Wat is een Verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar zorgt ervoor dat het verkopen van je woning goed verloopt. Deze professional neemt je namelijk veel werk uit handen.

Wat zijn de werkzaamheden van een verkoopmakelaar en hoe vind je een goede?

Dat lees je hieronder..

Verkoopmakelaars vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar bemiddelt en adviseert bij de verkoop van jouw woning. De professional komt op voor jouw belangen als verkopende partij.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een makelaar loodst jou door de complexe huizenmarkt heen. Voor een goede samenwerking is het noodzakelijk om een contract op te stellen. Daarin staan onder andere de kosten van de verkoopmakelaar.

Hieronder vind je meer informatie over de werkzaamheden van een NVM of onafhankelijke verkoopmakelaar.

Verkoopbord in de voortuin

Bron foto: regio90.nl

1. Het bekijken van jouw woning

De verkoopmakelaar heeft een uitgebreid takenpakket en begint met het onderzoeken van jouw woning. Daarbij kijkt de makelaar naar de volgende zaken in het Kadaster:

  • De leeftijd van jouw woning.
  • Het aantal vierkante meter woonoppervlakte.
  • De hoeveelheid ruimte rondom de woning.
  • De staat van de woning.
  • De gemiddelde verkoopprijs van soortgelijke woningen in de buurt.
  • Eventuele wijzigingen in het bestemmingsplan.

2. Prijs van jouw woning bepalen

Aan de hand van bovenstaande factoren bepaalt een verkoopmakelaar de prijs van jouw woning. In Nederland geldt het devies ‘grond kost geld’. Hoe groter het perceel van jouw woning, hoe meer het waard is.

Een slechte ligging kan echter roet in het eten gooien. Zo gaat de waarde van jouw woning omlaag wanneer je vlakbij een snelweg of vliegveld woont.

Een verkoopmakelaar kan een waardebepaling doen. Wil je bewijsstukken van je woning? Dan heb je een taxatierapport nodig.

Taxatie

Een taxatierapport is nodig voor de hypotheek en voor de belastingdienst. Een taxatierapport moet opgemaakt worden door een onafhankelijke taxateur en niet door je verkoopmakelaar.

3. Foto’s maken van jouw woning

Sommige makelaarskantoren bieden aan om een aantal foto’s van jouw woning te maken. Dit maakt de woning zo aantrekkelijk mogelijk voor de verkoop.

4. Contact met geïnteresseerden

Na het maken van een aantal foto’s komt jouw woning daadwerkelijk op de huizenmarkt terecht. Om de verkoop te bespoedigen gebruikt een makelaar diverse kanalen, zoals Funda.

Ook lokale kranten en social media maken deel uit van de verkoopstrategie. De verkoopmakelaar legt en onderhoudt vervolgens contact met geïnteresseerden.

5. Bezichtigingen

Potentiële kopers nemen contact op en willen hoogstwaarschijnlijk je woning bezichtigen. Je kunt de bezichtiging zelf doen of uitbesteden aan je verkoopmakelaar.

Bezichtigingen met potentiële kopers

Bron foto: iexgeld.nl

6. Bemiddelen

Soms doet een geïnteresseerde partij een bieding op jouw woning. Dit is eerste stap in een mogelijke verkoop.

De verkoopmakelaar neemt de bieding(en) aan en onderhandelt uit jouw naam over de verkoopprijs.

7. Bieden en onderhandelen

Heb je een bod geaccepteerd? Dan is het tijd om handtekeningen te zetten bij de notaris. Daarna is het contact met de verkoopmakelaar afgelopen.

Wat is het verschil tussen een verkoopmakelaar en aankoopmakelaar?

Hieronder kort de verschillen:

  • Een verkoopmakelaar helpt een verkopende partij om zo snel als mogelijk en tegen een zo hoog mogelijke prijs een woning te verkopen.
  • Een aankoopmakelaar helpt huizenzoekers een geschikt huis te vinden tegen een zo laag mogelijke prijs.

Hoe bepaal je de voorwaarden voor de verkoopmakelaar?

Veel makelaars vragen om een zogeheten courtage. Dit is een percentage van het aankoopbedrag van je woning.

De gemiddelde courtage ligt rond de 1,3%. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe meer courtage je aan de verkoopmakelaar betaald.

No cure, no pay

Het komt wel eens voor dat een verkoop toch niet doorgaat. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

De verkoper krijgt de financiering bijvoorbeeld niet rond of vindt zelf een koper zonder hulp van een makelaar.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alsnog courtage moet betalen aan de verkoopmakelaar. Om dit te voorkomen kun je in het contract het beste ‘no cure, no pay’ laten vastleggen.

Welke vragen stel je aan de verkoopmakelaar?

Heb je al een goede verkoopmakelaar gevonden? Nee, nog niet? Vraag hier offertes aan. Als je de offertes binnen hebt, kun je gaan vergelijken.

Maar welke vragen stel je een makelaar om te zien of de professional bij je past? Hieronder enkele vragen die je aan een verkoopmakelaar kunt stellen:

  • Hoe lang zit de verkoopmakelaar al in het vak?
  • Welke ervaring heeft de verkoopmakelaar? Vooral met verkoop van appartementen of juist huizen.
  • Vraag waar de makelaar bij is aangesloten. Vind je dat belangrijk of niet zo.
  • Moet ik een heel dienstenpakket afnemen (promotie, bezichtigingen, onderhandelingen et cetera)? Of kan ik bepaalde zaken zelf doen en geld besparen?

Wil je graag werken met een verkoopmakelaar of wil je het zelf doen…

Zelf je huis verkopen of verkoopmakelaar inschakelen?

Sommige mensen hebben de touwtjes graag in eigen handen en doen de verkoop van hun woning zelf. Dit kost echter veel werk en tijd. Zo moet je zelf onderzoek doen naar de lokale huizenmarkt en geschikte vraagprijzen.

Daarnaast willen potentiële kopers graag worden rondgeleid, moet je onderhandelen over de vraagprijs en een koopcontract opstellen.

Zaken uitbesteden

Wil je tijd en moeite besparen? Laat dan het verkoopproces over aan een verkoopmakelaar. Of besteed naar eigen wens een aantal zaken uit.

Veel makelaars bieden tegenwoordig ook deeldiensten aan, zoals de waardebepaling van je woning of het onderhandelen over de vraagprijs.

Vraag naar de mogelijkheden bij verschillende verkoopmakelaars. Vraag hier vrijblijvend offertes aan.

1. Zelf de waarde van je huis bepalen

Het bepalen van de waarde van je woning is niet eenvoudig. Je bent als verkoper vaak emotioneel betrokken omdat je herinneringen hebt aan jouw huis. Dit maakt het lastig om de woning objectief op waarde te schatten.

Een professional kijkt er met een zakelijke blik naar. Daardoor voorkom je geld verlies door een te lage verkoopprijs of juist dat een verkoop te lang duurt omdat de prijs van de woning te hoog ligt.

Daarnaast ben je niet bevoegd om een onafhankelijke taxatierapport op te stellen voor je hypotheek aanvraag.

2. Zelf de promotie doen

Een onmisbaar onderdeel van huizenverkoop is promotie. Het is zeer belangrijk dat je een aantrekkelijke advertentie maakt. Dit lijkt in eerste instantie eenvoudig, maar in de praktijk vaak tegen.

De verkoopmakelaar weet echter precies met welke afbeelding en tekst deze de aandacht van potentiële kopers moet trekken.

3. Zelf bezichtigingen en rondleidingen organiseren

Wie een huis verkoopt krijgt te maken met bezichtigingen. Je zult dit helemaal zelf moeten regelen.

Bovendien is het de vraag of jij net zo’n goed verkooppraatje kan houden als de verkoopmakelaar. Deze heeft immers jarenlange ervaring en weet precies wat wel en niet werkt.

Liever toch een verkoopmakelaar de bezichtigingen en onderhandelingen laten doen? Vraag hier gratis verkoopmakelaar offertes aan.

4. Zelf de onderhandelingen doen

Zijn er geïnteresseerde kopers die een bod hebben uitgebracht? Dan is het tijd om te onderhandelen. In de praktijk blijkt dit zonder de juiste ervaring best lastig.

Een goede makelaar weet zich juist tijdens het onderhandelingsproces te onderscheiden van de rest. Door bepaalde onderhandelingstechnieken bespaart deze professional je soms duizenden euro’s.

Offertes aanvragen bij verkoopmakelaars

Ben je van plan om een verkoopmakelaar in te schakelen? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan.

Deze service is in samenwerking met 4verkoopmakelaars.nl

Vergelijkbare berichten