Houten Vloer in de Badkamer
Is je badkamer toe aan een make-over maar zie je een standaard tegelvloer niet zitten? Dan is een houten vloer wellicht interessant.
Met een houten vloer geef je niet alleen je badkamer maar je hele verdieping een warmere uitstraling.
Lees hieronder meer over de mogelijkheden.
Kun je een houten vloer leggen in de badkamer?
Nu is de vraag natuurlijk kan een houten vloer wel in de badkamer? Kan een houten vloer tegen de vochtige omgeving zonder krom te trekken, te schimmelen en snel te beschadigen?
Ja, het is mogelijk onder bepaalde voorwaarden.
Massief houten vloer: Hoe mooi een echt massief houten vloer ook is, dit is vanwege het grote vochtgehalte en de kans op nat worden geen geschikte vloer voor in de badkamer.
Multi-plank: Een lamelparket is een houten vloer die is samengesteld uit verschillende lagen hout. Als je een lamelparket rechtstreeks op de betonvloer verlijmt, is dit een geschikte vloer voor in de badkamer. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Wat is een multiplank houten vloer?’.
Aparte douchecabine: Naast het vermijden van een massieve houten vloer wil je ook voorkomen dat het hout direct nat wordt. Dit doe je door het plaatsen van een aparte douchecabine met waterdichte kunststof bodem of door een inloopdouche te betegelen.
Gebruik ook een handdoek of badmat zodat deze het meeste water opvangt na het douchen.
Interesse in een houten vloer in de badkamer of een alternatief zoals PVC of laminaat? Vraag advies. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.
Wat zijn de voorwaarden voor een houten vloer in de badkamer?
Om te genieten van een houten vloer in de badkamer zijn er een aantal punten om op te letten.
Afstand: Zorg voor voldoende afstand tussen de muur en de vloer zodat deze voldoende ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen. Dit moet minimaal 11 millimeter zijn. Je noemt dit een uitzetvoeg. Deze uitzetvoeg wil je vervolgens afdichten met waterdichte siliconen kit. Om het verder waterdicht te maken moet het van behandelt worden met impregneermiddel of een laklaag. Zo wordt ook makkelijker te schoon te maken.
Vermijd contact met zeep: Zeep en shampoo hebben geen goede invloed op de toplaag van je houten vloer. Contact met shampoos wil je dus vermijden.
Ventileren: Zorg voor goede ventilatie in je badkamer, dit kan door het openzetten van een raam tijdens en na het douchen maar ook door het installeren van een ventilatiesysteem.
Combineer met tegels: Ben je toch bang dat je houten vloer in de badkamer te nat wordt, leg dan in de natste delen van de badkamer een tegelvloer en sluit deze aan op een houten vloer in de rest van je badkamer. Kom hier contact met vloerspecialisten. Vraag nú gratis vloeroffertes aan.
Wat is een multiplank houten vloer?
Een multi planken vloer is een vloer die uit verschillende lagen bestaat en door de verlijming van deze lagen veel minder last heeft van werking dan een massieve houten vloer. De toplaag van een multiplank bestaat uit 3-6 millimeter dik massief hout.
Door het gebruik van een dunne toplaag in massief hout is een multiplank ook nog eens veel goedkoper en duurzamer dan een massieve houten vloer.
Doorleggen van een multiplank vloer
Hoe mooi zal het eruit zien? Een multiplank doorleggen op de hele verdieping. Dezelfde vloer in de slaapkamer, je kantoor, de overloop en de badkamer. Door dit te doen geef je je huis een rustige en warme uitstraling.
Nog een voordeel van het doorleggen van een multiplank vloer is dat je nergens drempels krijgt en het is handig met het gebruik van vloerverwarming.
Kan er vloerverwarming onder houten multiplank vloer in de badkamer?
Zoals eerder al gezegd werkt een multiplank veel minder dan een massieve houten vloer waardoor deze geschikt is voor vloerverwarming.
Belangrijk om te weten is nog wel dat je om de multiplank aan de ondervloer te verlijmen, je de juiste lijm, die geschikt is voor vloerverwarming gebruikt.
Laat een vloer leggen met (elektrische) vloerverwarming in je badkamer. Vraag naar de mogelijkheden. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.
Alternatieven voor een houten vloer in de badkamer
Niet iedere vloerspecialist legt een houten vloer in het badkamer omdat het toch een lastige combinatie is. Gelukkig zijn er wel alternatieven met houtlooks die beter passen in een badkamer.
PVC vloer: Een PVC vloer is een kunststof vloer die in met een houten uitstraling te verkrijgen is. Voor de badkamer kun je het beste een verlijmde PVC vloer leggen.
Het voordeel van een verlijmde PVC vloer in de badkamer is dus dat deze beter geschikt is tegen het vocht en toch de warme uitstraling van een houten vloer heeft.
Daarnaast is een PVC vloer makkelijk in onderhoud, het wordt niet glad, is duurzaam en slijtvast.
Laminaat: In de badkamer kun je ook laminaat leggen. Hiervoor kun je speciale badkamer laminaat gebruiken. Badkamer laminaat heeft een waterbestendige laag waardoor er prima tot 72 uur water op de vloer kan liggen.
De voordelen van badkamer laminaat zijn dat ze makkelijk door te leggen zijn over de gehele verdieping, makkelijk in onderhoud, makkelijk zelf te leggen en geschikt voor vloerverwarming.
Houtlook tegels: Ondanks dat multiplank, een PVC vloer en laminaat geschikte vloeren voor de badkamer onder bepaalde voorwaarden, is een tegelvloer nog steeds de beste en duurzaamste optie.
Wil je een tegelvloer en houtlook hebben in je badkamer? Dat kan, tegenwoordig zijn er ook tegels met houtlook te koop.
Met een houtlook tegelvloer hoef je jezelf geen zorgen meer te maken over vocht, een tegelvloer is namelijk perfect waterbestendig. Extra fijn is ook dat je een houtlook tegelvloer door kunt leggen in de douche.
De houtlook tegels zijn te voorzien van een antislip laag waardoor je niet uitglijdt over de natte vloer, daarnaast zijn ze makkelijk in onderhoud en goed te combineren met vloerverwarming.
Offertes aanvragen bij vloerspecialisten
Wil jij een nieuwe vloer in je badkamer en de rest van je woning? Vraag hieronder nu offertes aan bij vloerspecialisten. Dit is gratis en vrijblijvend.