Vloeren

Hoe Lang Gaat Een PVC Vloer Mee?

Wil jij geen vloer dat al na tien jaar vol zit met krassen en aan vervanging toe is door slijtage? Kies dan voor PVC als vloerbedekking.

PVC vloeren zien er niet uit als tegels of hout, ze zijn ook nog eens geluiddempend en duurzaam.

In deze gids lees je meer over de levensduur van een PVC vloer en wordt het vergeleken met verschillende andere populaire vloeren.

Laat je PVC vloer professioneel leggen
Vraag Gratis Offertes Aan
>binnen 2 minuten aangevraagd<

Hoe lang gaat een PVC vloer gemiddeld mee?

Het duurzaamheidsaspect van PVC maakt deze vloer zo populair. Een PVC vloer gaat namelijk ontzettend lang mee, tot wel 25 jaar.

Hoe lang dit precies is hangt af van verschillende factoren zoals de soort PVC en de ruimte waar je het legt.

Hoe blijft een PVC vloer goed?

Verschil in levensduur van de verschillende soorten PVC vloeren

De dikte van de toplaag van de PVC vloer bepaald onder andere de levensduur van jouw vloer. Deze varieert tussen de 0.2 en 0,7 millimeter en zal liggen aan de soort PVC die je uitkiest.

Zo heb je allereerst klik PVC, deze leg je zelf gemakkelijk middels de klikverbinding op de ondervloer. Daartegenover heb je verlijmd PVC, deze moet door een vakman worden verlijmd aan de ondervloer.

Klik PVC

De minimale levensduur van jouw klik PVC hangt af van de ruimte waarin jij het plaatst. Bij een slaapkamer is een toplaag van tussen de 0,3 en 0,55 millimeter voldoende. De gemiddelde levensduur van klik PVC is dan 20 jaar.

Bij een woonkamer met intensief gebruik is een toplaag aan van 0,7 millimeter aan te raden. Dan blijft de PVC vloer ook ongeveer 20 jaar goed.

Verlijmd PVC

In een slaapkamer (of ander minder intensief gebruikte kamers) is een toplaag aan van 0,3 millimeter aan te raden. De verlijmde PVC vloer blijft dan ongeveer 20 jaar goed.

Leg jij het in de keuken/woonkamer is een toplaag van tussen de 0,55 en 0,7 millimeter aan te raden. Dit resulteert in een minimale levensduur van 25 jaar.

Wat bepaalt de levensduur van een PVC vloer?

Bij het laten leggen van jouw PVC vloer is het belangrijk om op bepaalde factoren te letten die meespelen bij de levensduur van de vloer. Zo zorg jij dat jij alles uit jouw PVC vloer haalt. Hier vind je ze op een rij.

  • De kwaliteit van de vloer. Er zitten grote kwaliteitsverschillen tussen verschillende merken.
  • De gebruiksintensiteit. Bij intensief gebruik zal de vloer sneller slijten.
  • De manier van leggen. Jouw vloer gaat langer mee als het op de juiste manier wordt gelegd.
  • De juiste lijm bij het gebruik van verlijmd PVC. Dit voorkomt dat de vloer gaat bobbelen.

Gaat PVC vloer lang mee?

Wat is de garantie op PVC vloeren?

Het aantal jaar garantie op jouw PVC vloer ligt aan de ruimte waarin je het legt en of je voor klik PVC of verlijmd PVC kiest.

  • Klik PVC gebruik voor particulier gebruik is 25 jaar
  • Verlijmd PVC gebruik voor particulier gebruik is 25 jaar

Wat is de levensduur van andere soorten vloeren?

Een PVC vloer heeft dus een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Maar wat is de levensduur van andere soorten vloeren? Zo kun je een goede vergelijking maken.

Laminaat

Een dunne laminaatvloer van 6 millimeter gaat zo’n 6 tot 15 jaar mee.

Een dikkere laminaatvloer van 8 millimeter kan tot wel 25 jaar mee.

Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur. Hierdoor is de prijs dan ook lager dan die van een PVC vloer.

Parket houten vloer

Houten vloeren hebben een levensduur van gemiddeld 40 tot 50 jaar. Daarnaast is een extra voordeel dat houten vloeren gedurende hun leven alleen maar mooier worden.

Dit zie je wel terug in de prijs, parket houten vloeren zijn duurder dan PVC vloeren.

Er moet bij een vaak wel onderhoud gepleegd worden om de houten vloer in topconditie te houden. Dit brengt ongemak en kosten met zich mee.

Vergelijk PVC Vloerenleggers
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Linoleum (marmoleum)

Een linoleum/marmoleum vloer is erg duurzaam, deze gaat minimaal 20 tot 30 jaar mee. Let erop dat de naden goed afgewerkt worden, dit zal de levensduur nog meer vergroten.

Vinyl

De levensduur van een goede kwaliteit vinyl vloer ligt rond de 10 tot 20 jaar. Dit heeft alles te maken met de dikte van de slijtlaag. Hoe dikker de slijtlaag is, hoe beter de bescherming, hoe langer het vinyl mee zal gaan. Een vinylvloer is door de kortere levensduur goedkoper dan een PVC vloer.

Gietvloer

Door de verschillende lagen die worden gegoten bij een gietvloer maakt het deze erg sterk en weerbaar. Hierdoor zal een gemiddelde gietvloer zo’n 30 jaar meegaan. Een gietvloer moet je zien als een investering en is duurder dan een PVC vloer.

Hoe houd je een PVC vloer langer mooi?

Misschien is het wel een van de beste redenen om voor een PVC vloer te kiezen: het eenvoudige onderhoud ervan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten of stenen vloer heb je er nauwelijks omkijken naar.

Er zal met de tijd slijtage plaatsvinden op het PVC, dat is geheel normaal. Daarom is het belangrijk om jouw vloer goed te behandelen. Hieronder volgen enkele tips zodat jouw vloer langer mooi blijft.

  • Breng na het leggen direct een beschermlaag aan.
  • Verwen je PVC vloer minstens 1x per jaar op een goede polishbeurt
  • Regelmatig stofzuigen en reinigen

Hier lees je uitgebreide informatie over het schoonmaken en onderhouden van een PVC vloer.

Offertes aanvragen bij PVC vloerspecialisten

Ben jij enthousiast geworden over PVC? Vraag nu hieronder offertes aan bij PVC vloerspecialisten. Zo kun jij ook genieten van een prachtige nieuwe PVC vloer voor de meest voordelige prijs.