Dakkapel op Maat [Kosten voor traditionele bouw]

Wil je een dakkapel in een apart formaat of vorm? Kies voor een dakkapel op maat, ook wel traditionele dakkapel genoemd. Zo kun je deze dakkapel optimaal laten aansluiten bij de rest van je huis.

In dit artikel lees je onder meer wat de voordelen zijn van een maatwerk dakkapel, uit welke materialen deze kan worden samengesteld, hoe deze dakkapel wordt geplaatst en of je voor de plaatsing ervan een vergunning nodig hebt.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een traditionele maatwerk dakkapel?

Een traditionele dakkapel wordt ter plekke op het dak uit losse bouwmaterialen opgebouwd.

De constructie wordt op maat gemaakt met een houten frame. Deze basisconstructie wordt verder afgewerkt met hout, kunststof of een ander materiaal. Het bouwen van een maatwerk dakkapel kan enkele dagen tot een week duren.

Houten op maat dakkapel

Waarom voor een dakkapel op maat kiezen?

Een traditionele dakkapel wordt precies aangepast aan de constructie van je woning. Doordat alle werkzaamheden ter plaatse worden uitgevoerd, kan de dakkapel optimaal worden aangesloten op de constructie van je huis.

Doordat je volledige keuzevrijheid hebt in de vorm van je dakkapel, de afmetingen en de materialen die je wilt gebruiken, kun je helemaal gaan voor het model van jouw keuze.

Wat is het verschil tussen prefab en maatwerk?

Tussen een prefab dakkapel en een maatwerk dakkapel bestaan de volgende verschillen:

 • Een prefab dakkapel wordt vooraf in de fabriek gemaakt, terwijl een maatwerk dakkapel ter plekke op het dak van je huis wordt gebouwd.
 • Een maatwerk dakkapel kan in principe op elk dak worden geplaatst. Prefab dakkapellen zijn niet voor elk soort dak geschikt.
 • Bij prefab dakkapellen ben je gebonden aan een aantal standaard modellen. Bij maatwerk dakkapellen heb je veel meer mogelijkheden.
 • Voor een maatwerk dakkapel betaal je meer dan voor een prefab dakkapel.
 • Een prefab dakkapel kan al binnen een dag worden geplaatst. Het plaatsen van een maatwerk dakkapel kost meer tijd.

Kies je voor een unieke maatwerk of een voordelige prefab dakkapel. Vraag advies en prijzen op. Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Wat kost een maatwerk dakkapel?

Doordat het niet een kant-en-klaar gemaakt wordt kost het meer tijd om te bouwen. Hierdoor kost een maatwerk dakkapel gemiddeld meer dan een prefab. De gemiddelde kosten ligt 16% hoger dan een kant-en-klare prefab kapel.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor houten en kunststof dakkapellen (met Trespa of Keralit). Deze kosten zijn inclusief plaatsing, btw en een dakkapel op maat met plat dak.

Breedte € hout € kunststof
150 centimeter €4.870 €5.330
250 centimeter €5.690 €6.100
350 centimeter €6.670 €7.000
450 centimeter €7.770 €8.120
550 centimeter €8.235 €9.135
600 centimeter €9.220 €9.700

Wat zijn de voordelen van een dakkapel op maat?

Een maatwerk dakkapel heeft de volgende voordelen:

 • Veel keuzevrijheid voor wat betreft het ontwerp, de materialen en de afmetingen van de dakkapel. Je kunt de dakkapel dus helemaal samenstellen zoals jij dat wilt.
 • Je kunt een maatwerk dakkapel qua stijl perfect laten aansluiten bij de rest van je huis.
 • Een mooi ogende maatwerk dakkapel heeft een waardeverhogend effect op je woning.
 • Een maatwerk dakkapel kan op elk type dak geplaatst worden, ongeacht de hellingshoek.
 • Er kan veel aandacht aan de details worden besteed.
 • Omdat de maatwerk dakkapel ter plekke op je dak wordt gebouwd, is er geen hijskraan voor nodig.

Heb je een vergunning nodig voor een traditionele dakkapel?

Of er een vergunning nodig is voor je dakkapel op maat is van meerdere factoren afhankelijk:

Plat dak of schuin dak: Voor een dakkapel met een plat dak hoeft er niet altijd een vergunning te worden aangevraagd. Er moet dan nog wel aan andere voorwaarden zijn voldaan om vergunningsvrij te mogen bouwen.

Gaat het om een op maat gemaakte dakkapel met een puntdak, schuin dak of een nokverhoging dan moet hiervoor meestal wel een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente.

Locatie van de dakkapel: Een dakkapel aan de achterzijde van de woning kan meestal zonder vergunning worden geplaatst. De reden hiervoor is dat een dakkapel aan de achterzijde geen invloed heeft op het straatbeeld.

Om vergunningsvrij te mogen bouwen moet er nog wel voldaan zijn aan bepaalde eisen met betrekking tot de afmetingen van de dakkapel.

Maten van de dakkapel: Er gelden maximale maten voor een dakkapel die zonder vergunning mag worden geplaatst:

 • Hoogte: maximaal 1,75 m.
 • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet (de dakvoet is daar waar het dakvlak eindigt in de goot of op een plat dak).
 • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de hoogste punt van het dak, de daknok.
 • Zijkanten: minimaal 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak.
 • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van de woningscheidende muur.

Welke voorbereidingen zijn er nodig?

Voordat de dakkapel geplaatst kan worden, zijn er een aantal voorbereidende maatregelen die je zelf moet treffen:

Maak de betreffende kamer(s) zoveel mogelijk leeg: Op deze manier kunnen de werklui goed hun werk doen. Ook zijn je spullen dan goed beschermd.

Dek grote spullen af: Staan er in de kamer(s) nog grote meubels of andere spullen die je niet gemakkelijk even kunt verplaatsen, zorg er dan voor dat deze goed zijn afgedekt. Zo worden ze niet vies en kun je beschadigingen tijdens de werkzaamheden voorkomen.

Stel je buren op de hoogte: Het is voor de buren wel zo prettig dat ze weten wanneer de werkzaamheden plaats gaan vinden. Zo weten ze dat er die dag sprake kan zijn van enige (geluids)overlast.

Hoe wordt een traditionele maatwerk dakkapel gemaakt?

Het bouwen van een maatwerk dakkapel verloopt globaal in de volgende stappen:

1. Constructie maken: Eventuele gordingen die in de weg zitten, worden opgevangen via een zogenaamde raveling, dit is de constructieve opvanging van de balken. Er wordt een gat in het dak gezaagd en via deze opening worden de dakpannen weggehaald. De verankering wordt voorbereid.

2. Groter maken van de dakopening: Is de constructie stevig genoeg dan wordt het gat in het dak groter en op maat gemaakt. Dit moet uiteraard zorgvuldig gebeuren zodat het gat niet groter wordt dan nodig.

3. Plaatsing van de dakkapel: De dakkapel wordt balk voor balk geplaatst.

4. Het maken van het dak en de wangen: De wangen (zijkanten) en het dak op de dakkapel worden geplaatst.

5. Kozijn plaatsen: Het kozijn wordt in de dakkapel geplaatst en het glas. Eventuele rolluiken worden ook gemonteerd.

6. Afwerking: De dakbedekking en de randen worden netjes afgewerkt. De aansluitingen moeten uiteraard volledig waterdicht worden. Ook de isolatie wordt aangebracht.

7. Afwerking van de binnenzijde: Optioneel kun je dit laten uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen de afwerking zelf uit te voeren of om dit door een andere vakman te laten doen.

Laat een dakkapel bouwen dat aan je wensen voldoet. Vraag hier gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.

Welke soorten dakkapel materialen zijn beschikbaar als maatwerk?

Bij een dakkapel op maat heb je de keuze uit de volgende materialen:

Hout: Houten dakkapellen worden veelal gekozen vanwege de mooie natuurlijke uitstraling die ze bieden. Ook ben je met de keuze voor hout het meest voordelig uit. Houd er wel rekening mee dat een houten dakkapel het nodige onderhoud vraagt en een periodieke schilderbeurt nodig heeft.

Kunststof: Bij een dakkapel van kunststof is de basisconstructie van hout. Deze wordt dan bekleed met kunststof platen. Vaak wordt er voor kunststof gekozen omdat het een onderhoudsarm is. Trespa en Keralit zijn kunststofsoorten die veel gebruikt worden op een dakkapel.

Zink: Ook een dakkapel van zink heeft een houten basisconstructie. Deze wordt bekleed met zink. Belangrijke redenen om voor zink te kiezen zijn de lange levensduur, de moderne of juist klassieke uitstraling en het feit dat zink weinig onderhoud nodig heeft.

Aluminium: Een aluminium dakkapel heeft een uitstraling die goed past bij een moderne woning. Ook bij aluminium kies je voor een materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft en een lange levensduur heeft.

Verschillende vormen dakkapellen

Ook als het gaat om de vorm van je maatwerk dakkapel heb je een ruime keuze. Je kunt hierbij denken aan een:

Nokverhogende dakkapel: Een nokverhogende dakkapel is eigenlijk een grote dakkapel met een plat dak of een schuin dak, waarbij de nok eenzijdig of tweezijdig verhoogd is. Deze dakkapel wordt bovenop het dak van je huis geplaatst. Hierdoor wordt de nok van het dak verhoogd.

Dakkapel met schuin dak: Een dakkapel met een schuin dak is een heel fraai ogende dakkapel. Dit type dakkapel wordt ook wel een sleepdakkapel genoemd. Wanneer je voor deze dakkapel dezelfde dakbedekking kiest als de rest van het dak, ontstaat er een heel mooi geheel.

Hoekdakkapel: Een hoekdakkapel wordt om de hoek van de woning geplaatst. Het is een dakkapel met glas aan twee zijden. Deze twee glazen oppervlaktes zitten in een hoek van 90 graden van elkaar, wat een fraai uitzicht biedt. Dit type dakkapel wordt vaak gekozen wanneer er geen mogelijkheid is voor het plaatsen van één of meer ‘gewone’ dakkapellen.

Dakkapel met halfrond dak: Behalve voor een standaard plat dak kun je ook kiezen voor een dak met een halfronde vorm. Dit geeft een heel bijzondere aanblik en heeft bovendien als voordeel dat er geen takken of bladeren op het dak blijven liggen.

Dakkapel op maat, met rond dak

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je ook graag een mooie dakkapel op maat? Verdiep je dan eerst goed in de vele mogelijkheden die er zijn.

Vraag bij meerdere dakkapel specialisten offertes aan. 100% vrijblijvend en gratis.

Vergelijkbare berichten