Tips & Inspiratie

Wat zijn LED Lampen?

Op zoek naar lampen die efficiënt zijn in het energieverbruik en tegelijkertijd ook duurzaam en veilig zijn? Dan is een LED lamp misschien wel de perfecte optie voor jou! Weet je er niet veel over?

Hier zijn de belangrijke dingen die je moet weten.

Wat is LED verlichting?

Wat zijn LED lampen?

LED-verlichting is de vorm van verlichting die lood-emitterende diodes gebruikt om elektrische energie om te zetten in licht. De afkorting LED staat voor ‘Light Emitting Diode’.

LED lampen hebben geen staaldraden zoals de standaard gloeilamp.

Een LED-lamp kan overal worden gebruikt. In een kantoor in de vorm van een LED tl armatuur, in auto’s en natuurlijk in huis.

In dit artikel vind je voor- en nadelen van LED-verlichting.

Wat zijn de verschillen tussen een gloeilamp en LED lamp?

Bij gloeilampen wordt een lichtdraad opgewarmd. Bij LED lampen wordt geen draad opgewarmd maar gaat er elektriciteit door een diode.

Wat zijn de voordelen van LED lampen?

Efficiëntie energieverbruik

Ledverlichting besparen veel op het energieverbruik. De LED-lamp is naar schatting 80-90% energiezuiniger dan de traditionele fluorescentie- of gloeilampen.

Geen giftige componenten

Terwijl andere verlichtingsmethoden, zoals kwikdamplampen en tl-buizen, enkele giftige materialen bevatten, zoals kwik, bevat LED er geen. Wanneer dergelijke materialen niet goed worden afgevoerd, kunnen ze ernstige vervuiling in het stortafval veroorzaken.

Verbeterde veiligheid

Het LED-licht is veel veiliger in gebruik in vergelijking met de andere verlichtingsmodi. De meeste andere middelen, zoals fluorescentie- en gloeilampen, zetten het belangrijkste percentage van de totale energie om in warmte.

Warmteafgifte is het eerste en grootste gevaar als we naar verlichting kijken.

Levensduur en duurzaamheid

Meestal, als we het hebben over de voor- en nadelen van led-verlichting, dan mag de levensduur van led-lampen niet over het hoofd worden gezien.

Dit is de tijdsduur dat de lamp naar verwachting functioneel en efficiënt blijft. LED-lampen hebben een uitzonderlijk lange levensduur in vergelijking met de andere vormen van verlichting.

Terwijl een fluorescentielamp gemiddeld 20.000 uur zou presteren, hebben LED-lampen een gemiddelde levensduur van 50.000 uur en kunnen ze zelfs oplopen tot 100.000 uur.

Dit zal over het algemeen de kosten verlagen om de lichten af ​​en toe te vervangen.

Wat zijn de nadelen van LED lampen?

Voor zover er zoveel voordelen zijn aan het gebruik van LED-lampen, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

Koopprijs

Ondanks de vele voordelen die de LED-verlichting met zich meebrengt, zijn sommige mensen misschien nog steeds niet bereid om de lampen aan te schaffen vanwege hun hoge aankoopprijs.

De prijs van LED’s is in de loop van het jaar geleidelijk gedaald, maar blijft voor sommige mensen nog te hoog.

Kleurbeperkingen

Leds hebben een probleem als het gaat om het creëren van wit licht. Ze maken het witte licht door het gebruik van diodes in verschillende kleuren. Wanneer alle diodes samen verlicht zijn, ontstaat er wit licht.

Door het gebruik van veel diodes met een andere kleur, werd het beoogde witte licht vaak blauwachtig. Wanneer de leds in een lamp achteruitgaan, zal ook de kleurkwaliteit verslechteren en slechte kleuren afgeven.

Temperatuur

De led-verlichting is over het algemeen gevoelig voor de temperatuurniveaus van de omgeving. De efficiëntie van de LED-lampen is direct afhankelijk van de temperatuurniveaus.

Hoge temperaturen in de omgeving zullen de goede werking van de LED-lamp belemmeren. Er is een warmteafvoer nodig om ze correct te laten functioneren om te voorkomen dat de lampen defect raken.

Tips bij het kopen van LED verlichting

Kies de helderheid

De meeste LED-lampen die voor de consument beschikbaar zijn, zijn gelabeld met een zelfde wattage van gloeilampen, zoals ’60 watt equivalent’. Dit kan erg handig zijn, omdat je een hoger of lager getal nodig hebt voor het wattage-equivalent als je meer of minder licht wilt.

Kies de kleurtemperatuur

De feiten over de verlichting van een lamp gebruiken de term ‘kleurweergave’, een andere term voor ‘kleurtemperatuur’. Deze handige statistiek wordt gemeten in graden Kelvin, waarbij lagere kleurtemperaturen warmer of oranje zijn en hogere kleurtemperaturen koeler of blauw.

Hoe verleng je de levensduur van LED lampen?

Omgevingstemperatuur

Hoewel led-lampen niet zo gevoelig zijn voor graadveranderingen als gloeilampen, betekent dat niet dat ze ongevoelig zijn voor beschadiging. Normaal gesproken moet jouw licht zich in een gematigd temperatuurbereik van ongeveer 50-80 graden bevinden.

Als het wordt blootgesteld aan intense hitte of kou, kan dat van invloed zijn op het vermogen om te verlichten.

Krachtbron

Elke keer dat je een nieuwe lamp koopt, zul je merken dat er een wattage aan de zijkant staat. Dit aantal is essentieel voor het succes van de nieuwe LED, aangezien het zal bepalen hoe goed het werkt in het armatuur.

Als hij bijvoorbeeld een vermogen van 60 watt heeft, maar je zet het ergens neer waar hij 100 watt genereert, zal hij het circuit eerder dan later overbelasten.

Omgekeerd zal het ook tot problemen leiden als je een lamp met een hoger wattage in een bron met een lager wattage plaatst.

Het licht zal niet zoveel licht produceren als zou moeten, en als gevolg hiervan zou het meer energie uit het armatuur kunnen wegvloeien.