PVC Vloer Over Laminaat

Is het mogelijk om de PVC vloer over de laminaatvloer aan te brengen? Of is het toch beter om eerst je laminaatvloer te verwijderen voordat je een nieuwe PVC vloer legt?

Deze vragen en meer komen in dit artikel aan bod.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan PVC over laminaat gelegd worden?

Het is mogelijk om een PVC vloer over een laminaatvloer te leggen, dit is echter alleen mogelijk wanneer het om klik PVC gaat. Daar lees je meer over onder het volgende kopje ‘Soorten PVC vloeren‘.

Bij verlijmde plak PVC is dit niet mogelijk en zal je de laminaatvloer dus altijd eerst moeten verwijderen. Lees hier meer over onder het kopje ‘Verwijderen van laminaat‘.

Een klik PVC vloer kun je dus wel over laminaat aanbrengen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de deuren nog steeds goed open en dicht kunnen. De vloer zal immers wel een stukje hoger worden. Ook de plinten moet je aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om geen plinten te nemen, als is dat bij een klik PVC lastiger uit te voeren.

Ook zal er een goede ondervloer tussen het laminaat en de nieuwe PVC vloer gelegd moeten worden. Is de kwaliteit van de laminaatvloer niet zo goed meer? Dan is het toch beter om deze te verwijderen.

Ook vloertegels kun je als ondervloer gebruiken voor een PVC vloer.

Wat kost een PVC vloer over laminaat?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de verschillende PVC vloeren. Wil je verlijmde PVC, dan moet eerst de laminaatvloer worden verwijdert. Bij het leggen van klik PVC of loose lay hoeft het laminaat niet per se verwijdert te worden en zijn er geen kosten voor egaliseren.

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief btw, legkosten en het eventueel egaliseren van de vloer.

Type PVC vloer Kosten
Verwijderen losse laminaatvloer
(exclusief leggen PVC)
€3 per m²
Verwijderen verlijmde laminaatvloer
(exclusief leggen PVC)
€4,50 per m²
Klik PVC - Planken
(incl. ondervloer)
€49 per m²
Klik PVC - Visgraat
(incl. ondervloer)
€69 per m²
Verlijmde PVC - Planken
(incl. egaliseren)
€62 per m²
Verlijmde PVC - Visgraat patroon
(incl. egaliseren)
€76 per m²
Loose lay PVC €46 per m²

Soorten PVC vloeren

Allereerst zijn PVC vloeren in te delen in klik PVC, loose lay PVC en verlijmde PVC.

Klik PVC: De planken worden verbonden door middel van een kliksysteem. Dit systeem lijkt op het leggen van laminaat. Door dit handige kliksysteem hoeft de vloer dus niet verlijmd te worden. Het wordt ook wel PVC kliklaminaat genoemd.

Click PVC leggen over laminaat

Verlijmde PVC: Een verlijmde plak PVC vloer wordt, zoals de naam al aangeeft, wel vastgelijmd. Voor verlijmde PVC is er geen speciale ondervloer nodig, wel moet deze op een vlakke ondergrond worden gelegd. Hiervoor moet de vloer vaak geëgaliseerd worden.

Hier lees je meer over onder het kopje ‘Eventueel laten egaliseren‘.

Plak PVC over een laminaat vloer

Loose lay PVC: Bij loose lay PVC worden de vloerdelen los gelegd op de ondervloer. Je hebt loose lay PVC zonder en met magneetstrip. De voordelen van loose lay zijn dat het makkelijk weer verwijdert kan worden om te verhuizen of te vervangen. Ook voor een loose lay PVC vloer heb je een egale ondervloer nodig.

Wat is loose lay PVC?

Kies ook voor de PVC vloer die bij je past. Vraag advies aan PVC vloerspecialisten. Vraag hier gratis offertes aan.

Let op bij vloerverwarming

Heb je vloerverwarming en laat je de PVC vloer over een laminaatvloer leggen dan is het goed om te weten dat de warmteweerstand van de vloer hierdoor iets zal toenemen.

Het zal dus iets langer duren voordat de vloer is opgewarmd. Klik PVC heeft een net wat hogere warmteweerstand dan plak/verlijmde PVC.

Omdat zowel een PVC als laminaat geschikt is voor vloerverwarming, zal ook een combinatie van beide nog steeds zorgen voor een aangenaam warme vloer.

Komt er veel zonlicht op de PVC vloer?

Belangrijk om te weten is dat een PVC vloer minder goed tegen warmte en veel zonlicht kan dan bijvoorbeeld een laminaatvloer.

Wanneer de vloer namelijk erg warm wordt, bijvoorbeeld doordat de zon er veel op schijnt, kan dit zorgen voor hobbelvorming en oneffenheden na verloop van tijd.

Tijdens hete dagen is het daarom ook verstandig om gordijnen, luxaflex of andere zonwering dicht te houden om de vloer tegen de warmte van de zon te beschermen.

Zeker wanneer de vloer in een serre ligt, kan deze hiervan veel te lijden hebben, het zonlicht wordt door al het glas immers nog eens versterkt.

Vind je dit nadeel van een PVC vloer toch te groot, dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een nieuwe laminaatvloer over je oude laminaatvloer.

Verwijderen van laminaat

Is het niet mogelijk om de PVC vloer over je laminaatvloer te leggen, of wil je de laminaatvloer om een andere reden niet laten liggen? Dan zal de laminaatvloer dus eerst verwijderd moeten worden.

In principe kun je dit vrij eenvoudig zelf doen.

Het verwijderen van een laminaatvloer gaat als volgt:

1. Voordat je begint zal je de ruimte waar het laminaat ligt eerst helemaal leeg moeten halen. Vervolgens begin je met het weghalen van de plinten.

2. Dan ga je verder met het verwijderen van de vloerdelen aan één kant van de ruimte. Doordat je in het begin weinig ruimte hebt om te werken kan het zijn dat de eerste rij die je verwijdert wat beschadigd is. Dit is ook bijna niet te voorkomen. Gelukkig heb je daarna meer werkruimte, zodat het weghalen gemakkelijker wordt.

3. De vloerdelen kun je als het ware uit de mes en groef verbinding klikken. Het werkt het beste om een hele lengte van laminaatdelen eruit te halen door de rij iets op te lichten. Hierna haal je de kopse kanten uit elkaar.

Zo werk je verder. Wil je de laminaatdelen zoveel mogelijk intact laten, bijvoorbeeld omdat deze worden hergebruikt, dan is het belangrijk dat je hierbij geen hamer of ander gereedschap gebruikt.

Hiermee zou je de laminaatdelen namelijk kunnen beschadigen. Om de vloer opnieuw te kunnen gebruiken moeten de kliksystemen intact blijven.

Eerst laminaat verwijderen voordat de PVC vloer wordt gelegd

Kies voor een verlijmde PVC op een egale ondervloer of klik PVC op je oude laminaat. Laat het PVC professioneel leggen. Vraag hier gratis PVC vloer offertes aan.

Eventueel laten egaliseren

Wanneer je de laminaatvloer hebt verwijderd, komt er misschien een cementvloer of houten dekvloer met bobbeltjes tevoorschijn. Over zo’n vloer kun je wel klik PVC aanbrengen maar geen plak PVC.

Kies je voor een verlijmde PVC vloer dan zal de ondervloer eerst geëgaliseerd moeten worden. Doordat een PVC vloer niet heel dik is, is elke oneffenheid onder de vloer goed zichtbaar en goed voelbaar.

De vloer zal dus eerst goed vlak moeten zijn, voordat de PVC vloer gelegd kan worden.

Egaliseren, zelf doen of uitbesteden?

Om te beginnen is het verstandig om dit egaliseren van de ondervloer uit te besteden. Egaliseren vraagt om de nodige ervaring. Vraag hier gratis offertes aan om je vloer te egaliseren en de PVC professioneel te laten leggen.

Gebeurt het niet goed, dan heb je hier blijvend last van wanneer de nieuwe vloer er eenmaal ligt en dat is natuurlijk zonde.

Hoe gaat het egaliseren in zijn werk?

Het egaliseren van de ondervloer gaat als volgt:

1. Eerst wordt de dekvloer schoongemaakt met behulp van een stofzuiger.

2. Vervolgens wordt er een primerlaag op de vloer aangebracht voor een goede hechting.

3. Daarna wordt er een laag egaline aangebracht op de vloer. Belangrijk is dat deze laag gelijkmatig over de vloer wordt aangebracht.

4. De egaline heeft een flinke tijd nodig om te drogen, zo’n twaalf uur gemiddeld.

5. Is de egaline gedroogd, dan kan de PVC vloer worden gelegd in stroken, in (wal)visgraat of in een Hongaarse punt patroon.

Egaliseren voor een PVC vloer

Bron foto: sidleychem.com

Offertes aanvragen bij vloerspecialisten

Wil je graag een mooie nieuwe PVC vloer laten leggen (over je bestaande laminaatvloer)? Dan wil je hier uiteraard niet meer voor betalen dan nodig is.

Vraag hieronder bij PVC vloerspecialisten offertes aan. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten