Zinken Dakkapel {Kosten + 8x Voordelen}

Een dakkapel met een bekleding van zink geeft je woning een moderne en luxe uitstraling. Zo past deze dakkapel prima bij een wat strakke, industriële look.

Verder biedt zink als materiaal een hele reeks van voordelen die het heel geschikt maakt voor de verwerking in een dakkapel.

In deze gids lees je meer over wat zink precies voor materiaal is, wat de voor- en nadelen zijn van een zinken dakkapel en welke mogelijke alternatieven er zijn.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is zink voor materiaal?

Zink is een metaal met een blauwwitte kleur. Het wordt voor diverse doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor dakbedekking en als regenwaterafvoer. Een bijzondere eigenschap van zink is dat het niet roest.

Wat is een zinken dakkapel?

Ook voor dakkapellen wordt zink veel gebruikt. Een zinken dakkapel bestaat echter niet geheel uit zink. Dit type dakkapel bestaat uit een stevige maatwerk of prefab constructie van hout (het frame). Dit frame wordt ook wel gemaakt van kunststof. Het frame is aan de binnenkant voorzien van een goede isolatielaag.

De buitenkant van het frame is voorzien van duurzame zinken panelen. Deze zinken bekleding wordt aangebracht op:

Zinken bekleding voor dakkapel

Bron foto: mikewhiteltd.com

Kies ook voor een duurzame dakkapel met zinken bekleding. Vraag hier nú gratis offertes aan.

Wat kost een zinken dakkapel?

Een dakkapel met zinken bekleding is gemiddeld prijziger dan een houten of kunststof dakkapel. Maar daar staat wel tegenover dat zink om minder onderhoud vraagt en het heel lang mee gaat. Hierdoor wordt de investering in een zinken dakkapel interessant.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor een nieuw zinken dakkapel en het vervangen van je oude kapel voor zink. Het gaat om een dakkapel met een plat dak en casco oplevering (geen binnenafwerking).

Voor het vervangen betaal je gemiddeld €1.100 extra. Dit zijn de kosten voor het slopen en afvoeren van de oude dakkapel.

Breedte Nieuw dakkapel Vervangen dakkapel
150 cm €5.500 €6.600
250 cm €6.100 €7.200
350 cm €6.850 €7.950
450 cm €7.800 €8.900
550 cm €8.400 €9.500
650 cm €9.200 €10.300

Wat zijn de voordelen van een zinken dakkapel?

Zink kent vele voordelen waardoor dit materiaal erg geschikt is voor het bekleden van een dakkapel:

1. Lange levensduur: Een met zink beklede dakkapel gaat doordat zink zo’n sterk materiaal is, heel lang mee. De gemiddelde levensduur is meer dan 80 jaar.

2. Waterdicht: Zink is een hoogwaardig materiaal waarmee een dakkapel volledig waterdicht gemaakt kan worden.

3. Onderhoudsvrij: Een dakkapel dat bekleed is met zink, heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is voldoende om de dakkapel in een goede staat te houden.

4. Weerbestendig: Het is goed bestand tegen alle soorten weersinvloeden.

5. Brandwerend: Zink is niet brandbaar, met dit type dakkapel kies je dus voor een brandwerend exemplaar.

6. Eenvoudig te bewerken: Zink is als materiaal eenvoudig te bewerken. Wil je een bepaalde vorm dan kun je deze met zink tot in de kleinste details realiseren. Mocht het toch een keer nodig zijn, dan zijn de zinken platen gemakkelijk te vervangen.

7. Duurzaam materiaal: De keuze voor zink is een duurzame keuze. Zink is namelijk volledig recyclebaar. Dit maakt het milieuvriendelijker dan veel andere materialen.

8. Kleurvaste coating mogelijk: Je kunt bij zink kiezen voor een kleurvaste coating, zodat er geen verkleuring plaatsvindt als gevolg van de zon.

Wat zijn de nadelen van een zinken dakkapel?

Als nadelen van een zinken dakkapel zijn te noemen:

Duur in aanschaf: Kies je voor zink dan ben je in vergelijking met andere materialen wel een stuk duurder uit. Dit komt doordat zink een duur materiaal is en het bekleden van dakkapel met zink erg arbeidsintensief is.

Weinig keus op het gebied van kleur: Je kunt alleen kiezen uit zwarte en grijze tinten.

De kleur is naderhand niet aan te passen: Het is niet mogelijk de kleur van deze dakkapel later te veranderen. Dit kan alleen door het zink te verwijderen en te vervangen door nieuwe zinken platen in een andere gewenste kleur.

Niet voor alle woningen geschikt: Zink is bijvoorbeeld niet geschikt in combinatie met een rieten dak. Dit komt omdat zink het riet aantast.

Zinken dakkapel met schuin dak, plat dak of als hoekdakkapel?

Bij de aanschaf van een dakkapel sta je voor de keus: ga je voor een dakkapel met een schuin dak of met een plat dak? Of kies je voor een hoekdakkapel?

Dakkapel met plat dak: Een dakkapel met een plat dak komt het meeste voor. Dit soort dakkapel is goedkoper dan een dakkapel met een schuin dak. Verder kan een dakkapel met een plat dak in veel gevallen vergunningsvrij worden geplaatst.

Dakkapel met schuin dak: Deze dakkapel wordt ook wel aangeduid met de term sleepdakkapel. Door het schuine dak is het een wat luxere uitvoering. Voor een dakkapel met een schuin dak heb je altijd een vergunning nodig.

Hoekdakkapel: Een hoekdakkapel wordt om de hoek van de woning geplaatst. Het is een dakkapel met glas aan twee zijden.

Omdat een hoekdakkapel geen simpele constructie is, is deze wel duurder dan een gewone dakkapel. Ook voor dit type dakkapel is altijd een vergunning nodig.

Voorbeeld van een zinken dakkapel met punt dak

Bron foto: rheinzink.com

Voor welke vorm zinken dakkapel kies jij? Vraag hier gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.

Moet je een vergunning hebben voor een zinken dakkapel?

Voor een dakkapel die een zinken bekleding heeft, gelden geen andere voorwaarden met betrekking tot de aanvraag van een vergunning dan voor dakkapellen in andere materialen.

Voor een dakkapel die aan de voorzijde van het huis wordt geplaatst, is vrijwel altijd een vergunning nodig. Alles wat grenst aan openbaar gebied, wordt door de gemeente namelijk beschouwd als het hebben van invloed op de directe omgeving.

Laat je de dakkapel aan de achterzijde van je woning plaatsen dan kan dit in de meeste gevallen wel vergunningsvrij. Hier gelden dan wel de volgende voorwaarden voor:

  • Hoogte van de dakkapel: maximaal 1.75 m;
  • Onderkant van de dakkapel: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet;
  • Bovenkant van de dakkapel: minimaal 0,5 m onder de daknok;
  • Zijkanten van de dakkapel: minimaal 0,5 m van de zijkanten van het dakvlak;
  • Zijkanten bij een rijtjeshuis: minimaal 0,5 van de woningscheidende muur.

Twijfel je of er in jouw situatie een vergunning nodig is? Vraag dit dan even na bij de gemeente of een dakkapel specialist in je regio. Of kijk hiervoor op de website Omgevingsloket.

Wat zijn de alternatieven voor een zinken dakkapel?

Kies je liever niet voor zink, of ben je benieuwd naar de alternatieven? De volgende materialen zijn ook heel geschikt voor verwerking in een dakkapel:

Houten dakkapel: Een houten dakkapel is de meest voordelige optie. Verder heeft hout een mooie, natuurlijke uitstraling.

Doordat hout als materiaal eenvoudig te bewerken is, zijn eventuele beschadigingen gemakkelijk te repareren. Hout vraagt wel om regelmatig onderhoud en een periodieke schilderbeurt.

Kunststof: Kunststof dakkapellen hebben een houten constructie die bekleed is met kunststof platen zoals Keralit of Trespa. Het voordeel van deze dakkapel is dat het onderhoudsarm en isolerend is. Ook valt er veel te kiezen op het gebied van kleur en gewenste stijl.

Polyester: Een dakkapel van polyester is volledig gemaakt van kunststof. Dit geldt dus zowel voor de basisconstructie als voor alle andere onderdelen van de dakkapel.

Een polyester dakkapel wordt uit één stuk gemaakt en is daardoor geheel naadloos. Dit maakt de kans op lekkages bijzonder klein.

Aluminium: Net als zink is aluminium een zeer duurzame bekleding voor een dakkapel. Het is veel vormen te buigen waardoor het geschikt voor veel vormen dakkapellen.

Ook alu dakkapellen hebben een houten basisconstructie met aluminium bekleding.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je ook een mooie zinken dakkapel die meer ruimte en lichtinval oplevert en jouw woning ook nog eens mooier maakt?

Vraag hieronder offertes aan bij dakkapel specialisten. Gratis en 100% vrijblijvend. Zo kun je de verschillende offertes met elkaar vergelijken en voorkom je dat je meer betaalt dan nodig.

Vergelijkbare berichten