Verhuurmakelaar [Voordelen + Kosten]

Wil jij een woning verhuren? Je gaat op zoek naar geschikte huurders, zij betalen netjes de huur elke maand en alles is geregeld.

Helaas gaat het in de praktijk vaak net wat lastiger. Die huurders blijken niet altijd zo gemakkelijk te vinden en er kunnen conflicten ontstaan.

Schakel je een verhuurmakelaar in, dan neemt deze je heel wat werk uit handen. 

Hieronder lees je meer over de voordelen en kosten van een verhuurmakelaar…

Verkoopmakelaars vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een verhuurmakelaar?

Net als een ‘gewone’ aankoop- en verkoopmakelaar is een verhuurmakelaar een bemiddelaar. De makelaar bemiddelt tussen verhuurders en huurders.

Meestal wordt een verhuurmakelaar ingeschakeld door een woningeigenaar die het huis wil verhuren en hierbij ondersteuning zoekt op het gebied van alle werkzaamheden en formaliteiten die hierbij komen kijken.

Wat doet een verhuurmakelaar?

Een verhuurmakelaar houdt zich bezig met het gehele proces rondom het verhuren van een woning. De volgende werkzaamheden behoren tot de taken:

1. Adverteren

Het begint er natuurlijk mee dat jouw woning zichtbaar wordt voor potentiële huurders. Een verhuurmakelaar beschikt over een eigen website waarop deze kan adverteren.

Daarnaast zal de makelaar de woning op andere aanbodwebsites van huurwoningen laten plaatsen.

Huurwoning bij een verhuurmakelaar

Bron foto: finance-monthly.com

2. Bijhouden van de verhuurmarkt

De verhuurmakelaar is goed op de hoogte van alle ontwikkelingen op de huurmarkt van woningen. Hierdoor kan deze je goed adviseren over wat een marktconforme huurprijs is voor jouw woning.

3. Organiseren van bezichtigingen

Wanneer er zich geïnteresseerde huurders hebben gemeld, dan regelt de verhuurmakelaar de bezichtigingen.

Belangstellenden krijgen een rondleiding en kunnen hun vragen stellen aan de verhuurmakelaar. Naast bezichtigingen kan jouw woning ook aangemeld worden voor open dagen.

Op open dagen kunnen mensen die een huurwoning zoeken één of meer woningen die meedoen aan de open dag bekijken.

4. Potentiële huurders screenen

Is er een geïnteresseerde huurder gevonden, dan kan de verhuurmakelaar de gegevens van deze persoon natrekken. Zo stelt de makelaar vragen over de inkomenssituatie om te beoordelen of een huurder probleemloos de maandelijkse huursom kan betalen.

Het kan voorkomen dat de huurder later in de financiële problemen komt, omdat de huur te hoog is in relatie tot zijn inkomen.

Een verhuurmakelaar kan een huurder ook natrekken door informatie over deze persoon op te vragen bij eerdere verhuurders.

Zijn er bij andere verhuurders problemen geweest, dan zouden deze zich opnieuw voor kunnen doen.

5. Huurovereenkomsten opstellen

Een verhuurmakelaar houdt zich verder bezig met het opstellen van de huurovereenkomsten. Een huurovereenkomst moet aan allerlei wettelijke eisen voldoen.

Zo wordt er in een huurovereenkomst onder meer vastgelegd wat de datum van ingang is, de hoogte van het huurbedrag en de gemaakte afspraken over de onderhoudsverplichting.

Het is wettelijk geregeld dat het groot onderhoud voor rekening van de verhuurder komt.

Met een verhuurmakelaar sta je er niet alleen voor. Vraag hier gratis verhuurmakelaar offertes aan.

Huurovereenkomst via de verhuurmakelaar

6. Verlengen of beëindigen van het huurcontract

Ook als het gaat om het verlengen of beëindigen van een huurcontract regelt de verhuurmakelaar dit. Voor het opzeggen van het huurcontract geldt altijd een opzegtermijn.

Een verhuurmakelaar is met al deze regelgeving bekend. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier geregeld is.

7. Huis inspecteren en onderhoud en reparaties regelen

Voordat de huurder in je woning trekt, doet de verhuurmakelaar nog een grondige inspectie van de woning. Zo weet de verhuurmakelaar wat de staat van de woning is, voordat de huurder er gaat wonen.

Daarna zorgt de verhuurmakelaar voor periodieke inspecties van de woning. Wanneer er een reparatie moet worden uitgevoerd of er onderhoud aan de woning moet worden gepleegd dan regelt hij dat dit wordt uitgevoerd.

8. Eventuele conflicten oplossen met huurders

Je hoopt uiteraard niet dat het gebeurt, maar toch kan er een conflict ontstaan met de huurder. Zo kan het gebeuren dat een huurder niet zorgvuldig met je woning omgaat of dat er zelfs schade ontstaat.

Of de huurder voldoet niet of niet tijdig aan de betaling van de huur. Dit soort zaken moeten altijd zo snel mogelijk worden opgelost.

Een verhuurmakelaar is er om in zulke gevallen te proberen een zo goed mogelijk oplossing te vinden.

9. Beheer van de financiën

De verhuurmakelaar kan ook alle financiële zaken rondom de verhuur regelen. Handig wanneer je hier zelf niet de tijd en/of de kennis voor hebt.

De verhuurmakelaar maakt voor jouw inzichtelijk wat de inkomsten en uitgaven van de verhuur zijn en wat je uiteindelijk onderaan de streep hebt verdiend.

Schakel ook een verhuurmakelaar in voor het verhuren van jouw woning. Vraag hier gratis offertes aan.

Wat zijn de voordelen van een verhuurmakelaar?

Nu we hebben gezien wat een verhuurmakelaar allemaal doet, geven we hieronder een overzicht van de voordelen.

1. Marktkennis

Door de uitgebreide kennis van de huurmarkt kan de verhuurmakelaar je goed adviseren over de marktconforme huurprijs voor jouw woning.

Daarnaast heeft hij ook vele contacten in de markt en kan de makelaar ervoor zorgen dat jouw woning op diverse websites voor verhuur geplaatst wordt. Zo heb je een groter bereik voor jouw advertentie en is de kans groter op het snel vinden van een geschikte huurder.

2. Hogere huuropbrengsten

De verhuurmakelaar bepaalt de optimale huurprijs. Bovendien heeft de makelaar een uitgebreide klantenkring, waardoor deze sneller geschikte huurders kan vinden. Met zijn kennis kan het maximale uit de huurprijs worden gehaald.

3. Geen zorgen over regelgeving

Als verhuurder moet je aan veel regels voldoen. Ook als het gaat om het opstellen van het huurcontract moet je goed op de hoogte zijn van de wettelijke regels hieromtrent.

Een verhuurmakelaar weet precies wat wel en niet mag en zorgt ervoor dat alles netjes volgens de regels verloopt.

4. Geen malafide huurders

Je moet er niet aan denken dat er huurders met de verkeerde bedoelingen in je huis terechtkomen. Denk aan huurders die zich niet houden aan de afspraken of dat er illegale praktijken plaatsvinden.

Dit soort foute huurders pikt een verhuurmakelaar er doorgaans vrij snel uit.

De uitgebreide screening maakt de kans op dit soort huurders in ieder geval een heel stuk kleiner.

5. Geen rechtstreekse conflicten en discussies met huurders

Mogelijke discussies en conflicten lopen via de verhuurmakelaar. Hij heeft veel ervaring met het deskundig oplossen van dit soort verwikkelingen.

Dit scheelt je als verhuurder veel stress en zorgen.

6. Kortere leegstand

Met het uitgebreide netwerk van de makelaar en een goede presentatie van de woning op verschillende websites zal een verhuurmakelaar veel sneller een huurder vinden dan je dit zelf zou kunnen.

Je huis zal dus minder lang leeg staan, waardoor je niet onnodig lang huurinkomsten misloopt.

Verhuur niet zelf je woning om problemen te voorkomen. Vraag advies aan makelaars. Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verhuurmakelaars.

Wat kost een verhuurmakelaar?

Verhuurmakelaars rekenen doorgaans een zogenaamde courtage over de verhuur van een huis. Zo hanteren veel verhuurmakelaars een courtage van één keer de maandhuur, exclusief btw.

Gemiddeld gezien liggen de kosten tussen de 5% en 10% van de jaarhuur.

Rekenvoorbeeld

Stel de maandelijkse huur van je woning is € 800. Op jaarbasis is dit € 9.600.

De verhuurmakelaar rekent een courtage van 8% over het huurbedrag.

  • Jaarhuur € 9.600
  • Courtage verhuurmakelaar 8%
  • Courtagebedrag: € 768

Let hierbij nog op de volgende zaken

  • Sommige verhuurmakelaars rekenen extra kosten voor bijvoorbeeld het plaatsen van je woning op diverse websites. Informeer dus van tevoren of er sprake is van extra kosten of dat alle werkzaamheden onder de courtage vallen.
  • Courtage wordt vaak berekend over de kale huurprijs, maar wordt in sommige gevallen ook berekend over de totale huur inclusief servicekosten en/of energiekosten. In het laatste geval betaal je dus meer.

Een verhuurmakelaar mag niet in alle gevallen een courtage vragen aan de huurder. Hier lees je daar meer over. Als de huurder een huurwoning vindt op de website van de bemiddelaar is de huurder geen courtage verschuldigd aan de verhuurmakelaar.

Offertes aanvragen bij verhuurmakelaars

Ben je van plan om een verhuurmakelaar in te schakelen voor het verhuren van je woning? Benader dan diverse verhuurmakelaarskantoren.

Omdat je vaak voor de langere termijn met een verhuurmakelaar in zee gaat, is het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de verhuurmakelaar van je keuze.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij verhuurmakelaars.

Deze service is in samenwerking met 4verkoopmakelaars.nl

Vergelijkbare berichten