Vloeren

Duurzame Vloer

Staat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel maar heb jij tot dusverre nergens nog een duurzame nieuwe vloer kunnen vinden? Kijk dan niet verder. In dit artikel lees jij welke vloeren voor jou het meest geschikt zijn.

Vergelijk vloerspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>binnen 2 minuten aangevraagd<

Wat is de definitie van een duurzame vloer?

Duurzaamheid is een breed begrip dat op verschillende manieren gelezen kan worden.

Duurzaamheid voor het milieu

Wanneer bedrijven het hebben over algemene duurzaamheid, slaat dit vaak op de manier waarop zij producten produceren en vervoeren. Hierbij wordt er gekeken naar hoe het bedrijf hun CO2-voetafdruk zo klein mogelijk kan behouden.

Duurzaamheid bij producten

Wanneer er gesproken wordt over de duurzaamheid van producten gaat het om hoe lang het product meegaat. Dit zijn dus producten van hoge kwaliteit die je minder snel hoeft te vervangen (waardoor er minder afvalstoffen ontstaan) en er voor zorgen dat jij naast je portemonnee ook het milieu blij maakt.

Een duurzame vloer is dus een vloer van hoge kwaliteit die lang mee gaat.

Wat is de meest duurzame vloer?

De meest duurzame vloer die jij kunt kopen is de marmoleum vloer. Deze linoleumvloer is geproduceerd met enkel natuurlijke materialen. Zo is het hoofdbestanddeel van een linoleumvloer lijnolie, wat vermengd wordt met onder andere kurk, hars en canvas.

Wat is de meest duurzame vloer?

Wat zijn de voordelen van een linoleum vloer?

 • Een ontzettend lange levensduur van 20 tot 30 jaar
 • Bij de productie komen geen giftige gassen vrij
 • Deze vloer kan hergebruikt worden en is volledig biologisch afbreekbaar

De nadelen van een linoleum vloer

 • Linoleum is niet voor alle basisvloeren geschikt
 • Het is niet waterdicht
 • Kan alleen worden gelegd door experts
 • Prijs is aan de hogere kant

Hoe duurzaam zijn de verschillende soorten vloeren?

Naast een linoleum vloer zijn er nog veel meer verschillende soorten vloeren. Hieronder een overzicht over de duurzaamheid van onder andere laminaat, PVC vloeren, houten vloeren en een bamboe vloer.

Laminaat

Laminaat is een duurzame vloerbedekking. Laminaat vloeren zijn geproduceerd zonder toevoeging van pesticiden, organische chloorverbindingen of mogelijk gevaarlijke metalen.

Daarnaast kan het laminaat na gebruik gerecycled worden aangezien het gemaakt is van samengeperste houtsnippers.

Levensduur laminaat

Wanneer je kiest voor kwalitatief goed laminaat van 8 mm kan deze tot wel 25 jaar meegaan. Wanneer je voor de goedkopere 6mm kiest is dit zo’n 10 jaar.

Hoe duurzaam is een laminaatvloer?

PVC vloer

Tijdens het productieproces van een PVC vloer wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en minder CO2 uitstoot. Dit maakt de PVC vloer van nu een stuk duurzamer.

Levensduur PVC vloer

Qua duurzaamheid op levensduur scoort de PVC vloer hoger dan laminaat. Een kwalitatief goede PVC vloer kan namelijk tot wel 30 jaar meegaan.

Hoe duurzaam is een PVC vloer?

Houten vloeren

Van de vloeren op basis van hout, heeft een vloer van massief hout de meeste milieuvoordelen. De productie van deze vloer heeft weinig bewerking nodig en dus kost het weinig productie-energie.

Levensduur massief houten vloer

Een massief houten vloer gaat ook langer mee dan laminaat, je kunt deze vloer namelijk vele malen schuren. En als je moet verhuizen, kun je een massief houten vloer die zwevend gelegd is ook nog eens hergebruiken. Deze vloeren gaan namelijk wel tot 55 jaar mee.

Is een massief houten vloer duurzaam?

Bamboe vloer

Wanneer je iets anders wil dan een houten vloer kun je kiezen voor bamboe. Bamboe valt onder de grassoorten. Dit betekent dat er na het maaien vanzelf weer nieuwe loten beginnen te groeien uit de wortels. Binnen 6 jaar zijn deze weer opnieuw te maaien, dit maakt bamboe vloeren erg duurzaam.

Bamboe is een duurzame vloer doordat het erg sterk materiaal is. De hardheid van bamboe is dan ook hoger dan bij andere soorten houten vloeren en het kan afgewerkt worden met een lak waardoor het waterbestendig is.

Levensduur bamboe vloer

Een bamboe vloer heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar of langer bij goed onderhoud en normaal gebruik.

Is een bamboe vloer duurzaam?

Tegels

Wanneer je duurzame tegels wil kopen is het verstandig om voor keramische tegels te kiezen. Keramische tegels hebben als hoofdmateriaal klei (een natuurlijke grondstof). Daarnaast worden deze tegels gebakken in een oven en komen er geen chemische producten bij kijken.

Levensduur keramische tegels

Keramische tegels hebben een levensduur van 50+ jaar.

Is een tegelvloer duurzaam?

Vloerbekleding

Een groot deel van vloerbekleding bestaat uit natuurlijke materialen zoals katoen en wol. Deze natuurlijke vezels zijn 100% biologisch afbreekbaar. Het nadeel van deze vezels zijn wel dat je hiervoor land en water voor nodig hebt.

Er zijn binnen de vloerbekleding ook andere alternatieven. Zo heb je ook een gerecycled tapijt van visnet met Econyl-garen.

Levensduur vloerbekleding

Vloerbekleding heeft een gemiddelde levensduur van 15 tot 25 jaar.

Hoe duurzaam is vloerbedekking?

Kurkvloer

Een kurkvloer wordt geproduceerd van de schors van de kurkeik boom. Doordat de boom voor dit proces niet gekapt hoeft te worden (maar elke 9 jaar geschild wordt) leeft de boom zelfs 3x zo lang. Hierdoor stijgt de CO2 waarde. Het produceren van een kurkvloer is dus een duurzaam proces.

Levensduur kurkvloer

De levensduur van een kurkvloer is 15 tot 25 jaar. Na het gebruik kun je de kurkvloer ook heel gemakkelijk hergebruiken en is hij ecologisch volledig afbreekbaar.

Wat is de duurzaamheid van een kurkvloer?

Vergelijk Vloer Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Zorg voor een goede ondervloer voor langere levensduur

Wanneer jij jouw vloer zo lang mogelijk in goede staat wil behouden is het belangrijk dat je onderzoek doet naar de juiste ondervloer. Zo heb je voor een laminaatvloer in de woonkamer een andere ondervloer nodig als voor laminaat op zolder.

Let er ook goed op dat de basisvloer zo egaal mogelijk is.

Kies voor een vloer dat geschikt is voor vloerverwarming

Wanneer je kiest voor een vloer welke goed geschikt is voor de vloerverwarming zorgt dit voor energiebesparing.

Zo laten houten vloeren en tapijt slecht de warmte door, waardoor je meer in huis zal moeten stoken (en dus een grotere ecologische-voetafdruk achterlaat). Terwijl een PVC vloer er voor zorgt dat de vloerverwarming optimaal zijn werk kan doen en je dus minder hoeft te stoken.

Duurzaam vloerkleed voor op de vloer

Niet alleen zorgen vloerkleden voor een betere akoestiek en meer wooncomfort, ze werken ook nog eens isolerend. Wanneer je op zoek bent naar een duurzaam vloerkleed worden onderstaande opties aangeraden.

 • Wollen vloerkleden
 • Katoenen vloerkleden
 • Zijden vloerkleden
 • Viscose vloerkleden

Offertes aanvragen bij vloerspecialisten

Wil jij een nieuwe vloer laten leggen door een specialist bij jou in de buurt? Vul dan nu eenvoudig je gegevens hieronder in en ontvang snel diverse offertes voor jouw klus.