PVC vloer in de Badkamer: Voor- en Nadelen

Wil je eens wat anders in je badkamer dan een standaard tegelvloer? Wellicht is een PVC vloer interessant. PVC is namelijk vanwege de vochtwerende eigenschappen uitermate geschikt voor een badkamervloer.

Lees in deze gids onder andere meer over de verschillende soorten PVC vloeren die wel of niet in een badkamer mogelijk zijn.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is PVC voor materiaal?

PVC is een afkorting die staat voor polyvinylchloride. Het is één van de meest bekende en meest gebruikte kunststoffen.

PVC wordt gemaakt van de basisgrondstoffen aardolie en zout. Hieraan worden weekmakers toegevoegd die PVC de soepele en zachte eigenschappen geven waardoor het materiaal goed is te verwerken.

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer is een kunststof parketvloer dat bestaat uit verschillende lagen PVC. PVC vloeren zijn ontwikkeld als alternatief voor bijvoorbeeld laminaatvloeren en houten parketvloeren.

PVC is een zeer geschikt materiaal voor ruimtes waar hoge eisen gesteld worden aan de kwaliteit van de vloer.

Wat kost een PVC vloer in de badkamer?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een PVC vloer in de badkamer. Meer informatie over de soorten PVC vloeren en het egaliseren vind je onder het kopje ‘Welk soort PVC in de badkamer?‘.

De gemiddelde kosten in het overzicht hieronder zijn inclusief btw, legkosten en btw. Wil je een PVC vloer over een bestaande tegelvloer dan betaal je €5 extra voor het egaliseren.

Type PVC vloer Kosten
Verlijmde PVC - Planken
(incl. egaliseren dekvloer)
€62 per m²
Verlijmde PVC - Visgraat patroon
(incl. egaliseren dekvloer)
€76 per m²
Klik PVC - Planken
(incl. ondervloer)
€49 per m²
Klik PVC - Visgraat
(incl. ondervloer)
€69 per m²
Egaliseren tegelvloer €5+ per m²

Waarom een PVC vloer in de badkamer?

Welk soort PVC in de badkamer?

Een PVC vloer is verkrijgbaar als klik, verlijmd of loose lay.

Verlijmde PVC: Een verlijmde pvc vloer wordt vastgelijmd en heeft geen speciale ondervloer nodig. Het voordeel van een verlijmde PVC vloer is dat deze zonder naden gelegd kan worden wat het nog beter bestand maakt tegen water. Om deze reden is een verlijmde PVC vloer dan ook het meest geschikt voor de badkamer.

Dit systeem is wel moeilijker te leggen dan een klik PVC vloer, deze klus kun je dan ook het best door een PVC vloerspecialist laten uitvoeren. Bij het leggen van een verlijmde PVC vloer is het heel belangrijk dat deze over een vlakke ondergrond gelegd wordt.

Meestal zal deze eerst geëgaliseerd worden, voordat de PVC vloer erop gelijmd kan worden.

Klik PVC: Bij PVC kliklaminaat klik je de verschillende planken in elkaar. Het is daardoor te vergelijken met het leggen van laminaat. Onder deze vloer komt een ondervloer die meestal uit folie bestaat van zo’n 1 mm dik. Doordat er een klikverbinding in de plank zit, is deze plank altijd dikker dan een verlijmde PVC plank.

Het nadeel van klik PVC is dat de kans op kieren groter is wat kan zorgen voor vochtproblemen onder de vloer. Om dit te omzeilen moet er een waterdichte ondervloer en nadenlijm gebruikt worden.

Loose lay: Loose lay is een minder bekend soort PVC vloer. Hierbij wordt de PVC vloer los gelegd op een egale vloer. Je hebt Loose Lay dat echt losligt en Loose Lay met een magnetisch kliksysteem.

Loose Lay PVC is niet geschikt voor een badkamervloer.

Randen kitten tegen waterschade

Wanneer de PVC vloer is gelegd in de badkamer moeten de randen worden gekit.

Hiervoor wordt een siliconenkit gebruikt omdat die goed tegen vocht kan. Op deze manier wordt de vloer goed waterdicht gemaakt.

PVC vloer over een badkamer tegelvloer

Een PVC vloer kan prima over een badkamer tegelvloer. Hiervoor moet de tegelvloer wel egaliseert worden voor het beste resultaat. Er moet wel rekening worden gehouden met de deurdorpel en bijvoorbeeld leidingen omdat de vloer hoger komt te liggen.

Hier lees je meer over het aanbrengen van een PVC vloer over een oude tegelvloer.

Elektrische vloerverwarming onder een PVC vloer

Als je PVC gaat of laat leggen is het relatief eenvoudig om daaronder vloerverwarming aan te brengen.

PVC heeft een lage warmteweerstand en elektrische vloerverwarming een snelle reactietijd. Deze combinatie zorgt ervoor dat je badkamervloer snel opwarmt.

Zowel voor klik PVC als voor plak PVC is er vloerverwarmingsfolie verkrijgbaar dat speciaal ontwikkeld is voor beide afzonderlijke systemen.

Pas op met rubber

PVC is slijt- en krasvast en is tegen veel dingen bestand. Waar PVC echter niet tegen kan is rubber. Rubber kan namelijk zorgen voor vlekken op je PVC vloer. Deze vlekken zijn erg lastig te verwijderen.

Heb je een PVC vloer in de badkamer kijk dan uit met (zwarte) rubberen zolen of dopjes op bijvoorbeeld de pootjes van je wasmachine en/of je droger.

Zet niet teveel gewicht op een PVC vloer

Verder is het belangrijk om de PVC vloer niet met een te zwaar gewicht te belasten. Let dus op zware meubels zoals een badkuip of wasmachine, deze kunnen namelijk afdrukken achterlaten in de vloer.

Belangrijk hierbij is de juiste keuze van de toplaag van de vloer. Hoe dikker de toplaag, hoe steviger de vloer.

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer in een badkamer?

Kies je voor een PVC vloer dan levert je dit een hele reeks van voordelen op:

  1. Vochtwerend: Een PVC vloer is bestand tegen stoom, vochtigheid en damp. Doordat PVC waterbestendig is, gaat de vloer niet vervormen wanneer deze met water in aanraking komt. Dit maakt het een zeer geschikte vloer voor in de badkamer.
  2. Vloer is niet glad: Ook deze eigenschap is zeker voor een badkamervloer natuurlijk erg belangrijk.
  3. Duurzaam en slijtvast: PVC is een duurzaam en slijtvast materiaal. Door de sterke slijtlaag komen er nauwelijks krassen of deuken in. Het is dan ook een vloer die lang mooi blijft en lang meegaat.
  4. Kleurvast: De textuur van de vloer verandert niet onder invloed van licht.
  5. Vele varianten mogelijk: Je kunt kiezen uit verschillende uitvoeringen: tegels of planken en uit verschillende dessins zoals bijvoorbeeld een betonlook, een houtlook of een marmerlook.
  6. Eenvoudig te reinigen: Door de beschermende toplaag trekken vlekken niet snel in. Je maakt de vloer gemakkelijk schoon met een vochtige doek al dan niet in combinatie met een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor een PVC vloer.
  7. Weinig last van geluidsoverlast: PVC heeft geluiddempende eigenschappen. Je hebt dus minder last van contactgeluiden.
  8. Zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming: Wil je graag vloerverwarming? Dit gaat prima samen met een PVC vloer. Dit komt omdat een PVC vloer een zeer lage warmteweerstand heeft.
  9. Milieuvriendelijk: Een vloer van PVC kan geheel gerecycled worden.

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer?

Geniet ook van de vele voordelen van een PVC vloer. Vraag hier gratis PVC vloer offertes.

Wat zijn de nadelen van een PVC vloer in de badkamer?

Een PVC vloer in het douche gedeelte is sterk af te raden. Er wordt aangeraden om een douchecabine met een kunststof bodem te gebruiken.

Hoe onderhoud je een PVC vloer in de badkamer?

De PVC vloer in de badkamer is gemakkelijk te reinigen met water en eventueel een milde reinigingsmiddel dat geschikt is voor PVC.

Gebruik geen agressieve chemische reinigingsmiddelen, want deze kunnen het materiaal doen verkleuren.

Offertes aanvragen bij vloerspecialisten

Wil je ook graag een PVC vloer in je badkamer laten aanleggen?

Vraag nú hieronder bij PVC vloerspecialisten offertes aan, voor een goede prijsvergelijking. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten