Boeidelen bij Dakkapel
Dakkapellen bestaan uit meerdere onderdelen. Een belangrijk onderdeel vormen de boeidelen. Boeidelen dienen niet alleen als afwerking van het dak, maar ook als bescherming. Door de aanwezige boeidelen wordt directe inwatering van de dakkapel namelijk voorkomen.
In dit artikel lees je onder meer wat boeidelen nu precies zijn, uit welke materialen ze kunnen bestaan en hoe je houten boeidelen kunt vervangen door kunststof boeidelen.
Wat zijn de boeidelen bij een dakkapel?
Als het gaat over de boeidelen van een dakkapel dan wordt hiermee de brede omranding aan de bovenzijde van de dakkapel bedoeld. De boeidelen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, bijvoorbeeld van hout of kunststof.
Boeidelen worden ook wel windveren of boeiboorden genoemd.
Boeidelen hebben een beschermende functie. Daarnaast bepalen ze voor een groot deel het aanzicht van een dakkapel. De hoogte en dikte van het materiaal en de vorm zijn heel bepalend voor de uitstraling.
Waarvoor zijn boeidelen bedoeld?
Mooier uiterlijk: Boeidelen zijn bedoeld als dakrandafwerking bij (platte) daken. Op deze manier wordt de dakgoot aan het zicht onttrokken en ontstaat er een mooie strakke afwerking.
Bescherming en reductie van warmteverlies: Een andere belangrijke functie van boeidelen is dat deze ervoor zorgen dat er geen water en geen wind tussen de dakbedekking en de gevel kan komen. Door de aanwezige boeidelen wordt de kans op lekkages behoorlijk verminderd.
Verder is het ook zo dat er minder warmteverlies is als gevolg van de aanwezige boeidelen.
Boeidelen en overstek
De onderzijde van het boeideel wordt overstek genoemd. Het overstek zorgt ervoor dat het glas en de buitenafwerking van de dakkapel minder snel vies worden.
Doordat de bovenrand verder uitsteekt dan de verticale vlakken van de ramen en de zijkanten van de dakkapel, wordt de invloed van neerslag beperkt.
Overstek is niet alleen functioneel, het zorgt ook voor een mooi visueel effect.
Maten van overstek
Standaard overstek: Standaard is de afmeting van het overstek aan de voorkant en de zijkant van de dakkapel 12 cm.
Het is ook mogelijk om voor smallere of bredere overstekken te kiezen.
Overstek bij rolluik: Wordt er een rolluik geplaatst dan wordt de diepte van het overstek aan de voorzijde 22 cm.
Hoogte: De hoogte van het boeideel ligt tussen de 20 en 26 cm, dit is afhankelijk van de dikte van de isolatie in het dak.
Welke stijlen boeidelen heb je?
Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor het esthetische effect dat boeidelen hebben. Zo kun je door te kiezen voor een bepaalde vorm van de boeidelen de dakkapel een moderne, klassieke of traditionele look geven.
Wil je graag een moderne uitstraling dan kun je het beste kiezen voor een boeideel met strakke lijnen. Heb je een meer klassieke smaak dan is een boeideel met een sierlijke welving weer heel geschikt.
Kies ook voor de juiste boeidelen bij je dakkapel. Vraag advies aan dakkapel specialisten. Vraag gratis dakkapel offertes aan.
Van welke materialen zijn boeidelen gemaakt?
Boeidelen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling en bijzondere eigenschappen.
Houten boeidelen
Veel woningen hebben nog houten boeidelen. Hout is dan ook een mooi materiaal dat een natuurlijke aanblik geeft. Houten boeidelen zien er mooi uit bij een houten dakkapel, maar ze hebben wel veel onderhoud nodig.
Wanneer je de boeidelen niet tijdig schildert dan zal de verf dof worden en gaan afbladderen. Ook kan er dan vocht in het hout trekken, met houtrot als gevolg.
Kunststof boeidelen
Wil je liever niet teveel onderhoud aan je dakkapel moeten plegen en kijk je op tegen het periodiek (laten) verven van de windveren van de dakkapel? Dan kun je beter niet voor hout kiezen, maar voor een materiaal dat onderhoudsarm is, zoals kunststof.
Kunststof boeidelen zijn ongevoelig voor het kromtrekken door vocht en ze zijn bestand tegen de aantasting door schimmels en bacteriën. Dit maakt kunststof boeidelen bij een kunststof dakkapel heel geschikt, voor zowel nieuwbouw als renovatie van een dakkapel.
Bij kunststof boeidelen kun je bijvoorbeeld kiezen voor:
Trespa: Trespa is eigenlijk een bekende merknaam voor HPL (High Pressure Laminate). Deze platen zijn samengesteld uit een mix van tot 70% op papier/ hout gebaseerde vezels en thermohardende harsen (thermohardend betekent dat het onomkeerbaar stijf wordt).
Dit geeft Trespa een bijzondere mix van goede eigenschappen.
Zo is het duurzaam, kleurvast, weerbestendig, en onderhoudsvrij. Deze combinatie maakt het tot een erg geschikt materiaal om te gebruiken voor de boeidelen van je dakkapel.
Keralit: Ook Keralit is een veelgekozen materiaal voor boeidelen. Keralit wordt vervaardigd van gerecyclede kunststoffen en een toplaag van Renolitfolie.
Keralit boeidelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins (met en zonder houtstructuur).
Bron foto: dakrandpanelen.nl
Houten boeidelen vervangen door kunststof
Heb je een dakkapel met houten boeidelen die eigenlijk aan renovatie toe zijn? Dan is dit een goed moment om te overwegen de houten boeidelen te laten vervangen door kunststof boeidelen.
Kunststof windveren bij een dakkapel hebben een veel langere levensduur en ook heb je hier weinig tot geen onderhoud meer aan. Alleen af en toe schoonmaken is voldoende. Wil je graag een houtlook dan is dit ook mogelijk.
Vervang je boeidelen of je complete dakkapel. Vraag hier gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.
Hoe gaat het vervangen van houten boeidelen door kunststof boeidelen in zijn werk?
Deze klus verloopt in de volgende stappen:
1. De oude boeidelen verwijderen: Eerst worden de bestaande boeidelen verwijderd. Vooraf wordt gecontroleerd of de waterkering niet aan het boeideel is bevestigd.
Is dit het geval dan moet eerst de waterkering vakkundig worden gedemonteerd en teruggeplaatst worden. Dit is een vrij ingewikkelde klus.
2. Het opvullen van de ruimte achter de kunststof boeidelen: Omdat kunststof platen veel dunner zijn dan houten boeidelen, is het nodig om de overblijvende ruimte goed op te vullen.
Op deze manier is het mogelijk om de nieuwe boeidelen op dezelfde plaats te bevestigen, zonder dat hier ruimte overblijft. Als vulhout wordt hier bijvoorbeeld watervast multiplex gebruikt.
Hierbij wordt er rekening mee gehouden dat er voldoende ventilatie achter de nieuwe boeiboorden overblijft. Zo wordt voorkomen dat er vochtige plekken gaan ontstaan.
3. Het plaatsen van de nieuwe boeidelen: Nu worden de nieuwe kunststof boeidelen geplaatst.
Er zijn twee manieren om deze te bevestigen: door lijmen of schroeven. Het voordeel van lijmen is dat je geen schroeven ziet, wat zorgt voor een mooiere afwerking. Door de platen vast te schroeven, zitten deze wel steviger vast.
Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten
Wil je graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen?
Vraag hieronder gratis dakkapel offertes aan. Tevens geheel vrijblijvend.