Houten Dakkapel [5x Voordelen + Kosten]

Door een dakkapel te laten plaatsen creëer je flink wat meer ruimte en lichtinval. Kies je voor een houten dakkapel dan kies je voor een mooie authentieke uitstraling tegen een gunstige prijs.

Maar waarom zou je voor een houten dakkapel moeten kiezen? Lees hier meer over de voordelen, de kosten en de soorten houten dakkapellen.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een houten dakkapel?

Een houten dakkapel bestaat uit een houten basisconstructie met aan de buitenzijde houten bekleding. Vaak is een houten dakkapel opgebouwd uit verschillende houtsoorten.

Een houten dakkapel heeft een mooie natuurlijke uitstraling wat voor veel mensen de doorslag geeft om voor dit materiaal te kiezen.

Zeker bij een wat oudere woning of een woning in een klassieke stijl is de keuze voor een houten dakkapel meer voor de hand liggend dan die voor een kunststof dakkapel. Kunststof heeft toch een wat modernere uitstraling, al kun je ook bij kunststof kiezen voor een houtlook.

Voor monumentale panden of woningen in oude stadscentra kan het zelfs verplicht zijn om te kiezen voor een houten dakkapel.

Maatwerk of prefab houten dakkapel

Je kunt een houten dakkapel zowel als prefab als op maat laten maken.

Prefab: Bij prefab wordt de dakkapel in de fabriek geheel kant-en-klaar opgebouwd. Het plaatsen van de dakkapel op je huis duurt gemiddeld maar 1 dag. Door het snelle plaatsen is een prefab dakkapel voordeliger dan een maatwerk dakkapel.

Maatwerk: Bij een op maat gemaakte dakkapel wordt de dakkapel ter plekke opgebouwd. Dit duurt enkele dagen. Hierdoor is een maatwerk dakkapel gemiddeld duurder.

Onder het volgende kopje vind je meer over de kosten voor een prefab en maatwerk houten dakkapel.

Kies ook voor een betaalbare dakkapel. Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Wat kost een houten dakkapel?

Een houten dakkapel is de meest voordelige van alle soorten dakkapellen. Het is gemiddeld wat goedkoper dan bijvoorbeeld een gelijkwaardige kunststof dakkapel of met aluminium bekleding.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een dakkapel van hout, inclusief btw en plaatsing. De kosten betreffen een:

  • een prefab houten dakkapel;
  • een casco oplevering (geen afwerking binnen);
  • een dakkapel in verschillende breedtes;
  • een dakkapel met een hoogte van 1,5 meter;
  • een dakkapel met plat dak;
Breedte € hout
150 centimeter €4.200
250 centimeter €4.900
350 centimeter €5.750
450 centimeter €6.700
550 centimeter €7.100
600 centimeter €7.950

Hieronder vind je de kosten voor andere soorten houten dakkapellen.

Soort houten dakkapel 250 cm 350 cm 450 cm
Maatwerk
houten dakkapel
€5.700 €6.670 €7.770
Nokverhogende houten dakkapel
Eenzijdig
€9.600 €10.650 €11.900
Nokverhogende houten dakkapel
Tweezijdig
€13.500 €14.450 €15.500
Met schuin dak €7.850 €9.000 €9.520

Soorten hout voor de opbouw

Meestal wordt een houten dakkapel samengesteld uit verschillende soorten hout.

Zo:

  • wordt de basisconstructie meestal gemaakt van vurenhout;
  • worden de kozijnen vaak gemaakt van Meranti.

Kozijnen hebben het meest te lijden van weersinvloeden, tropisch hardhout gaat het langst mee. De zijplaten, ook wel zijwangen genoemd, worden vaak gemaakt van verlijmde multiplex platen. Dit maakt ze sterk genoeg om tegen een stootje te kunnen, bijvoorbeeld bij een flinke storm.

Kies je voor een houten dakkapel, kies dan het liefst voor duurzaam hout. Duurzaam hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

De bomen worden op zo’n manier gekapt, dat het geen gevolgen heeft voor de leefomgeving van andere planten en diersoorten. Duurzaam hout is te herkennen aan een keurmerk.

Schilderwerk

Om je houten dakkapel in een goede conditie te houden, is het belangrijk om de dakkapel eens in de zes jaar te voorzien van een nieuwe verflaag.

Door het schilderwerk periodiek en vakkundig uit te (laten) voeren, wordt de levensduur van je houten dakkapel aanzienlijk verlengd en kan deze gemakkelijk 25 jaar of zelfs langer meegaan.

Wat zijn de voordelen van een houten dakkapel?

Kies je voor een dakkapel van hout dan bied je dit de volgende voordelen:

1. Goedkoper dan kunststof: De aanschafprijs van een houten dakkapel is beduidend lager dan die van een kunststof dakkapel.

2. Maatwerk mogelijk: Een dakkapel van hout kun je geheel op maat en naar smaak laten maken. Op het gebied van afmetingen, afwerking en kleur is er heel veel mogelijk.

Hierdoor kun je in principe voor elk type woning een dakkapel laten maken die hier perfect bij aansluit, zowel voor wat betreft constructie als uitstraling.

3. Eenvoudig te repareren: Hout is gemakkelijk te herstellen wanneer er beschadigingen zijn ontstaan. Zo kan er op den duur houtrot ontstaan of kan de houten dakkapel schade oplopen door bijvoorbeeld een hevige storm.

Door het hout op deze plekken op te vullen, bij te schuren of te vervangen en over te schilderen kan dit vrij gemakkelijk weer worden opgelost. Een houten dakkapel renoveren is bij een houten dakkapel vaak goed te doen.

4. Mogelijkheid om over te schilderen: Wil je na verloop van tijd graag een andere kleur voor je dakkapel, dan kun je deze gemakkelijk overschilderen in een andere kleur.

5. Natuurlijke uitstraling: Een houten dakkapel geeft je huis een natuurlijke en authentieke uitstraling.

Wat zijn de nadelen van een houten dakkapel?

Onderhoud nodig: Hout vraagt wel om periodiek goed onderhoud. Zo moeten beschadigingen en houtrot tijdig worden hersteld. Verder moet het hout in ieder geval eens in de vijf jaar worden geschilderd.

Werkt niet extra brandwerend: Dit in tegenstelling tot kunststof, wat wel in extra brandwerende uitvoeringen verkrijgbaar is.

Gaat minder lang mee: Bij goed onderhoud kan een houten dakkapel zo’n 25 jaar meegaan. Kunststof heeft echter wel een levensduur van zo’n 50 jaar.

Soorten houten dakkapellen

Behalve voor het soort materiaal voor je dakkapel kun je ook nog kiezen uit verschillende uitvoeringen van een dakkapel:

Dakkapel met schuin dak: Dit type dakkapel wordt ook wel een sleepdakkapel genoemd.

Het is een heel mooie uitvoering die nog fraaier oogt wanneer je kiest voor een dakbedekking die bestaat uit dezelfde dakpannen als de rest van je huis. Zo ontstaat er een mooi geheel.

Dakkapel met plat dak: Een dakkapel met een plat dak is de meest voorkomende soort dakkapel. Het is een goedkopere variant dan een dakkapel met een schuin dak. Een ander voordeel is dat deze dakkapel in veel gevallen vergunningvrij kan worden geplaatst.

Zo kan een dakkapel met een plat dak in veel gevallen op de achtergevel van je woning geplaatst worden zonder dat hiervoor een omgevingsvergunning nodig is.

Hoekdakkapel: Een hoekdakkapel wordt om de hoek van de woning geplaatst. Het is een dakkapel met glas aan twee zijden.

Deze twee glazen oppervlaktes bevinden zich in een hoek van 90° van elkaar, wat een heel mooi uitzicht oplevert.

Voor welk type dakkapel kies jij? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij dakkapel specialisten.

Kunststof of houten dakkapel?

Deze keuze wordt behalve door persoonlijke smaak ook bepaald door de verschillende voor- en nadelen die beide materialen hebben. Het is maar net welke voor- en nadelen voor jou het zwaarst wegen.

Hierbij in het kort de verschillen op een rijtje:

Aanschafprijs: Is vooral de hoogte van je budget bepalend dan is het goed om te weten dat houten dakkapellen goedkoper zijn dan kunststof dakkapellen. Het verschil is ongeveer 10%.

Onderhoud: Hout is minder goed bestand tegen weersinvloeden en heeft daarom meer onderhoud nodig. Ook moet het periodiek geschilderd worden om het in goede staat te houden.

Een dakkapel van kunststof daarentegen is zo goed als onderhoudsvrij. Behalve af en toe schoonmaken heb je er verder eigenlijk geen omkijken naar.

Uitstraling: Hout heeft een meer natuurlijke uitstraling. Maar ook bij kunststof kun je kiezen voor een houtlook uitvoering die een grote gelijkenis met echt hout vertoont.

Levensduur: Een houten dakkapel gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee, terwijl een dakkapel van kunststof wel 50 jaar mee kan gaan.

Isolatie: Een kunststof dakkapel is beter geïsoleerd dan een houten dakkapel, waardoor je op de energiekosten bespaart.

Andere alternatieve materialen?

Behalve hout zijn ook de volgende materialen heel geschikt voor een dakkapel:

Kunststof: Een dakkapel van kunststof heeft als voordeel dat het onderhoudsarm is en goed isolerend is. Bovendien biedt kunststof heel veel mogelijkheden op het gebied van stijl (klassiek of modern) en op het gebied van kleuren en design.

Kunststof dakkapellen hebben een houten constructie maar zijn bekleed met kunststof platen.

Polyester: Polyester is een ander soort kunststof dakkapel. Vanwege de sterkte, de weersbestendigheid, het lichte gewicht en de naadloze verwerkbaarheid prima geschikt als materiaal voor een dakkapel.

Bovendien zijn polyester dakkapellen zo goed als onderhoudsarm, zodat je er na plaatsing weinig aan hoeft te doen.

Zink: Ook zink is een zeer geschikt materiaal voor een dakkapel. Een zinken dakkapel heeft een lange levensduur en weinig tot geen onderhoud nodig. Verder is zink uitstekend bestand tegen alle vormen van weersinvloeden.

Een zinken dakkapel heeft ook een basisconstructie van hout, met zinken bekleding.

Aluminium: Een dakkapel met aluminium bekleding geeft een moderne uitstraling aan je woning. Het is net als zink duurzaam en in verschillende vormen te buigen. Ook bij een aluminium dakkapel bestaat de basisconstructie uit hout en is de bekleding van aluminium.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Overweeg je ook een houten dakkapel te laten plaatsen? Het is verstandig om bij dakkapel specialisten offertes aan te vragen. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vraag hieronder gratis + vrijblijvend dakkapel offertes aan.

Vergelijkbare berichten