In Een Stad Of Dorp Wonen?

Het is een grote en veel bepalende keuze in je leven: waar ga je wonen? Sommigen weten van jongs af aan waar ze willen wonen, voor anderen is het een lastiger.

Moet jij jouw keuze ook nog maken? Veel van de voor en nadelen van het wonen in een stad of dorp weet je al wel (onbewust).

Dit artikel helpt je om te kiezen tussen het wonen in de stad en het wonen in een dorp. We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Aankoopmakelaars vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat zijn de voordelen van een stad?

Het wonen in de stad biedt je veel kansen en mogelijkheden. De voordelen van de stad zijn:

1. Veel voorzieningen in de buurt

In de stad is van alles te vinden. Je hebt er een ruime keuze aan supermarkten en winkels, waardoor je gemakkelijk al je boodschappen in de buurt kan halen.

Deze ruime keuze maakt het ook een stuk makkelijker om op je boodschappen te besparen. Daarnaast zijn er ook qua gezondheidszorg en recreatie veel meer mogelijkheden in de buurt.

2. Meer werkgelegenheid

Net als voorzieningen, is er in de stad ook veel meer werk te vinden. Hierdoor vind je sneller een baan dichtbij huis, zonder te hoeven inleveren op je keuzemogelijkheden.

3. Meer keuze in onderwijs en studie

Heb je of wil je graag kinderen? Of wil je zelf nog studeren? Dan heeft de stad nog een extra voordeel: er zijn meer opties qua onderwijs en studie.

4. Op loop- of fietsafstand

Ga je graag lopend of op de fiets naar je bestemming? In de stad zijn veel dingen op loop- of fietsafstand, waardoor dit een stuk makkelijker is.

5. Meer jezelf zijn

In een dorp word je al snel raar aangekeken als je anders bent dan gemiddeld. In de stad vind je echter een mix van allerlei verschillende groepen en types, waardoor je makkelijker jezelf kan zijn zonder op straat te worden nagestaard.

6. Openbaar vervoer

Als je afhankelijk bent van openbaar vervoer, zijn er in de stad volop mogelijkheden. In iedere wijk zijn meerdere opties te vinden en bussen, trams en treinen vertrekken met grote regelmaat.

Woning verkopen en kopen?

Wil je je huis verkopen, schakel dan een verkoopmakelaar in. Je kunt hier direct via GelukkigerWonen offertes bij makelaars aanvragen.

Vraag hier offertes aan bij verkoopmakelaar.

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar voor een woning in de stad? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij aankoopmakelaars.

Wat zijn de nadelen van het wonen in de stad?

Iedere woonplaats heeft natuurlijk ook nadelen. De nadelen van het wonen in de stad zijn:

1. Drukte

Als je van drukte houdt is het geen probleem, maar als je behoefte hebt aan rust om je heen, dan kan het wonen in de stad te druk voor je zijn.

2. Ieder voor zich

De stad geeft je meer privacy, maar aan de andere kant is het ook een nadeel dat mensen minder betrokken zijn.

3. Verkeersdrukte & parkeergelegenheid

In de stad is het risico dat je in de file komt te staan een stuk groter. Ook kan het vaak lastig zijn om een parkeerplekje te vinden in de buurt van je bestemming.

4. Ruimte & groen

In de stad is alles dicht op elkaar gebouwd. Er is minder ruimte en een stuk minder groen. Er zijn uiteraard wel stadsparken, maar de combinatie van rust en natuur is in de stad moeilijker te vinden.

5. Huizenprijzen en wachttijden

De huizenprijzen liggen in de stad een stuk hoger dan daarbuiten. Voor het bedrag dat je in de stad voor een krap huisje betaalt, koop je in een dorp een ruime woning.

Zoek je een sociale huurwoning? Dan moet je in de stad vaak erg lang wachten tot je een woning krijgt toegewezen.

6. Criminaliteit

Wonen in de stad is helaas iets minder veilig. Er is namelijk meer criminaliteit te vinden dan in dorpen.

Naar een stad of dorp verhuizen?

Bron foto’s: gic.nl en pixabay.com

Wat zijn de voordelen van het wonen in een dorp?

Een dorp heeft weer hele andere voordelen dan een stad. De voordelen van het wonen in een dorp zijn:

1. Rust

Een van de grootste voordelen van het wonen in een dorp is de rust die je er vindt. Geen druk verkeer en files en weinig tot geen geluidsoverlast.

2. Landelijker

In en rond een dorp vind je volop ruimte en groen. Binnen een paar minuten kan je rustig ontspannen in de natuur en ook voor kinderen is er volop ruimte om te spelen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor druk verkeer.

3. Fietsen & wandelen

In de stad zijn er veel dingen op loop- en fietsafstand te vinden, maar erg fijn wandelen en fietsen is het meestal niet tussen alle gebouwen en in het drukke verkeer. In een dorp zijn er dan wel minder voorzieningen in de buurt, je kan er wel een heerlijk ontspannen tochtje maken.

4. Gezondere lucht

Over het algemeen heb je gezondere lucht in een dorp. Grens het dorp aan een industriegebied dan kan het wel anders zijn, maar gemiddeld is de luchtkwaliteit beter.

Er zijn minder auto’s in een dorp en het is minder bebouwd waardoor de gassen minder blijven hangen.

5. Minder anoniem

Van de anonimiteit van de grote stad is in een dorp totaal geen sprake. In een dorp ken je je buren en waarschijnlijk zelfs heel je buurt.

6. Voordeliger wonen

De huizenprijzen in dorpen liggen aanzienlijk lager dan in de stad. Je krijgt dus veel meer woonruimte voor hetzelfde geld.

7. Sneller een sociale huurwoning

Als je op zoek bent naar een sociale huurwoning, hoef je in een dorp vaak niet zo lang te wachten, in vergelijking met de wachttijden in de stad.

8. Minder criminaliteit

De criminaliteitscijfers liggen in dorpen iets lager dan in de stad. Samen met het feit dat mensen in een dorp elkaar nog echt kennen, zorgt dit ervoor dat veel mensen in een dorp zich veiliger voelen.

Huis verkopen en kopen in een dorp?

Wil je in een dorp gaan wonen? Vraag dan vrijblijvend en gratis offertes aan bij aankoopmakelaars om hulp te krijgen bij het zoeken naar jouw ideale woning.

Eerst je huis verkopen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes bij verkoopmakelaars.

Wat zijn de nadelen van het wonen in een dorp?

Naast de heerlijke rust en natuur om je heen, heeft ook het wonen in een dorp natuurlijk nadelen. Bijvoorbeeld:

1. Minder voorzieningen in de buurt

Of het nu om winkels, scholen, zorgvoorzieningen of recreatiemogelijkheden gaat: in een dorp is simpelweg veel minder te vinden. Voor veel voorzieningen zal je naar de dichtstbijzijnde stad moeten reizen.

2. Afwijken van de norm

In een dorp word je een stuk sneller raar aangekeken als je om wat voor reden dan ook afwijkt van de norm.

3. OV

Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Dan heb je in een dorp een stuk minder mogelijkheden. Als je de bus mist, loop je het risico dat je een half uur of zelfs langer staat te wachten op de volgende.

Wat is de beste plek?

Zoals je kan zien, zijn veel voor- en nadelen ontzettend persoonlijk. De rust van een dorp kan een voordeel voor je zijn, maar als je van de drukte houdt is het juist een nadeel.

Hetzelfde geldt voor de sociale controle. Dit kan je als prettig en veilig ervaren, maar je kan het ook als een benauwend gebrek aan privacy zien.

Er is daarom geen beste keuze die voor iedereen geldt. Met behulp van de voor- en nadelen uit dit artikel, kan je echter wel ontdekken wat de beste keuze voor jou is.

Zit je nog steeds vol twijfels? Zet dan op papier welke voor- en nadelen voor jou belangrijk zijn en kijk vervolgens welke woonplaats voor jou de meeste voordelen en minste nadelen heeft.

Vraag gratis aankoopmakelaar offertes aan

Wil je graag advies bij het aankopen en vinden van de juiste woning in een stad of dorp?

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij aankoopmakelaars.

Deze service is in samenwerking met 4verkoopmakelaars.nl

Vergelijkbare berichten