Vloer Egaliseren voor PVC: Kosten + 4x Ondergronden

Wanneer je besluit om een mooie PVC vloer in je huis te laten leggen, dan moeten er vaak wel voorbereidingen aan de ondergrond worden gedaan. Soms is het nodig om de vloer te egaliseren. Door de ondergrond te egaliseren, kan de PVC vloer strak gelegd worden.

In deze gids lees je meer over wanneer je de ondervloer moet egaliseren voor de aanleg van een PVC vloer en hoe dit egaliseren in zijn werk gaat.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom moet een vloer geëgaliseerd worden?

Een PVC vloer is dun, slechts zo’n 2 tot 3 mm dik. Hierdoor valt elke oneffenheid en elke korrel of splinter onder de vloer op.

Dit is vooral bij plak PVC het geval. Verder moet de ondergrond ook voldoende hard zijn voordat de PVC vloer overheen gelegd wordt.

Egaliseren is dus heel belangrijk, zowel voor een strak gelegde PVC vloer als ook voor een langere levensduur van je nieuwe vloer.

Egaliseren voor een vlakke PVC vloer

Wat kost het egaliseren van een vloer voor PVC?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het egaliseren van verschillende vloeren om het geschikt te maken voor PVC.

De onderstaande gemiddelde kosten zijn exclusief het leggen van de vloer.

Type egalisatie Kosten
Egaliseren cementdekvloer €12,50 per m²
Egaliseren anhydriet dekvloer €14 per m²
Egaliseren tegelvloer €18 per m²
Egaliseren houten vloer €45 per m²

Voor welk soort PVC vloer is egaliseren noodzakelijk?

Het hangt ervan af of je kiest voor plak PVC of voor klik PVC of egaliseren van de ondergrond noodzakelijk is. Hieronder de verschillen tussen beide:

 • Verlijmde PVC: Een verlijmde PVC vloer wordt, de naam zegt het al, vastgelijmd. Verlijmde plak PVC komt in stroken, maar ook in visgraat of Hongaarse punt patronen.
 • Loose lay PVC: Bij een ‘losleg’ PVC vloer worden de vloerdelen los op de grond gelegd. Je hebt varianten met magneetstrips voor meer stabiliteit.
 • Klik PVC: Klik PVC lijkt op laminaat. Dit type PVC wordt gelegd door middel van een kliksysteem. Door dit handige verbindingssysteem is het niet nodig om te vloer vast te lijmen. Klik PVC heeft geen geëgaliseerde ondergrond nodig. Een ondervloer is vaak voldoende.

Verlijmde PVC vloer (sterk aangeraden om de ondergrond te egaliseren)

Voor het laten leggen van een plak PVC vloer is het echt een vereiste dat de ondergrond egaal is. Wanneer de ondergrond namelijk niet egaal is heb je een grote kans op oneffenheden in je nieuwe vloer.

Loose lay PVC vloer (sterk aangeraden om de ondergrond te egaliseren)

Ook bij een Loose Lay vloer is een egalisatielaag noodzakelijk. De losse dunne panelen nemen anders de oneffenheden van de ondergrond over, waardoor er ook nog kieren kunnen ontstaan.

Klik PVC (niet per se nodig om te egaliseren)

Het leggen van klik PVC is vergelijkbaar met het leggen van laminaat. Onder een klik PVC vloer komt eerst een ondervloer van folie. Hierdoor is egaliseren vaak niet nodig, tenzij er sprake is van een ondergrond dat oneffen is.

Klik PVC kun je door het gebruiksvriendelijke kliksysteem ook vrij gemakkelijk zelf leggen.

Laat je vloer professioneel egaliseren en leggen. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

Wat is een egaliseermiddel (egaline)?

Egaliseren gebeurt met een egaliseermiddel. Vaak wordt hiervoor egaline gebruikt. Dit is een krachtig middel dat vooral gebruikt wordt voor het uitvlakken van ondergronden, zodat hier een PVC vloer of een andere vloerbedekking overheen gelegd kan worden.

Egaline is een vloeibaar cement, verrijkt met kunststoffen. Het materiaal is zelfnivellerend; wat betekent dat de egaline van nature egaal uitvloeit. De egaline wordt hard waarna het zorgt voor een hele vlakke en gladde ondergrond. Hierdoor zal de vloer niet gauw gaan scheuren of barsten.

Het is wel heel belangrijk dat egaline op de juiste wijze wordt aangebracht, anders kunnen er later toch nog problemen ontstaan met je nieuwe PVC vloer.

Wat is egaline?

Bron foto: bouwmaat.nl

Egaliseren van een dekvloer, tegelvloer of houten vloer

Zowel een houten constructievloer, tegelvloer als een dekvloer van cement of anhydriet kunnen geëgaliseerd worden, maar vraagt wel om kennis.

Het is afgeraden om deze klus zelf uit te voeren, wanneer je niet over de benodigde ervaring en vakkennis beschikt.

Cementdekvloer / anhydrietdekvloer: Een dekvloer egaliseren kan op verschillende manieren waarbij de keuze van het materiaal afhankelijk is van de gewenste dikte van de egalisatielaag.

Het egaliseren kan bij een cementdekvloer relatief snel en kost gemiddeld €12,50 per m². Bij een anhydriet dekvloer kost het iets meer werk waar je gemiddeld €14 per m² voor betaalt.

Houten constructievloer: Een houten constructievloer kan in principe worden geëgaliseerd. Ook voor een wat oudere houten constructievloer geldt dat je deze kunt laten egaliseren voordat je het PVC legt.

Hierbij moet er wel rekening mee gehouden worden dat hout altijd ‘werkt’. Om die reden moet er bij het egaliseren van een houten vloer wel een ander soort egaline gebruikt worden dan bij het egaliseren van een tegelvloer, cement of anhydriet dekvloer.

Het egaliseren van een houten constructievloer is relatief duur met een gemiddelde prijs van €45 per m².

Tegelvloer: Over een tegelvloer kun je ook prima PVC leggen. Wil je verlijmde PVC of loose lay? Dan is egaliseren nodig. Bij klik PVC is enkel een ondervloer nodig op een tegelvloer in redelijke staat.

De prijs is afhankelijk van de staat van de tegels, maar houdt rekening met een gemiddelde van €18 per m².

Hoe dik wordt een laag egaline aangebracht?

Hoe dik de egaline wordt aangebracht, hangt vooral af van de ondervloer en het type egaline.

Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende voor het egaliseren van de ondervloer.

Een egalinelaag van enkele centimeters wordt afgeraden.

Wanneer er sprake is van een ondervloer met ernstige beschadigingen, of wanneer er veel verloop in de vloer zit, is het beter om een ander egalisatiemiddel dan egaline te gebruiken.

Met een middel als magnesiet kunnen vloeren met een verschil in hoogte tot 10 centimeter worden uitgevlakt.

Hoe gaat het egaliseren in zijn werk?

De werkwijze bij het egaliseren van een houten constructievloer of een betonvloer is verschillend.

Egaliseren voor het leggen van een PVC vloer

Egaliseren van een betonvloer

Het egaliseren van een betonvloer verloopt in de volgende stappen:

 1. Eerst moet de ondervloer worden geschuurd.
 2. Daarna moet de vloer stofvrij worden gemaakt door deze grondig te stofzuigen.
 3. Vervolgens wordt er een hechtprimer op de vloer aangebracht. Deze zorgt voor een goede hechting van de egaline aan de ondergrond.
 4. Na het drogen van de hechtprimer worden aanwezige diepe scheuren en gaten dichtgemaakt met een speciaal snelcement. Het is belangrijk dat dit niet gebeurt met normaal cement want dat droogt te langzaam. Wanneer hier eenmaal egaline en een nieuwe (PVC) vloer is aangebracht kan het vocht er nog uit komen, wat voor grote vochtproblemen kan zorgen.
 5. Vervolgens kan de egaline worden aangebracht. De egaline wordt nadat deze is aangemaakt, uitgegoten over de vloer. Het middel zal langzaam uitvloeien over de ondergrond en wordt gelijkmatig over de vloer verdeeld.
 6. Nadat de egaline is aangebracht moet deze eerst een behoorlijke tijd drogen.

Egaliseren van een houten constructievloer

Het egaliseren van een houten constructievloer gaat als volgt:

 1. Oneffenheden zoals uitstekende spijkers en loszittende splinters worden verwijderd. Loszittende planken moeten worden vastgezet.
 2. De houten vloer wordt schoongemaakt.
 3. Vervolgens wordt er een toplaag van spaanplaat van zo’n 12 mm aangebracht. Deze platen worden in halfsteensverband gelegd, zodat iedere plaat verspringt. Deze platen worden om de 30 cm vastgezet met verzonken schroeven. Naden en kieren worden afgekit om lekkage van de egaline te voorkomen.
 4. De houten platen worden voorbehandeld met vloerprimer.
 5. Nu is de houten constructievloer klaar om te egaliseren. Het egalisatiemiddel wordt aangemaakt en vervolgens gelijkmatig over de vloer verdeeld.

Wil je een strakke vloer? Laat de ondergrond egaliseren door een specialist. Vraag nú offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

Hoe lang duurt het drogen van egaline?

De droogtijd na egaliseren is behoorlijk lang. Het duurt uren voordat het middel opgedroogd is. In sommige gevallen wordt een richtlijn van 12 uur aangehouden, maar meestal wordt een droogtijd van 24 uur gehanteerd.

Het is mogelijk om zelf uit te rekenen hoe snel de vloer droog zal zijn. Hierbij maak je de rekensom: dikte van de laag vermenigvuldigen met 12.

Hierbij geldt dus: 1 millimeter egalisatiemiddel heeft ongeveer twaalf uur nodig om te drogen.

Daarnaast is het zo dat ook de temperatuur in de ruimte een rol speelt net als het soort egaline.

De PVC vloerspecialist die de egaline heeft aangebracht kan je een goede indicatie geven over de droogtijd.

Offertes aanvragen bij de vloerenspecialist

Wil je ook graag een mooie PVC vloer en twijfel je of de ondervloer geëgaliseerd moet worden? Win advies in bij een PVC vloerenspecialist.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan voor PVC vloeren.

Vergelijkbare berichten