LED Dimmen [Kan Dat?]

Het vervangen van gloeilampen voor LED-lampen is een geweldige manier om jouw maandelijkse energierekening te verlagen. Maar als je dimmers in huis gebruikt, vraag je je waarschijnlijk af: werken led-lampen op een dimmer?

Ja, LED-lampen werken op een dimmer wanneer:

  • Je “dimbare” led-lampen hebt;
  • Je een led-compatibele dimmer gebruikt.

Kies voor de juiste LED dimmer

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wat is een LED dimmer?

Helaas kun je niet alle dimmers gebruiken bij LED verlichting. Voor de ouderwetse gloeilampen heb je andere dimmers nodig dan die voor LED verlichting.

Standaard dimmerschakelaars hebben vaak een minimaal vermogen van 50W. LED heeft een lagere vermogen. Als je LED verlichting op de standaard dimmer kan de verlichting uiteindelijk oververhit raken.

Een standaard dimmer switch kan niet gebruikt worden met een LED lamp, omdat je de LED lamp nooit helemaal of niet goed kunt dimmen.

LED-lampen hebben hun eigen speciale elektronische dimmer nodig om een volledig functionerend en dimbaar licht te hebben.

Wat zijn de voordelen van LED dimmers?

Waarom is het slim om voor een LED dimmer te kiezen…

  • LED zorgt voor een langere levensduur van de verlichting.
  • Het maakt het heldere LED licht warmer. Kortom, meer sfeer.
  • LED verlichting op een lager pitje zorgt dat je minder elektriciteit gebruikt en dus geld bespaart.

Mijn LED lampen knipperen. Wat nu?

Het kan voorkomen dat je LED lampen knipperen als deze zijn aangesloten op een dimmer.

De oorzaak van het knipperen kan komen door:

  • LED lamp is aangesloten op een standaard dimmer;
  • De toevoer van het net fluctueert.
  • De driver in de LED dimmer is defect;
  • De LED lamp is simpelweg niet dimbaar.

Het is slim om voor de juiste LED dimmer te kiezen. Hieronder enkele tips.

Waar moet je op letten bij LED dimmers?

Heb je LED verlichting en wil je graag meer sfeer creëren in huis met een dimmer? Let dan op het volgende bij de aanschaf.

Kies voor dimbare leds

Het is een algemene misvatting dat elke LED-lamp kan worden gedimd met een LED-dimmer. In werkelijkheid moet het stuurcircuit worden ontworpen met het oog op dimmen.

Daarom is het essentieel om lampen te kiezen die de fabrikant omschrijft als ‘dimbaar’, dus let er bij de aanschaf van LED-lampen goed op of LED-lampen dimbaar zijn.

Minimale belasting en maximale belasting

LED-dimmers werken alleen binnen een bepaald belastingbereik. Deze minimale en maximale belasting wordt vermeld in de productbeschrijving of in het gegevensblad.

Als een belastingbereik van 10 tot 45 Watt is opgegeven, sluit je alleen LED-lampen in dit wattagebereik aan op de dimmer.

Als de minimale belasting wordt onderschreden, zal de LED-lamp waarschijnlijk donker blijven, bij overbelasting zal waarschijnlijk een zekering doorslaan.

Kies altijd het belastingbereik van de LED-dimmer dat past bij uw dimbare LED-lampen.

Kunnen er meerdere lampen op één dimmer?

Ja, het is mogelijk om verschillende LED lampen aan te sluiten op één dimmer. Zo kun je in één keer het licht dimmen in je slaapkamer of woonkamer.

Er zit wel een maar aan…

Bij dimmers op meerdere LED lampen moet je rekening houden met de maximale belasting. Alle LED lampen die zijn aangesloten mogen niet boven de aangegeven wattage van de LED dimmer komen.

De totale wattage van de aangesloten LED lampen moeten ongeveer 10% onder de maximum belasting van de dimmer liggen. Zo is er nog speelruimte.

Soorten LED dimmers

Er bestaan verschillende soorten dimmers.

In de wand: Dit zijn de standaard draaiknoppen naast of ter vervanging bij de lichtknoppen hangt. Eenvoudig te bedienen.

Losse dimmers: Deze dimmers kun je op elke gewenste plek in huis gebruiken. Losse dimmers worden vaak gebruikt voor enkele lampen. Bijvoorbeeld bij staande lampen die op LED werken.

WiFi/app: Met deze app kun je één of meerdere dimmerpunten in huis ‘slim’ aansturen. Uit je luie stoel kun je de sfeer met licht aanpassen.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten