Glazen Dakkapel [6x Voordelen]

Een glazen dakkapel zorgt voor meer licht en een gevoel van meer ruimte in huis. Maar wat zijn de mogelijkheden?

In dit artikel lees je onder andere wat de voor- en nadelen zijn van een glazen dakkapel en voor welke soorten glas er kan worden gekozen.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een glazen dakkapel?

In tegenstelling tot andere dakkapellen zijn bij een glazen dakkapel zijn de zijwangen en soms ook het dak van glas. Bij ‘gewone’ dakkapellen zijn deze gemaakt van ander materiaal en zijn ze dus niet doorzichtig.

Door het glazen dak en de glazen zijwangen is er niet alleen sprake van een maximale lichtinval maar ook van een prachtig uitzicht. Met een glazen dakkapel ontstaat er echt een unieke toevoeging aan je woning.

Wat is een glazen dakkapel?

BASkapel

Een ander soort type glazen dakkapel is de VELUX BASkapel. Het BASkapel is prefab gemaakt op basis van een dakvenster en biedt een oplossing voor wie geen dakkapel wil maar wel meer ruimte en licht in huis. De BASkapel is een schuine opstand op het dak. Hierin worden één of meer dakvensters geplaatst.

  • De ruimte die gewonnen wordt door plaatsing van een BASkapel is bijna even groot als die bij een reguliere dakkapel. Dat komt omdat de gewonnen ruimte bij een dakkapel zich boven je hoofd bevindt. En dit is ruimte die je niet gebruikt.
  • Bij de BASkapel is de gewonnen ruimte lager, maar deze ruimte zorgt wel voor evenveel functionele ruimte als bij een dakkapel.
  • Een ander voordeel is dat er voor een BASkapel geen vergunning nodig is, dit in tegenstelling tot sommige dakkapellen.

Wat is een VELUX BASkapel?

Bron foto: dtwtimmerwerken.nl

Kies ook voor meer licht in huis met een dakkapel. Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Wat zijn de voordelen van een glazen dakkapel?

Het plaatsen van een glazen dakkapel brengt de volgende voordelen met zich mee:

1. Veel meer lichtinval: Ten opzichte van een ‘gewone’ dakkapel geeft een dakkapel van glas uiteraard veel meer lichtinval. Het licht komt niet alleen van voren maar ook via de zijkanten en het dak van de dakkapel.

2. Schitterend uitzicht: Een glazen dakkapel met glas zowel boven als rondom, geeft meer uitzicht. Je ziet door de glazen zijkanten veel meer dan voorheen. En slapen met een heldere sterrenhemel boven je hoofd is zeker spectaculair te noemen.

3. Goed isolerend: Door te kiezen voor isolerend glas, kun je ook met een glazen dakkapel zorgen voor een goede isolatie.

4. Waardeverhogend effect: Wanneer je huis is voorzien van zo’n unieke toevoeging als een glazen dakkapel, zal dit zeker de waarde van je huis verhogen.

5. Onderhoudsarm: Een glazen dakkapel is onderhoudsarm. Zowel het glas als de tussendelen die meestal van kunststof of metaal zijn gemaakt, kunnen niet gaan rotten. Het onderhoud bestaat alleen uit een periodieke schoonmaakbeurt.

6. Altijd maatwerk: Bij het maken van glazen dakkapellen is er altijd sprake van maatwerk. Een glazen dakkapel kan dus geheel op basis van je eigen smaak en wensen worden gemaakt.

Wat zijn de nadelen van een glazen dakkapel?

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan een glazen dakkapel:

Extra zonlicht geeft ook extra warmte: Wanneer het warm is en de zon volop schijnt op (het dak van) de dakkapel dan geeft dit niet alleen meer licht, maar ook meer warmte.

Plaatsing van zonwering is nodig: Eigenlijk kan deze dakkapel niet zonder het aanbrengen van zonwering. Dit is op zich geen probleem, maar brengt wel extra kosten met zich mee.

Meer zichtbaar vuil: Bij een glazen dakkapel is het vuil sneller zichtbaar. Een schoonmaakbeurt voor je dakkapel zal dan ook vaker nodig zijn.

Soorten glas voor een glazen dakkapel

Heel belangrijk bij een glazen dakkapel is uiteraard de keuze van het geplaatste glas. Je wilt uiteraard wel een goed isolerende dakkapel en dit wordt bepaald door de glassoort waar je voor kiest.

Voor het glas in je dakkapel zijn de volgende glassoorten mogelijk:

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas of HR glas is verkrijgbaar in verschillende klassen die met plusjes worden aangeduid:

HR++ glas: Het is de meest gekozen HR-glas voor (glazen) dakkapellen. Het heeft een hoge isolatiewaarde. Met HR++ glas kan er in de winter nauwelijks warmte via het glas verdwijnen.

HR+++ glas: Dit wordt ook wel driedubbel of triple glas genoemd en het heeft de hoogste isolatiewaarde. Dit glas is uiteraard wel duurder dan dubbel glas.

Zonwerend glas

Zeker tijdens warme dagen wanneer de zon flink schijnt op het glazen dak van je dakkapel kan het in de betreffende ruimte flink warm worden. Door te kiezen voor zonwerend glas kun je de warmte voor langere tijd buiten houden, wat natuurlijk erg prettig is.

Bij zonwerend glas is er een laagje metaaloxide op het glas aangebracht. Dit maakt dat het glas minder doorzichtig is en het zorgt ervoor dat de zonnestralen gedeeltelijk worden gereflecteerd. Zonwerend glas is zowel verkrijgbaar in HR++ glas als in HR+++ glas.

Matglas

Om te voorkomen dat je van buitenaf heel veel inkijk hebt in je glazen dakkapel kun je kiezen voor matglas. Mat glas is gewoon glas dat een bewerking ondergaat waardoor het mat wordt gemaakt. Dit wordt gedaan met een slijpmiddel of met behulp van zuur. Deze behandeling zorgt ervoor dat het licht dat op het glas valt verstrooid raakt.

De hoeveelheid licht die bij matglas wordt doorgelaten blijft hierbij gewoon hetzelfde. Het is dus niet zo dat er door het matglas minder licht wordt doorgelaten in de betreffende ruimte.

Mat glas biedt dus meer privacy, waarbij je dus nog steeds het voordeel van veel lichtinval hebt.

Kies voor het juiste glas in je dakkapel. Vraag advies aan dakkapel specialisten. Vraag nú gratis en vrijblijvend offertes aan.

Heb je een vergunning nodig voor een glazen dakkapel?

De regels voor het aanvragen van een vergunning zijn bij een glazen dakkapel niet anders dan bij andere soorten dakkapellen.

Ook hierbij geldt dat er aan de achterzijde van de woning vaak vergunningsvrij kan worden gebouwd en je voor de plaatsing van een dakkapel aan de voorzijde vaak wel een vergunning nodig hebt.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je graag ook zo’n mooie unieke glazen dakkapel laten plaatsen en benieuwd wat de prijs is?

Vraag hieronder bij dakkapel specialisten offertes aan zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten