Troffelvloer: van Woonkamer tot Badkamer

Wil je een naadloze gietvloer met karakter?  Kies voor een troffelvloer in huis.

In deze gids kun je meer informatie vinden en krijg je antwoord op een aantal veelgestelde vragen over troffelvloeren.

Laat je gietvloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een troffelvloer?

Een troffelvloer is een vloer die wordt gemaakt op basis van van een mix van fijngemalen steentjes en kunsthars. Dit mengsel wordt naadloos aangebracht en daarna afgewerkt met twee lagen coating.

De kunsthars zorgt ervoor dat de vloer sterk is en de coatings maken de vloer krasvast, gemakkelijk te onderhouden en vloeistofdicht (er komt geen water door de oppervlakte).

Een troffelvloer is geschikt van verschillende ruimtes zoals de keuken, badkamer, slaapkamer en woonkamer.

Bij industriële troffelvloeren bestaat de mix uit steentjes met epoxy. Epoxyhars wordt gebruikt als de troffelvloer een zware machines, apparaten et cetera moet dragen en niet nodig bij particulier gebruik.

Wat is een troffelvloer?

Wat is de prijs van een troffelvloer?

Een troffelvloer kost gemiddeld €75 per m². Hieronder zie je de gemiddelde kosten per oppervlakte en wat dit per m² kost. Deze prijzen zijn inclusief 21% btw, materiaal en arbeidskosten.

Oppervlakte Kosten Per m²
1 - 25 m² €2.450 €98 p. m²
25 - 50 m² €4.300 €86 p. m²
50 - 75 m² €5.625 €75 p. m²
75 - 100 m² €6.500 €65 p. m²
100 - 125 m² €7.000 €56 p. m²
125 - 150 m² €7.200 €48 p. m²

Kosten van egaliseren

Als de ondergrond waarop de troffel gietvloer komt te liggen niet egaal genoeg is, moet deze geëgaliseerd worden. Dit betekent wel dat de troffelvloer per m² prijziger is. Over het egaliseren lees je meer onder het kopje ‘Wat is een geschikte ondergrond voor een troffelvloer?‘.

Hieronder zie je de egalisatie kosten inclusief btw, aanbrengen en de egaliseermiddel.

Soort ondergrond Kosten per m²
Houten vloer €45 per m²
Oude / bestaande tegelvloer €18 per m²
Cementdekvloer €12,50 per m²
Anhydriet dekvloer €14 per m²

Troffelvloer versus siergrindvloer

Soms wordt troffelvloer verward met een siergrindvloer. Dat is logisch want ze lijken op elkaar, maar er is één verschil.

Een troffelvloer heeft een fijnere structuur en is daardoor gladder en strakker om te zien.

De steentjes bij een troffelvloer zijn niet groter dan 2 millimeter. Bij een siergrindvloer zijn de steentjes juist gemiddeld groter dan 2 millimeter.

Wat zijn de voordelen van een troffelvloer?

Troffelvloeren zijn praktisch, duurzaam en functioneel. Andere redenen waarom je kunt kiezen voor een troffelvloer zijn:

1. Strakke uitstraling

De vloeren worden naadloos aangebracht en zijn hierdoor strak om te zien.

2. Hard en ijzersterk

Troffelvloeren zijn hard, slijtvast en minder gevoelig voor krassen dan andere typen gietvloeren (bijvoorbeeld Polyurethaan).

4. Geschikt voor het gebruik van vloerverwarming

Een troffelvloer is prima geschikt in combinatie met vloerverwarming. Een troffelvloer zorgt voor een goede warmteverdeling en heeft door de dikte en structuur een isolerende werking.

De lichte elastische eigenschappen van het kunsthars zorgen er bovendien voor dat er geen scheurtjes ontstaan door de warmte.

5. Slipvast en vloeistofdicht

Afwerking met coating zorgt voor een slipvaste vloer waarop je niet snel uitglijdt. Ook door de coating is een troffelvloer vloeistofdicht. Hierdoor komt er geen water wordt geabsorbeerd en dus ideaal is voor in de badkamer.

6. Kleuren

Er zijn veel kleurcombinaties mogelijk bij een troffelvloer. Door verschillende soorten kleuren steentjes te mengen krijgt je een unieke uitstraling.

7. Onderhoudsvriendelijk

De gladde vloeren zijn makkelijk schoon te houden en bovendien hygiënisch doordat ze naadloos worden aangebracht.

8. Buiten

Het is mogelijk om buiten op je terras in de tuin of balkon een troffelvloer te laten leggen. Het wordt niet vaak gedaan, maar het is technisch wel mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een troffelvloer?

Geniet ook van de voordelen van een troffelvloer of ander type gietvloer. Vraag advies aan specialisten voor de gietvloer die bij je interieur en gebruik past. Vraag hier gratis offertes aan.

Wat zijn de nadelen van een troffelvloer?

Een troffelvloer in je woning is niet altijd een goed idee. Enkele nadelen van een troffel gietvloer zijn:

1. Kost tijd om een troffelvloer te leggen

Het duurt even om de vloer aan te brengen. In totaal duurt het een paar dagen voordat de vloer er ligt en weer helemaal gebruikt kan worden.

2. Geen doe-het-zelf klus

Het aanbrengen van een troffelvloer is een ambachtelijke, specialistische klus waarvoor je het beste een specialist inhuurt. Vraag hier gratis gietvloer offertes aan.

3. Lastig om te vervangen

Als de vloer eenmaal ligt is het moeilijk om deze te verwijderen en te vervangen.

Hoe wordt een troffelvloer gelegd?

Een gietvloer specialist legt een troffelvloer in een paar stappen. Het hele proces, van voorbereiding tot het moment waarop de vloer klaar is voor gebruik, duurt ongeveer vijf dagen.

1. Voorbereiden ondergrond

Voordat er begonnen kan worden met het aanbrengen van de troffelvloer, wordt de ondervloer gecontroleerd op oneffenheden zoals scheurtjes en beschadigingen. De vloer moet in orde zijn en vlak. Als de ondervloer niet in goede staat is zie je dit meteen terug in het eindresultaat. Indien nodig wordt de vloer geschuurd en geëgaliseerd.

2. Hechtprimer aanbrengen

Na het voorbereiden en zorgvuldig reinigen wordt een primerlaag aangebracht die zorgt voor een optimale hechting en een stevige basis. De hechtprimer heeft ongeveer 24 uur nodig om te drogen.

3. Mix van steentjes en kunsthars aanbrengen

De laag die bestaat uit een mix van steentjes en kunsthars wordt aangebracht met een troffel en vervolgens uitgevlakt zodat een mooi egaal eindresultaat ontstaat. Deze laag geeft de vloer de karakteristieke uitstraling.

4. Afwerking

Tot slot worden twee lagen coating van kunsthars aangebracht die de vloer verstevigen en vloeistofdicht maken. Na 24 uur kun je weer op de vloer lopen.

Wat is een geschikte ondergrond voor een troffelvloer?

Als een vloer niet direct geschikt is als ondervloer, dan kan een gietvloer specialist deze zodanig bewerken en egaliseren dat een troffelvloer kan worden aangebracht.

Onder het kopje ‘Kosten van egaliseren‘, lees je meer over de kosten van het egaliseren.

De volgende veelvoorkomende soorten ondergrond zijn geschikt:

Cementdekvloer

Een vloer van zandcement (ook wel chape genoemd) is net als beton een goed uitgangspunt. Cementdekvloer is op basis van zandcement.

Een zandcement dekvloer is poreus van structuur waardoor de nieuwe vloer goed kan hechten en zeer stevig wordt. Een cementdekvloer moet vaak geëgaliseerd worden voordat er een gietvloer op kan.

Anhydriet dekvloer

In sommige gevallen heb je geen cementdekvloer maar een dekvloer van anhydriet. Een anhydriet dekvloer is op basis van gips.

Een anhydriet dekvloer moet geschuurd en geëgaliseerd worden voordat er een troffelvloer gegoten wordt.

Tegels

Als er in je huis tegels liggen en je ziet liever een troffelvloer dan kan dat. Zolang de tegels maar vlak en recht liggen. Een bestaande tegelvloer moet eerst opgeruwd en geëgaliseerd worden voordat het geschikt is voor een troffelvloer.

In het geval van natuurstenen tegels is het belangrijk dat de tegels vlak en recht zijn. Schuren en egaliseren is altijd nodig.

Hout

Een houten constructievloer is ook mogelijk als basis. Het hout moet in goede staat verkeren, er mogen geen vloerdelen los liggen en moet geëgaliseerd worden.

Een nadeel van het leggen van een troffelvloer op hout is geluidsoverlast: om dit tegen te gaan kan een geluidsisolerende laag worden aangebracht.

Het egaliseren van een houten ondergrond is wel een stuk prijziger dan een anhydriet vloer, cementdekvloer of tegelvloer.

Kies ook voor een troffelvloer of ander type gietvloer. Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.

Hoe wordt een troffelvloer aangebracht?

Een troffelvloer wordt niet gegoten maar handmatig aangebracht en vervolgens uitgevlakt. Daarom is een troffelvloer technisch gesproken geen gietvloer.

Het aanbrengen gaat als volgt in zijn werk:

1. Voorbereiden ondergrond

Als eerste wordt de ondergrond gecontroleerd. Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk dat de vloer in goede conditie is. Als het nodig is wordt de vloer geschuurd en geëgaliseerd.

2. Hechtprimer aanbrengen

De eerste laag die wordt aangebracht is een primerlaag die zorgt voor een optimale hechting en een stevige basis. Deze laag moet 24 uur drogen.

3. Mix van steentjes en kunsthars aanbrengen

Na de hechtprimer wordt de uiteindelijke laag met de mix van steentjes en kunsthars aangebracht. Dit wordt handmatig gedaan en vervolgens wordt dit uitgevlakt om een mooi, egaal resultaat te krijgen.

4. Afwerking

Als laatste worden twee lagen coating van kunsthars aangebracht die de vloer verstevigen en vloeistofdicht maken. Na 24 uur uitharden is de vloer klaar om gebruikt te worden.

Offertes aanvragen bij gietvloeren specialisten

Ga je binnenkort een nieuwe vloer uitkiezen of ben je je nog aan het oriënteren op verschillende vloeren?

Een vloerenspecialist helpt je met meer informatie, het maken van een goede keuze en uiteindelijk een vakkundig gelegde vloer.

Vraag hieronder bij vloerspecialisten offertes aan, dan kun je ze naast elkaar leggen en de beste aanbieding uitzoeken. Dit is 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten