Vlokkenvloer: Gietvloer met Vlokken
Wil je graag een vloer die net even anders is? Dan is een vlokken gietvloer een interessante optie. Doordat de gietvloer wordt vol gestrooid met kleine vlokjes ontstaat er een heel bijzonder effect.
In deze gids lees je onder andere
- over wat een vlokkenvloer is;
- hoe deze vloer wordt aangebracht;
- en welke alternatieven er zijn voor een vlokken gietvloer.
Wat is een vlokken gietvloer?
- De vlokken, ook wel chipsvlokken of flakes genoemd, zijn eigenlijk losse verfsnippers.
- Wanneer de vloer nog vloeibaar is, worden deze vlokken ingestrooid.
- Doordat je zelf de kleur van de gietvloer en de kleur van de vlokken kunt bepalen, ontstaat er een geheel unieke vloer.
- Na het inblazen van de vlokken wordt de vloer afgewerkt met één of meerdere lagen kunsthars.
- Vlokkenvloeren zie je niet alleen in woningen maar ook veel in kantoren en openbare ruimtes.
Welke kleuren voor een vlokkenvloer?
Als het gaat om de kleuren van de vlokken dan is er een ruime keuzemogelijkheid want je kunt kiezen uit heel veel verschillende kleuren. Van zwart tot beige. Verder is het mogelijk om voor één kleur vlokken (uni) te kiezen, maar je kunt ook een mix van verschillende kleuren kiezen.
Dit kan een standaardmix van zwart, wit en grijs zijn, maar ook een meer kleurrijke mix is mogelijk. Je stelt de vloer dus helemaal samen naar jouw eigen smaak.
Hoe meer vlokken, hoe drukker de vloer
Niet alleen de kleur van de vlokken is heel bepalend voor de uitstraling en sfeer die de gietvloer krijgt, ook de hoeveelheid vlokken die in de vloer worden verwerkt.
Hoe meer vlokken hoe levendiger de vloer oogt. Het gebruik van minder vlokken geeft weer een rustiger beeld.
Vind je een gietvloer interessant, dan wel egaal of met vlokken? Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.
Vlokkenvloer als alternatief voor terrazzovloer
Een vlokkenvloer is een goed en voordeliger alternatief voor een terrazzo gietvloer. Zo heb je wel de looks van een terrazzovloer, maar ben je een goedkoper uit.
Het is mogelijk om een gietvloer met of zonder vlokken over een oude terrazzovloer te leggen. De terrazzovloer dient dan als ondervloer, deze moet dan eerst wel worden voorbehandeld door deze te ontvetten en/of te schuren en indien nodig te egaliseren.
Maar wat is een traditionele terrazzovloer eigenlijk?
- Je treft deze vloeren vaak aan in jaren dertig woningen, bijvoorbeeld in de gang en natte ruimtes.
- Een terrazzo gietvloer ook wel granito vloer genoemd, is een zeer mooie en luxe soort vloer.
- Een terrazzo gietvloer is één van de duurste vloeren. Gemiddeld ben je tussen de € 200,- en € 300,- per vierkante meter kwijt.
- Terrazzo vloeren bestaan uit korrels van gebroken marmer, graniet of zandsteen.
- Door aan deze korrels cement toe te voegen, wordt er een mortel gemaakt die in een laag van ongeveer 15 mm wordt aangebracht.
- In tegenstelling tot andere gietvloeren die uit meerdere lagen bestaan, bestaat een terrazzovloer dus uit slechts één sterke laag.
Het is mogelijk om met de juiste voorbereidingen om vloerverwarming onder een granito vloer te leggen. Maar dit vraagt om extra werk. Een PU gietvloer met een terrazzo look is van nature al prima te combineren met vloerverwarming.
Dus wil je een granitovloer look, maar de voordelen van een PU gietvloer? Kies dan voor een PU vlokken gietvloer. Vraag hier gratis offertes aan voor gietvloer (met of zonder vlokken)
Wat zijn de voordelen van een vlokken gietvloer?
Een vlokken gietvloer levert de volgende voordelen op:
Geniet ook van de voordelen van een gietvloer. Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.
Unieke vloer: Je bepaalt voor een groot deel zelf hoe de vloer eruit komt te zien, door de kleuren, de hoeveelheid vlokken etc. Zo ontstaat er een unieke vloer.
Vuil en beschadigingen vallen minder op: Door het patroon van de vlokken in de vloer, valt het een stuk minder op wanneer er vuil op de vloer ligt, of wanneer de vloer enigszins beschadigd is. Bij een uni gietvloer (één egale kleur), vallen vuil en beschadigingen wel sneller op.
Onderhoudsvriendelijk: Vlokken vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat de vloer geheel is afgesloten, is het niet mogelijk dat er vuil of vocht in de vloer doordringt. Bovendien is de vloer gemakkelijk schoon te maken.
Wel is het belangrijk om schoonmaakmiddelen te gebruiken die voor deze vloer geschikt zijn.
Goed te combineren met vloerverwarming: Een gietvloer voelt niet koud aan, maar mocht je toch graag vloerverwarming willen, dan is dit prima te realiseren in combinatie met een vlokken vloer.
Naadloos: Doordat de vloer naadloos wordt aangebracht, geeft dit een mooi strak resultaat.
Antislip: Mocht er een plasje water op de vloer liggen dan vormt dit door de antislip eigenschappen geen risico om uit te glijden.
Zeer slijtvast: Een vlokkenvloer is een sterke, slijtvaste vloer die zeker ook geschikt is voor intensief gebruik. Echt een vloer dus om heel lang plezier van te hebben.
Hoe wordt een vlokkenvloer aangebracht?
Het laten aanbrengen van een vlokkenvloer verloopt in de volgende stappen:
1. Ondervloer voorbereiden: Voor het leggen van een strakke gietvloer is het belangrijk dat de ondergrond geheel egaal is. Is dit niet het geval dan moet de ondervloer eerst voorbehandeld worden. Eerst wordt de vloer helemaal glad, schoon, stof- en vetvrij gemaakt. Daarna wordt de ondervloer hersteld waarbij deze in sommige gevallen geëgaliseerd dient te worden.
2. Primer aanbrengen: Vervolgens wordt er een primer aangebracht om ervoor te zorgen dat de gietvloer goed gaat hechten aan de ondervloer. Afhankelijk van de soort ondervloer (anhydriet, betonvloer of zandcementdekvloer) wordt er een hiervoor geschikte primer aangebracht.
Het is heel belangrijk dat de primer volledig droog is voordat de volgende laag wordt aangebracht. Gemiddeld neemt dit droogproces 12 uren in beslag.
3. Schraplaag aanbrengen: De schraplaag dient ervoor om eventueel nog aanwezige oneffenheden in de vloer op te vullen en om de vloer taai en elastisch te maken. Uitgaande van een gemiddelde temperatuur van 20 graden moet deze schraplaag zo’n 18 uur drogen.
4. Gietvloer aanleggen: Na al het voorbereidende werk wordt nu de gietvloer gegoten. De gekozen vlokken zijn toegevoegd aan de natte gietvloerlaag. Net als de andere lagen wordt ook deze laag met de hand aangebracht.
5. Transparante toplaag aanbrengen: De laatste stap is het aanbrengen van een transparante toplaag. Deze toplaag is bedoeld om de vloer te beschermen en zorgt daarnaast voor een mooie matte afwerking. Mocht deze toplaag na een aantal jaren zijn aangetast dan kan deze opnieuw worden aangebracht zodat de gietvloer er weer als nieuw uitziet.
Laat ook een gietvloer giet. Vraag hier gratis offertes aan.
Wat zijn de alternatieven voor een vlokkenvloer?
Wil je toch liever iets anders dan een vlokkenvloer of wil je graag een wat goedkopere vloer?
Dan zijn er zeker ook nog andere alternatieven waar je voor kunt kiezen:
Vinyl vloer
Vinyl vloeren zijn stevige vloeren die ook in vele uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Zo ook met vlokken print.
Enkele voordelen van vinyl vloeren:
- Naadloos: Doordat het kamerbreed verkrijgbaar is, kan vinyl ook geheel naadloos in een ruimte worden gelegd.
- Verschillende dessins en kleuren: Je kunt kiezen uit heel veel kleuren en looks, zoals een houtlook, betonlook of steenlook. Ook wanneer je graag het dessin van een vlokkenvloer of terrazzovloer wilt is dit mogelijk.
- Geluiddempend: Door het verende materiaal is een vinyl vloer geluiddempend. Zeker in een appartement is dit natuurlijk erg prettig.
Tegelvloer
Je kunt ook kiezen voor mooi (terrazzo) tegels met vlokken. Deze zijn snel en gemakkelijk te plaatsen en geven ook een mooie sfeervolle uitstraling.
Enkele voordelen van een tegelvloer zijn:
- Ruime keuze in kleur en dessin: Door de vele verschillende uitvoeringen vind je altijd wel een tegelvloer die perfect past bij jouw interieur.
- Budgetvriendelijke keuze: Je bent goedkoper uit dan wanneer je kiest voor een vlokken gietvloer.
- Geschikt voor vrijwel elke ondergrond: De tegelvloer kan over de meeste ondervloeren gelegd worden, zonder dat deze eerst uitgebreid moeten worden voorbehandeld.
PVC tegelvloer
Je kunt ook kiezen voor een PVC vloer in tegeluitvoering met vlokken. Je hebt dan de uitstraling van een tegelvloer gecombineerd met de vele voordelen die een PVC vloer je biedt.
Enkele voordelen van een PVC tegelvloer zijn:
- Snel te leggen: Door het handige kliksysteem van PVC tegels kan deze vloer snel en gemakkelijk gelegd worden. Met een beetje handigheid kun je deze vloer ook zelf leggen.
- Verschillende voegen mogelijk: Zit je bij een stenen tegelvoer vast aan een wat grijzige voeg, bij een PVC tegelvloer kun je zelf kiezen voor de kleur van de voeg. Je kunt er ook voor kiezen om de voegstrip weg te laten. Zo zijn er PVC tegels met een V-groef, maar ook tegels die mooi strak tegen elkaar aan komen te liggen.
- Heel veel keuzemogelijkheden: Voor PVC geldt dat de keuzes in kleur en dessins bijna eindeloos zijn. PVC tegels zijn in principe leverbaar in iedere gewenste kleur en (vlokken) look.
Offertes aanvragen bij gietvloer specialisten
Wil je graag een gietvloer, met of zonder vlokken? De prijs is natuurlijk belangrijk.
Vraag hieronder offertes aan bij gietvloer specialisten om te vergelijken. Geheel gratis + vrijblijvend.