Nokverhogende Dakkapel [Kosten + 4x Voordelen]

Wil je meer ruimte op zolder creëren? In plaats van de keuze voor een gewone dakkapel, is het ook mogelijk om een dakkapel bovenop het dak te plaatsen. Dit wordt een nokverhogende dakkapel genoemd.

In deze gids lees je onder meer over welke verschillende soorten nokverhogende dakkapellen er zijn, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe het zit met een eventuele aan te vragen vergunning.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een nokverhogende dakkapel?

Een nokverhogende dakkapel is in feite een grote dakkapel met een plat of een schuin dak (zadeldak) waarbij de nok eenzijdig of tweezijdig verhoogd is. Deze dakkapel wordt bovenop het dak van je huis geplaatst waardoor de nok van je dak verhoogd wordt.

Een nokverhogende dakkapel wordt ook wel een nokverhoging, een dakkapel met nokverhoging of een verhoogde nok genoemd. In principe gaat dit allemaal over hetzelfde soort verbouwing.

Wat is het verschil tussen een gewone dakkapel en nokverhogende dakkapel?

Tussen de normale dakkapel en de nokverhogende dakkapel bestaat een belangrijk verschil.

Bij een normale dakkapel verandert er niets aan de nok van het dak. Het dak van de dakkapel ligt dan ongeveer een halve meter onder de originele nok. Bij een verhoogde nok wordt de nok van je woning daadwerkelijk hoger.

Wat is een nokverhogende dakkapel?

Waarom kiezen voor een nokverhogende dakkapel?

Heeft je woning een vrij laag dak, dan is het lastig om van de zolder een volwaardige kamer te maken. Dit zie je vaak bij oudere woningen, jaren ’30 woningen, bungalows en sommige tussenwoningen. Een nokverhogende dakkapel kan dan een goede oplossing zijn.

Op deze manier ontstaat er flink wat extra leefruimte op zolder en wordt deze goed beloopbaar. Doordat er veel lichtinval ontstaat, heb je in deze ruimte(s) nu veel meer mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld een mooie slaapkamer of werkkamer van maken.

Wat kost een nokverhogende dakkapel?

Een nokverhoging geeft extra ruimte en licht in huis. Zeker als je een tweezijdige nokverhoging laat plaatsen. Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Doordat het meer tijd kost om te plaatsen en er meer materiaal in een nokverhoging zit verwerkt is dit type dakkapel wel prijziger dan een standaard kapel met plat dak.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een nokverhogende dakkapel. Zowel enkel als dubbelzijdig in de twee meest gebruikte materialen, hout en kunststof.

Deze gemiddelde kosten zijn inclusief montage, de btw en de prijs voor de verhoogde kapel zelf.

Kosten enkelzijdige nokverhogende dakkapel

Breedte € hout € kunststof
150 centimeter €8.500 €8.850
250 centimeter €9.600 €9.900
350 centimeter €10.850 €10.650
450 centimeter €12.200 €11.900
550 centimeter €13.300 €12.850
600 centimeter €13.900 €13.700

Kosten dubbelzijdige nokverhogende dakkapel

Breedte € hout € kunststof
150 centimeter €12.600 €13.000
250 centimeter €13.500 €13.900
350 centimeter €14.450 €14.850
450 centimeter €15.500 €15.900
550 centimeter €16.550 €17.000
600 centimeter €17.400 €17.850

Wat is een dubbelzijdige dakkapel?

Bij een tweezijdige nokdakkapel worden de nok en de beide zijden van het schuine dak verhoogd. Het verhogen van de nok op deze manier levert extra veel ruimte en licht op.

Door alle extra ruimte die er bij een dubbelzijdige nokdakkapel ontstaat, kun je de zolder gemakkelijk splitsen in meerdere kamers.

Wat is een enkelzijdige nokdakkapel?

Bij een verlegde nokdakkapel, ook wel eenzijdige nokdakkapel genoemd, is er sprake van een verlegde nok. De nok wordt hiermee verhoogd en één zijde van het schuine dak. Een verlegde nok zorgt ook voor flink wat extra ruimte en lichtinval.

Een verlegde nok is een prima optie wanneer je de ruimte boven wilt vergroten maar slechts een beperkt budget beschikbaar hebt om dit te realiseren. Dit type nokdakkapel is namelijk aanzienlijk goedkoper dan een tweezijdige nokverhoging.

Wel levert een enkelzijdige nokdakkapel uiteraard minder extra ruimte op dan een dubbelzijdige nokverhoging.

Wat zijn de voordelen van een nokverhogende dakkapel?

Met de plaatsing van een nokverhogende dakkapel profiteer je van de volgende voordelen:

1. Extra veel ruimte onder het schuine dak: De (loop)ruimte op zolder wordt flink vergroot. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden die eerder niet aanwezig waren, bijvoorbeeld het creëren van een volwaardige slaapkamer, speelkamer of werkkamer.

2. Meer lichtinval: Een voorheen donkere zolderkamer verandert ineens in een kamer met flink wat lichtinval door de aanwezigheid van de grote ramen.

Ook dit maakt dat er meer mogelijkheden ontstaan in deze ruimte(s). Doordat er veel meer daglicht is, kan deze kamer bijvoorbeeld dienst doen als werkkamer.

3. Beter leefklimaat: Heb je een al wat ouder huis met een laag dak dan is deze vaak niet goed geïsoleerd. Ook de ventilatie van het dak laat vaak te wensen over.

Met een nokverhogende dakkapel wordt het dak goed geïsoleerd en ontstaan er ook meer mogelijkheden tot ventilatie. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit en vermindert bovendien de kans op schimmelvorming.

4. Je woning wordt meer waard: Met de toevoeging van een nokverhogende dakkapel stijgt je woning in waarde. Het is dus in meerdere opzichten een goede investering, voor nu en voor later.

Kies ook voor meer ruimte en licht in huis. Vraag hier gratis nokverhogende dakkapel offertes aan.

Wat zijn de nadelen van een nokverhogende dakkapel?

Zijn er eigenlijk ook nadelen verbonden wanneer je kiest voor een nokverhogende dakkapel?

Vergunning voor nodig: Voor dit type dakkapel moet je altijd een vergunning aanvragen. Bij veel andere standaard dakkapellen is dit niet altijd nodig. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Heb je een vergunning nodig voor een nokverhogende dakkapel?’.

Bouwtekening met constructieberekening nodig: Voor het aanvragen van de omgevingsvergunning is ook standaard een bouwtekening met een constructieberekening nodig. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Prefab is niet altijd mogelijk: Voor de plaatsing van een prefab nokverhogende dakkapel is er speciaal transport en een grote kraan nodig. Hier moet wel genoeg ruimte voor zijn in de straat waar je woont.

Is dit niet het geval dan behoort de plaatsing van een prefab model niet tot de mogelijkheden en zal je moeten kiezen voor traditionele bouw, wat wel duurder is.

Prefab of op locatie gebouwd?

Kies je voor een prefab dakkapel of voor een ter plekke gebouwde (traditionele) dakkapel? Aan beide soorten dakkapellen zijn voor- en nadelen verbonden.

Voordelen van een prefab dakkapel

  • Dit type dakkapel kan binnen een dag geplaatst worden.
  • Het is voordeliger dan een ter plekke gebouwde dakkapel.

Nadelen van een prefab dakkapel

  • Prefab dakkapellen passen niet op ieder dak.
  • Is er te weinig ruimte in je straat dan is dit type dakkapel niet mogelijk omdat er een hijskraan voor nodig is.

Voordelen van een traditionele dakkapel

  • Doordat het maatwerk is, kan dit type dakkapel in principe op elke woning geplaatst worden.
  • Dakkapellen die traditioneel gebouwd worden, sluiten doorgaans beter aan op de bestaande kapconstructie dan een prefab kapel.

Nadelen van een traditionele dakkapel

  • Duurder dan de plaatsing van een prefab dakkapel.
  • Kost meer tijd dan de plaatsing van een prefab dakkapel.

Heb je een vergunning nodig voor een nokverhogende dakkapel?

Doordat een nokverhoging echt de opbouw van je huis verandert, betekent dit dat het buitenaanzicht verandert. Om die reden is er in vrijwel elke gemeente een vergunning nodig om een nokverhoging te mogen plaatsen.

De kosten voor het aanvragen van een vergunning zijn afhankelijk van de gemeente waarin je woont, omdat iedere gemeente zijn eigen tarieven hanteert.

Houd er rekening mee dat de prijs van een vergunning tussen de €200 en €600 bedraagt.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je ook graag de ruimte in je huis vergroten door middel van een mooie nokverhogende dakkapel? Vergelijk meerdere dakkapel specialisten in je regio.

Vraag nú hieronder gratis en vrijblijvend dakkapel offertes aan.

Vergelijkbare berichten