PVC over Tegels: Kan dat?

Heb je een tegelvloer en wil je zonder hakken en breken deze vervangen? Dan kun je overwegen om een PVC vloer over de bestaande tegels te leggen.

Maar is dit mogelijk en hoe gaat het in zijn werk? Dat lees je hieronder.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kan een PVC vloer over een tegelvloer?

Ja, dat is zeker mogelijk. Een tegelvloer is een goed en stevige ondergrond voor een PVC vloer. Omdat een vloer van (keramische) tegels niet geheel vlak is, moet deze wel eerst geëgaliseerd worden. Meer hierover lees je onder het kopje ‘Egaliseren’.

Wat kost het leggen van een PVC vloer over een tegelvloer?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de verschillende soorten PVC vloeren over een bestaande tegelvloer. De kosten zijn inclusief leggen, btw en de PVC vloer zelf.

Type PVC vloer Kosten
Egaliseren
(exclusief leggen en vloer)
€18 per m²
Verlijmde PVC - Planken
(incl. egaliseren tegelvloer)
€67 per m²
Verlijmde PVC - Visgraat patroon
(incl. egaliseren tegelvloer)
€81 per m²
Klik PVC - Planken
(incl. ondervloer)
€49 per m²
Klik PVC - Visgraat
(incl. ondervloer)
€69 per m²
Loose lay PVC
(inclusief egaliseren tegelvloer)
€64 per m²
Verwijderen vloertegels €22 per m²

Over de verschillende soorten vloeren lees je meer onder het kopje ‘Welk soort PVC vloer over tegels?‘.

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer over een tegelvloer?

Geen hakwerk nodig: De bestaande tegelvloer hoef je er niet uit te laten breken wat veel tijd en overlast bespaart.

Stevige ondergrond: Doordat de bestaande tegelvloer doorgaans voldoende stevig is, hoeft er geen aparte ondervloer meer gelegd te worden onder de PVC vloer.

Warmere vloer: Een PVC vloer voelt een stuk warmer aan dan een tegelvloer. Kies je voor een mooie houtlook dan heeft de vloer ook nog eens een warmere uitstraling.

PVC vloer ook als tegels verkrijgbaar: Houd je van de stijl van een tegelvloer, dan kun je bij een PVC vloer ook kiezen voor tegelafwerking.

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer over een oude tegelvloer

Kies ook voor een PVC vloer over je oude tegels. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

Voordelen van een PVC vloer

Maar waarom zou ik kiezen voor PVC en niet bijvoorbeeld voor laminaat over mijn tegels?

In heel veel uitvoeringen verkrijgbaar: Er is heel veel te kiezen, bijvoorbeeld een PVC vloer in een houtlook, betonlook of marmerlook. De prints zien er ook heel echt uit. Daarnaast kun je kiezen uit tegels of planken.

Slijtvast materiaal: PVC is een duurzaam en slijtvast materiaal. Door de sterke slijtlaag komen er nauwelijks krassen of deuken in. Het is een vloer waar je dus lang plezier van kunt hebben.

Kleurvast: De textuur van de vloer verandert niet door de blootstelling aan zonlicht.

Makkelijk schoon te maken: De beschermende toplaag zorgt ervoor dat er niet snel vlekken in de vloer kunnen trekken. Je maakt een PVC vloer met een vochtige doek, eventueel in combinatie met een mild schoonmaakmiddel, gemakkelijk schoon.

Geluiddempend: Een PVC vloer heeft geluiddempende eigenschappen. Hierdoor ervaar je minder geluid wanneer er over de vloer wordt gelopen.

Bestand tegen vocht: PVC kan goed tegen vocht waardoor je ook prima een PVC vloer in de keuken of PVC in de badkamer kunt laten leggen.

Goed te combineren met vloerverwarming: Vloerverwarming gaat prima samen met een vloer van PVC. PVC heeft namelijk een zeer lage warmteweerstand.

Milieuvriendelijke keuze: Een vloer van PVC is volledig recyclebaar.

Welk soort PVC vloer over tegels?

Besluit je een PVC vloer te laten leggen over de (keramische) tegels in huis, dan sta je nog voor de keuze: kies ik voor klik PVC, loose lay of verlijmde PVC.

Klik PVC: Klik PVC wordt gelegd door de planken te verbinden met een kliksysteem. Door dit handige kliksysteem is het niet nodig om te vloer vast te lijmen. Met klik heb je ook een PVC vloersysteem over tegels zonder dat je hoeft te egaliseren.

Het leggen van een klik PVC vloer is te vergelijken met het leggen van laminaat.

Verlijmde PVC: Een verlijmde PVC vloer wordt vastgelijmd op de ondervloer. Verlijmde PVC wordt ook wel dryback of plak PVC genoemd. Het heeft geen speciale ondervloer nodig. Wel is het belangrijk dat de plak PVC vloer op een vlakke ondergrond komt.

De ondergrond zal dan meestal ook eerst geëgaliseerd moeten worden. Hier lees meer over onder het kopje ‘Egaliseren’.

Het voordeel van een verlijmde PVC vloer is dat deze naadloos gelegd wordt.

Loose lay PVC vloer: Loose lay is een vloer dat snel gelegd wordt.

De letterlijke vertaling van loose lay zegt al genoeg: ‘los liggend’. De vloerdelen bij loose lay PVC worden los op de ondergrond gelegd. Er zijn varianten met een magneetstrip om de vloerdelen snel aan elkaar te klikken.

Het grote voordeel van loose lay is dat het snel weer verhuisd of gerepareerd kan worden.

Als je een loose lay wilt leggen op een tegelvloer moet deze wel geëgaliseerd worden met egaline of een speciale ondervloer.

Verlijmde PVC vloer over een tegelvloer

Voor welk type PVC vloer kies jij? Laat je adviseren door een PVC vloerspecialist. Vraag hier gratis PVC vloer offertes aan.

Waar moet je op letten bij het leggen van een PVC vloer over een tegelvloer?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe PVC vloer over je bestaande tegelvloer wilt leggen:

Kwaliteit van de bestaande tegelvloer: De staat van de oude tegelvloer bepaalt of het mogelijk is om er een PVC vloer over te leggen. Bij een slechte staat is het verstandiger om de oude tegelvloer toch te verwijderen.

Egaliseren van de ondervloer: De PVC vloer heeft wel een vlakke ondergrond nodig. Voor een mooi resultaat zal de tegelvloer dan ook zeker geëgaliseerd dienen te worden.

Eventueel aanpassen van deuren en drempels: Doordat de vloer door de aanleg van de PVC vloer iets hoger komt te liggen, kan het nodig zijn de deuren en drempels iets aan te passen.

Omdat een PVC vloer vrij dun is, zal dit echter doorgaans niet nodig zijn.

Egaliseren

Voordat de PVC vloer over de tegelvloer wordt gelegd, moet de tegelvloer eerst worden geëgaliseerd. Het aanleggen van de PVC vloer over de tegelvloer verloopt in de volgende stappen:

1. Tegelvloer ontvetten: Eerst moet de tegelvloer worden schoongemaakt en ontvet.

2. Primer aanbrengen: Vervolgens wordt er een voorstrijkmiddel op de vloer aangebracht. Dit dient als hechtmiddel tussen de vloer en het egalisatiemiddel.

3. Egaliseren van de tegelvloer: Het egalisatiemiddel wordt aangemaakt. Door deze goed te mixen wordt het vloeibaar en klontvrij. Dan wordt het egalisatiemiddel in banen over de tegelvloer aangebracht. Na elke baan wordt het middel met behulp van een vlakspaan goed verdeeld over de vloer.

4. Drogen van het egalisatiemiddel: Afhankelijk van het gebruikte soort egalisatiemiddel moet het zo’n twaalf uur lang drogen.

5. PVC vloer aanleggen: Daarna kan de PVC vloer worden gelegd over de geëgaliseerde tegelvloer.

Kun je PVC over plavuizen leggen zonder te egaliseren?

Bij een verlijmde PVC vloer moet er altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc ligt dit wat anders. Heeft de klik PVC vloer een ondervloer met een ongelijkheid tot 2 millimeter dan is er geen egalisatie nodig.

Is er sprake van meer dan 2 millimeter ongelijkheid in de ondervloer, dan is het egaliseren van de ondergrond voor klik pvc ook noodzakelijk. Anders kan de PVC vloer namelijk beschadigen of mogelijk zelfs loskomen van de ondervloer.

PVC vloer over tegels met vloerverwarming

Door het leggen van een PVC vloer over je tegelvloer met eventueel een laag egaline, zal de warmteweerstand iets toenemen. Bij vloerverwarming kan het daarom iets langer duren voordat de vloer is opgewarmd.

Zowel tegels als PVC zijn echter heel geschikt voor vloerverwarming. Een combinatie van beide zal dan ook nog steeds zorgen voor een goed verwarmde vloer.

Offertes aanvragen bij PVC vloerspecialisten

Overweeg je ook een PVC vloer aan te laten leggen, al dan niet over je bestaande tegelvloer?

Vraag hieronder bij PVC vloerspecialisten in je regio offertes aan. Gratis en geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten