Nadelen van een Gietvloer: 8x

Een mooie strakke gietvloer valt bij veel mensen in de smaak. Een gietvloer heeft aantrekkelijke voordelen.

Maar zijn er ook een aantal nadelen? In deze gids lees je welke dit zijn.

Laat je gietvloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

1. Het aanbrengen duurt lang

Een gietvloer wordt gegoten op het vloeroppervlak.

Dit gebeurt in verschillende lagen;

  • zo komt er eerst een primerlaag
  • en daarna wordt er een schraplaag aangebracht.
  • Uiteindelijk wordt de vloer in zo’n vier lagen aangebracht.

Elke laag heeft tijd nodig om te drogen, zodat de volgende laag pas de dag erop kan worden aangebracht. Het aanbrengen van een gietvloer die uit vier lagen bestaat, neemt zo’n vier dagen in beslag. Al die tijd kun je de vloer ook niet betreden.

Voor een nieuwbouwwoning hoeft dit geen probleem te zijn. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden, een gietvloer laten maken kost behoorlijk wat tijd.

Gietvloer leggen duurt lang

2. Prijzige vloer

Kies je voor een gietvloer dan ben je hiermee gemiddeld wel duurder uit dan bij veel andere vloeren. Laminaat en PVC is bijvoorbeeld voordeliger.

Hier staat tegenover dat een gietvloer in principe voor altijd meegaat, alleen de toplaag moet periodiek worden vernieuwd.

Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor de goedkoopste gietvloer te gaan. Alleen bij deze goedkopere uitvoeringen wordt over het algemeen materiaal van minder goede kwaliteit gebruikt, zodat deze vloer minder lang meegaat en je dus uiteindelijk toch nog duurder uit bent.

Benieuwd naar wat een gietvloer of andere vloer je gaat kosten? Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.

3. Viezigheid zie je beter liggen

Doordat een gietvloer zo glad en strak is, valt het meteen op wanneer de vloer wat vies is. Vooral bij gietvloeren met donkere tinten is vuil makkelijker te zien.

Vuiligheid en vloeistoffen kunnen niet in de vloer trekken, uiteraard is dit voor het behoud van de vloer een groot voordeel.

Door de vloer regelmatig te reinigen blijft deze mooi en fris ogen en hoeft deze eigenschap niet echt een nadeel te zijn. En dat schoonmaken gaat gelukkig dan weer heel gemakkelijk bij een gietvloer.

Vuil zien liggen op gietvloer

4. Krassen zijn mogelijk

Een vloer kun je nooit volledig beschermen tegen krassen, dit geldt (helaas) ook voor een gietvloer. Vooral in de woonkamer is de kans op krassen groter.

Wel kun je er door te kiezen voor een bepaalde materiaalsoort en/of bepaalde kleuren voor zorgen dat het risico op krasvorming kleiner, dan wel minder zichtbaar is:

  • Op een matte vloer vallen krassen minder op dan op een vloer die meer glanzend is.
  • Doordat krassen vaak licht van kleur zijn, vallen ze meer op bij een donkere (giet)vloer. Kies je voor een lichte kleur gietvloer dan gaan deze krassen meer op in het geheel waardoor je ze vrijwel niet ziet.
  • Bij een betonlook gietvloer zie je door het gemêleerde uiterlijk ook minder snel krassen dan bij een uni kleur gietvloer.

Verder zijn er natuurlijk ook allemaal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat deze krassen op je mooie gietvloer gaan ontstaan:

Gietvloer beschermen tegen vegen en krassen

5. Gietvloer is lastig zelf aan te leggen

Hoewel het niet onmogelijk is om een gietvloer zelf aan te leggen, wordt het toch sterk afgeraden. Een gietvloer aanleggen is helemaal niet eenvoudig en kan daarom het beste door een specialist worden aangebracht.

Een gietvloer specialist weet precies hoe een bepaalde ondergrond moet worden voorbereid, beschikt over het juiste gereedschap en beschermende kleding en zorgt door zijn ervaring voor een super mooi en strak resultaat. Vraag hier gratis gietvloer offertes aan.

Gieten van een gietvloer is niet makkelijk zelf te doen

6. Is meestal niet in een huurhuis mogelijk of niet verstandig

In een huurhuis mag niet altijd iedere vloer gelegd worden. Zo kan er in de huurovereenkomst zijn vastgelegd welke soorten vloeren er gelegd mogen worden, zoals een PVC vloer, laminaat of vinyl.

Ook wanneer de vloersoort niet in de huurovereenkomst wordt genoemd, is het goed om je af te vragen of het verstandig is om een prijzige vloer als een gietvloer in je huurwoning te laten aanbrengen.

Ga je later toch weer verhuizen dan kun je deze vloer immers niet meenemen, omdat deze vastzit. Bij appartementen worden er ook vaak eisen gesteld aan geluiddemping en ook in dat geval kun je beter kiezen voor tapijt, laminaat of een PVC vloer.

7. Houten ondervloer is lastig voor een gietvloer

Op een houten ondervloer is het een stuk lastiger om een gietvloer aan te brengen dan bij een dekvloer van zandcement, beton of anhydriet.

Vaak wordt er daarom voor gekozen om de bestaande houten vloer weg te halen wanneer er een gietvloer aangebracht wordt. Is het weghalen van de vloer niet mogelijk of niet wenselijk dan kan de gietvloer wel over de houten ondervloer worden gelegd maar dit vraagt wel de nodige voorbereidingen:

  • Ten eerste moet de houten vloer worden gecontroleerd op loszittende vloerdelen of stukken hout van mindere kwaliteit. Dit zal eerst moeten worden gerepareerd/vervangen moeten worden.
  • Eventueel aanwezige gaatjes moeten worden gedicht en gekeken moet worden of de houten vloer voldoende egaal is voor het aanbrengen van de gietvloer.
  • Voor een geluiddempende vloer is het verstandig om een “zwevende dekvloer” aan te laten brengen. Deze extra laag heeft een dempende werking zodat je minder geluidsoverlast zult hebben. Ook is deze laag isolerend wat natuurlijk weer erg fijn is voor je energierekening.
  • Over de houten ondervloer kunnen ook een soort gipsplaten worden gelegd zoals Fermacell, dit zorgt voor een perfecte egale ondergrond voor een gietvloer.

Gietvloer op hout is lastig

Nadelen van de verschillende soorten gietvloeren

Behalve de hierboven genoemde algemene nadelen van gietvloeren hebben de verschillende soorten gietvloeren hun eigen specifieke nadelen.

Nadelen van een PU gietvloer

Een polyurethaan gietvloer bestaat uit polyurethaanhars. Dit is een soort kunststof dat vloeibaar en elastisch is. De PU gietvloer is de meest gekozen soort gietvloer voor in een woning. Het is een wat zachtere en lichtverende gietvloer. De nadelen van dit type gietvloer zijn:

  • Gevoelig voor krassen: Bij een PU gietvloer is de kans op krassen wat groter dan bij een cementgebonden gietvloer. Mochten er na verloop van tijd veel krassen zijn ontstaan dan is dit op te lossen door het aanbrengen van een nieuwe toplaag.
  • Niet geschikt voor buiten: Het is niet mogelijk om een PU gietvloer buiten aan te brengen, voor bijvoorbeeld een terras. Reden hiervoor is dat de verschillende lagen in de buitenlucht niet goed kunnen drogen.
  • Verkleuring: Als gevolg van uv-straling en direct zonlicht is het mogelijk dat er na verloop van tijd verkleuring aan de PU gietvloer optreedt.

Nadelen van een cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer is een gietvloer die bestaat uit een cementlaag en uit één of meer lak- of waslagen die een beschermende werking hebben. De nadelen van een cementgebonden gietvloer zijn:

  • Scheuren mogelijk: Dit type gietvloer is meer scheurgevoelig. Tijdens het drogen van de vloer kunnen er scheuren ontstaan. Ook bij het aanbrengen van vloerverwarming moet een cementgebonden vloer voorzien zijn van uitzetvoegen.
  • Onregelmatigheden: Doordat deze vloer niet wordt nabehandeld, kunnen er tijdens het droogproces van de egaline insecten of andere zaken in terechtkomen die naderhand niet meer kunnen worden verwijderd.
  • Niet perfect egaal: Deze vloer is niet geheel vlak en er kunnen kleine gaatjes en bultjes in voorkomen, maar dit geeft het wel een natuurlijk effect wat passend is bij deze vloer.

Wat zijn de voordelen van een gietvloer?

Een gietvloer kent behalve een aantal nadelen zoals hierboven genoemd ook zeker een hele reeks aan voordelen.

Interesse in een gietvloer? Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.

Naadloos: Doordat de vloer naadloos wordt gegoten zorgt dit voor een mooie, strakke look.

Waterdicht: Het is een waterdichte vloer, dus het is geen probleem wanneer er per ongeluk een emmer water overheen gaat. Een gietvloer is zelfs geschikt voor in de badkamer.

Gemakkelijk schoon te maken: Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende om de vloer goed te reinigen. Mochten er tijdens het koken spetters of etensresten op terechtkomen dan is dit gemakkelijk weer schoon te maken.

Warm aanvoelende vloer: Een gietvloer voelt aangenaam warm aan de voeten. Voor nog meer comfort en warmte kan deze vloer ook prima gecombineerd worden met vloerverwarming.

Zachte en elastische vloer: Mocht je per ongeluk iets laten vallen dan zal het in veel gevallen heel blijven, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tegelvloer. Ook zal de vloer zelf niet snel beschadigingen. De elastische eigenschappen maken de vloer ook aangenaam om overheen te lopen.

Akoestisch dempende werking: Doordat gietvloeren geluiden perfect absorberen, heb je geen last van een vloer die zorgt voor geluidsoverlast of krakende geluiden.

Duurzame keuze: Door de lange levensduur heb je heel lang plezier van deze vloer.

Brandvertragend: Mocht er onverhoopt brand ontstaan, dan heeft deze vloer een brandvertragende werking.

Offertes aanvragen bij gietvloer specialisten

Een nieuwe vloer aanschaffen doe je uiteraard niet zomaar even. Met een gietvloer kun je echt een lange tijd vooruit, wat het nog eens extra belangrijk maakt om een goede keuze te maken.

Win advies in bij gietvloer specialisten. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend gietvloer offertes aan.

Vergelijkbare berichten