SPC Vloer {Sterke PVC Vloer}

Een SPC vloer wordt gezien als de opvolger van de al jarenlang populaire klik PVC vloer. De combinatie van materialen waaruit een SPC vloer is opgebouwd geeft het tal van mooie voordelen.

In deze gids lees je onder meer over wat een SPC vloer precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en waarin deze vloer verschilt van een WPC vloer.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een SPC vloer?

De afkorting SPC staat voor ‘Stone Pressed Composite’. Deze benaming is een verwijzing naar de verschillende harde gesteentes waaruit een SPC vloer is vervaardigd.

 • De vloer bestaat uit een dikke plank van 5 tot 9 mm dik, die bestaat uit een steen, kunststof en composiet van hoge kwaliteit.
 • De brede vloerplank heeft de uitstraling van een houten plank of tegel. Ook een betonlook is mogelijk.
 • Een SPC vloer combineert de voordelen van laminaat, PVC en keramische tegels.
 • Een SPC vloer kan dus beschouwd worden als het beste van deze drie vloeren maar dan voorzien van nog wat extra kwaliteit.

Wat is een SPC PVC vloer?

Hoe is een SPC vloer opgebouwd?

Een SPC vloer bestaat uit maar liefst vijf verschillende lagen:

1. UV-coating: Deze bovenste laag zorgt voor een optimale bescherming tegen uv-straling. Zo wordt verkleuring van de vloer voorkomen en wordt langer de originele staat van de vloer behouden.

2. Slijtlaag: Direct onder de uv-coating bevindt zich de slijtlaag. Deze zeer harde laag dient ervoor om krassen, deuken en andere vormen van slijtage te voorkomen. De vloer blijft zo een stuk langer mooi.

3. De kleur van de vloer: Onder de slijtlaag zit de kleur van de vloer. Dit deel van de vloer zorgt voor de uitstraling van echt hout, prachtig natuursteen of een ander gekozen materiaal.

4. De SPC-laag: Deze laag vormt de kern van de SPC vloer. Het sterke en stevige materiaal in deze laag is zeer geschikt om een vloer te leggen. Daarbij is het ook een zeer duurzaam materiaal dat garant staat voor een zeer lange levensduur.

5. IXPE-onderlaag met demping: Deze IXPE-onderlaag zorgt voor een betere demping, wat erg van pas komt wanneer de vloer in een appartement of op een verdiepingsvloer gelegd wordt.

Hoe is een SPC vloer opgebouwd?

Wat zijn de voordelen van een SPC vloer?

SPC vloeren zijn niet voor niets sterk in opkomst. Ze bieden een aantrekkelijke lijst van voordelen:

Milieuvriendelijke keuze: De keuze voor milieuvriendelijke materialen speelt een steeds grotere rol. Kies je voor een SPC vloer dan zit je wat dat betreft helemaal goed.

Een SPC vloer voor 90% uit natuurlijke materialen zoals: lavagesteente, polypropyleen en kalksteen. Bovendien worden er tijdens de productie van de vloer geen giftige stoffen uitgestoten.

Kan gelegd worden over de bestaande vloer: De SPC vloer kan in de meeste gevallen over een bestaande oude vloer gelegd worden, bijvoorbeeld over een oude tegelvloer, zonder dat hierbij oneffenheden in de vloer zichtbaar worden.

Waterbestendig: Een SPC vloer is 100% waterdicht. Mocht er sprake zijn van vocht of zelfs een lekkage dan is dit geen probleem. Een SPC vloer is door zijn waterbestendigheid ook prima geschikt voor in een keuken of badkamer.

Ook geschikt voor grote oppervlaktes: Een SPC vloer kan zonder onderbreking tot een oppervlakte van zo’n 200 vierkante meter gelegd worden.

Krasbestendig en slijtvast: Dit maakt een SPC vloer dus uitermate geschikt voor intensief gebruik van een vloer, bijvoorbeeld voor een groot gezin of huisdieren.

Goed te combineren met vloerverwarming: Doordat een SPC vloer grotendeels bestaat uit steen is er sprake van een uitstekende warmtegeleiding. Steen wordt snel warm en houdt ook de warmte goed vast.

Gemakkelijk schoon te maken: Voor het schoonmaken van een SPC vloer is stofzuigen en dweilen in de regel voldoende. Ook hoef je niet bang te zijn wanneer er per ongeluk viltstiftstrepen op de vloer door spelende kinderen zijn aangebracht. Deze zijn namelijk gemakkelijk weer te verwijderen.

Antislip: Meestal is een SPC vloer voorzien van een antislip laag. Mocht de vloer nat zijn geworden dan is er geen gevaar voor uitglijden. Ook dit maakt deze vloer zeer geschikt voor toepassing in de keuken of de badkamer.

Leverbaar in veel verschillende uitvoeringen: SPC vloeren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende afmetingen en dessins, bijvoorbeeld in houtlook of betonlook. Ze zijn er in de vorm van panelen en tegels.

Ook zelf te leggen: Een SPC vloer met klikverbinding kan net als laminaat zelf gelegd worden.

Geschikt voor ieder klimaat: Het materiaal is goed bestand tegen zowel warmte als kou. De vloer zal dan ook niet krom gaan trekken, krimpen of vervormen onder invloed van stijgende of dalende temperaturen in de ruimte.

Brandvertragend: SPC vloeren zijn brandvertragend. Voor korte tijd kunnen ze temperaturen tot 75 ℃ weerstaan.

Wat zijn de voordelen van een SPC PVC vloer?

Wat zijn de nadelen van een SPC vloer?

Als nadelen van een SPC vloer kun je noemen:

Prijs: Een SPC vloer is niet de goedkoopste vloer waar je voor kunt kiezen. Zo is deze vloer duurder dan een laminaatvloer. Hier staat wel tegenover dat een SPC vloer ook een stuk sterker en duurzamer is dan een laminaatvloer. In vergelijking met parket is een SPC vloer echter wel weer goedkoper.

Minder schokabsorberend: Door de harde kern van een SPC vloer is deze wel minder schokabsorberend dan bijvoorbeeld een PVC vloer en veel andere vloeren.

Niet naadloos: Wordt de vloer met een kliksysteem gelegd dan is de vloer niet naadloos. De vloer oogt wel naadloos en de naden zijn waterdicht, maar als je goed kijkt zijn er wel naden zichtbaar.

Wat is het verschil tussen een SPC en een WPC vloer?

WPC staat voor Wood Plastic Composite.

 • Klik vloeren die voorzien zijn van een WPC afwerking bevatten een laagje vinyl tussen de design laag en de kern van het product.
  Dit zorgt ervoor dat een WPC vloer meer veerkracht heeft en comfortabeler is om overheen te lopen.
 • Bij SPC vloeren wordt de design laag rechtstreeks op de kern van de vloer geplakt. Verder wordt er ook nog een extra slijtlaag aangebracht, wat zorgt voor een vloer die meer slijtvast is.

Wanneer kiezen voor een SPC vloer en wanneer voor een WPC vloer?

Dit hangt natuurlijk sterk samen met welke eigenschappen je belangrijk vindt in een vloer en ook van de samenstelling van je huishouden.

In zijn algemeenheid kun je zeggen:

 • Een SPC vloer kies je wanneer je vloer intensief wordt gebruikt en kras- en slijtvaste eigenschappen dus heel belangrijk zijn.
 • Een WPC vloer kies je wanneer je comfort en veerkracht vooral belangrijk vindt.

Wat is het verschil tussen SPC en plak PVC?

SPC vloeren worden vaak als kliksysteem met een geïntegreerde ondervloer gelegd. Je kunt de planken ook verlijmen, maar dat wordt minder vaak gedaan. Daarvoor heb je speciale plak PVC; dit zijn flexibele planken of tegels die gelijmd moeten worden op de ondervloer.

 • Plak PVC vloeren worden door de specialist gelegd. Ze worden op de ondergrond verlijmd. In de meeste gevallen is hier geen speciale ondervloer voor nodig. Wel is het van belang dat de ondergrond goed vlak is, anders gaan deze oneffenheden doorwerken in de (dunne) PVC vloer. Is de ondergrond niet vlak dan moet deze eerst geëgaliseerd worden.
 • Een SPC vloer met kliksysteem kun je ook zelf leggen: Dit systeem van klikverbinding is vergelijkbaar met laminaat. Ben je hier handig mee, dan kun je de vloer ook zelf leggen, zodat je hiermee bespaart op de montagekosten.

Offertes aanvragen bij meerdere vloerspecialisten

De aanschaf van een nieuwe vloer is best een grote investering. Daarnaast wil je natuurlijk ook graag die vloer kiezen die optimaal past bij jouw wensen en interieur. Laat je vooraf uitgebreid adviseren.

Vraag hieronder bij meerdere vloerspecialisten gratis offertes aan. Dit is geheel vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten