onderhandeling bent. Er is pas sprake van onderhandeling wanneer de verkoper op jouw openingsbod heeft gereageerd met een tegenbod.
 • Verder is het zo dat een verkoopmakelaar met meerdere bieders tegelijk mag onderhandelen. In dat geval is hij wel verplicht om je te laten weten met hoeveel partijen hij in onderhandeling is.
 • De verkoopmakelaar mag partijen niet tegen elkaar uitspelen. Hij mag jou dus niet laten weten wat het bod van andere partijen is. Dit zou er immers toe kunnen leiden dat jij je gedwongen gaat voelen om veel hoger te bieden dan je aanvankelijk van plan was.
 • Een verkoopmakelaar kan er ook voor kiezen om één onderhandeling tegelijk te doen. Wanneer hij bijvoorbeeld met jou als de eerste bieder in onderhandeling is, maar de concurrerende partij een interessanter bod heeft neergelegd, dan kan jou gevraagd worden een eindbod te doen. Is dit laatste bod van jou lager dan het openingsbod van de andere partij, dan zal de onderhandeling met jou helaas worden gestaakt.
 • Bij het bieden door meerdere partijen is het ook handig wanneer je een aankoopmakelaar hebt ingehuurd.

Hij of zij weet hoe je het beste met deze situatie om kunt gaan. Bovendien onderhandelt een verkoopmakelaar graag met een professionele partij als een aankoopmakelaar.

Om de verkopende partij enthousiast te maken over jouw voorstel moet je behalve het neerleggen van een interessant bod ook rekening houden met de juiste ontbindende voorwaarden.

Dit zijn beschermende maatregelen voor jou als koper. Ook hier kan een aankoopmakelaar je goed bij adviseren.

Verkoop bij inschrijving

Zijn er meerdere geïnteresseerden voor de woning dan kiest de verkoopmakelaar vaak voor verkoop bij inschrijving. Dit is een inschrijvingsprocedure waarbij je vóór een afgesproken tijdstip je bod mag uitbrengen in een gesloten envelop.

Het kan hierbij om een openingsbod gaan, maar ook om een eindbod.

De verkoper kiest hieruit het bod dat hij het beste vindt. Dit hoeft niet altijd het hoogste bod te zijn, het kan ook gaan om het bod met de beste voorwaarden.

Bieden op meerdere huizen

Het kan ook gebeuren dat je twee of meer huizen ziet waar je enthousiast over bent. Het is toegestaan dat je op twee huizen tegelijkertijd een bod uitbrengt. Het is dan natuurlijk wel mogelijk dat beide biedingen geaccepteerd worden door de verkopers.

Zit je dan aan beide huizen vast? Het antwoord is nee, dat is niet het geval.

Het volgende is hierbij van belang:

 • Een mondeling akkoord over de koopprijs van een huis is nog niet definitief.
 • De koopakte moet door beide partijen zijn ondertekend en de wettelijke bedenktijd van drie dagen moet zijn verstreken, wil de tekst in de koopakte van toepassing zijn.
 • Mocht je daarna als koper toch nog onder de koop uit willen, dan zal je aan moeten tonen dat je geen hypotheek kunt krijgen voor de woning. Dit moet dan wel als ontbindende voorwaarde in de koopakte zijn opgenomen (dit heet: onder voorbehoud van financiering) en je moet hiervan een schriftelijke verklaring van de bank kunnen overleggen.

De vraag is natuurlijk wel of het heel netjes is om bij meerdere verkopers een bod neer te leggen. Wanneer jouw bod door de verkoper wordt geaccepteerd en jij vervolgens afhaakt omdat jouw bod op het huis van jouw voorkeur ook akkoord is, zal de eerste verkoper hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee zijn.

Aan de andere kant, met de huidige overspannen huizenmarkt waarbij huizen soms in een mum van tijd zijn verkocht, is het wel begrijpelijk dat een koper soms op meerdere huizen tegelijk biedt.

Hiermee spreid je je kansen en is de kans groter dat je uiteindelijk met één van de verkopers een akkoord bereikt.

De vraag of je op meerdere huizen tegelijk gaat bieden is dus een afweging die je zelf zult moeten maken.

Overige tips bij het bieden op een huis

Je wilt je graag zo goed mogelijk voorbereiden wanneer je gaat bieden op een huis. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

Verkrijg inzicht in jouw financiële situatie: Heel belangrijk is dat je weet hoeveel je met jouw inkomen maximaal kunt lenen. Zo weet je in welke prijscategorie je moet zoeken.

Daarnaast moet je ook weten wat je maandlasten bij een bepaald hypotheekbedrag zullen bedragen.

Zijn deze niet te hoog?

De werkelijke waarde van het huis opvragen: Achterhaal wat de werkelijke waarde is van het huis dat te koop staat. Het kan best dat de vraagprijs hier een stuk boven ligt.

Je kunt de WOZ-waarde online opvragen of een Calcasa waarderapport van de woning aanvragen. Zo voorkom je dat je veel hoger biedt dan wat de woning werkelijk waard is.

Wees vriendelijk maar zakelijk bij de onderhandelingen: Door de onderhandelingen op een vriendelijke manier in te gaan, zullen verkoper en verkoopmakelaar eerder geneigd zijn jouw de woning te gunnen.

Houd het echter wel zakelijk, wanneer je laat merken dat je het huis heel graag wilt hebben, zal de tegenpartij de prijs eerder op de spits drijven.

Onderhandel over meer dan de prijs: Naast onderhandelen over de prijs kun je het ook hebben over roerende zaken, zoals gordijnen en vloerbedekking die kunnen worden overgenomen en/of de opleveringstermijn.

Als je weet dat de verkoper snel wil verhuizen, dan kun je hem hier misschien in tegemoet komen. Dit kun je ook weer als argument hanteren voor een lagere prijs.

Ontbindende voorwaarden opnemen: Naast het bieden op de prijs geef je vaak ook de ontbindende voorwaarden aan. Zo kun je kiezen voor een financieringsvoorbehoud.

Dit geeft jou als koper tot een bepaalde datum de tijd om de financiering voor de woning rond te krijgen.

Een andere ontbindende voorwaarde is bijvoorbeeld verkoop van de eigen woning. Zo loop je niet het risico dat je met twee woningen komt te zitten, doordat je oude woning nog niet verkocht is.

Blijf kalm en nuchter: Hoe graag je de woning ook wilt hebben, laat je niet verleiden om in het heetst van de strijd meer te bieden dan je van plan was.

Houd je aan je oorspronkelijke plan en bedenk dat als deze woning aan je voorbij gaat er weer andere interessante woningen op de markt zullen komen.

Offertes opvragen bij aankoopmakelaars

Ben je op zoek naar een koopwoning en wil je graag dat je tijdens je zoektocht en het aankoopproces wordt begeleid? Laat je dan bijstaan door een aankoopmakelaar.

We raden je aan om bij diverse makelaarskantoren informatie in te winnen. Geef aan op welke gebieden je advies en begeleiding wilt en vraag wat zij hierin voor jou kunnen betekenen.

Vraag vervolgens bij deze makelaarskantoren vergelijkbare offertes op. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.