Geluiddempende Vloerbedekking: voor Appartment + Huis

Wil je geen geluidsoverlast veroorzaken? Dan is het verstandig om naar geluiddempende vloeren te kijken. Een geluiddempende vloer absorbeert geluiden en zorgt voor minder akoestiek in de woning.

In deze gids vind je meer informatie over de geluiddemping van verschillende vloeren.

Laat je vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Zachte vloer of harde vloer?

Wanneer je spreekt over geluiddempende vloeren moet er eerst onderscheid gemaakt worden tussen harde en zachte vloeren.

  • Zachte vloeren: Onder zachte vloeren vallen onder andere tapijttegels en vast tapijt, welke een ondergrond hebben van foam of jutte. Dit zorgt ervoor dat geluiden geabsorbeerd worden, waardoor het geluid dempt.
  • Harde vloeren: Onder harde vloeren vallen vloertegels, PVC vloeren, laminaat en gietvloeren. Deze zijn minder geluiddempend dan zachte vloeren. Dit kun je door middel van de juiste ondervloer oplossen.

Wat is de meest geluiddempende vloer?

De best geluiddempende vloerbedekking is tapijt. Deze vloer dempt de gehele ruimte en zorgt er voor dat contactgeluid wordt geminimaliseerd. Dit is voornamelijk fijn als je in een appartement of flat woont.

Interesse in een ‘stille’ vloer? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerspecialisten.

Vloerbedekking is het meest geluiddempend

Ook wordt tapijt vaak gebruikt voor de trap en in kinderkamers. Plekken waar gemiddeld het meeste geluid wordt geproduceerd.

PVC als goede tweede

Naast tapijt scoort ook PVC goed als het gaat om een geluiddempende vloer. Je kunt onderscheid maken tussen verlijmd (Plak) PVC en klik Pvc.

Plak PVC

Verlijmd PVC wordt direct op de basisvloer geplakt. Dit zorgt voor een hoge dichtheid en daarom minder geluid. Dit type PVC vloer is dan ook meer geluiddempend dan de klik PVC.

Klik PVC

Bij klik PVC is het belangrijk dat er een goede ondervloer gebruikt wordt om het geluiddempend te maken. Let er wel op dat je een geschikte ondervloer gebruikt voor klik PVC en niet zomaar een ondervloer voor laminaat koopt.

Interesse in een PVC vloer? Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

10db geluidsnorm

Bij appartementen in Nederland wordt er vaak een 10 dB contactgeluidreductie norm vastgesteld.

Geluidsnorm behalen via ondervloer

Indien je een andere vloertype wil dan tapijt, zal je dit moeten oplossen door middel van de juiste ondervloer. Let wel op, een ondervloer zelf reduceert geen 10db. Het gaat hierbij om het complete plaatje; basisvloer, ondervloer en type vloer dat je uiteindelijk kiest.

Ondervloer voor minder contactgeluid

Hoe geluiddempend zijn de verschillende vloeren?

Tapijt en PVC zorgen dus voor de meeste geluiddemping in je woonkamer, slaapkamers of zolder. Maar hoe zit het eigenlijk met de geluiddemping van andere type vloeren? Zoals vinyl, gietvloeren, tegelvloeren, laminaat en houten parketvloeren. Hieronder een overzicht.

Vinyl

Vinyl vloeren zijn erg populair doordat ze betaalbaar, te verkrijgen in meerdere designs en makkelijk te monteren zijn. De meerdere lagen van een vinylvloer zorgen voor een dempend effect.

Mocht je het willen gebruiken in een appartement of flat, zou je het moeten combineren met een ondervloer. Anders voldoet het niet aan de minimale norm.

Hoe geluiddempend is een vinyl vloer?

Gietvloer

Gietvloeren komen in verschillende vormen. De één dempt geluid beter dan de ander.

Hoe geluiddempend is een gietvloer?

Gietvloer van PU hars

Gietvloeren voor woningen worden van polyurethaanhars gemaakt. De polyurethaanhars is wat meer elastisch en zorgt voor een geluiddempend effect. Voor woonruimtes wordt dus altijd PU hars gebruikt.

Daarnaast is een gietvloer van PU hars:

  • Galm reducerend
  • Onderhoudsarm
  • Slijtvast
  • Goed te combineren met vloerverwarming

Interesse in een geluiddempende gietvloer? Kies een PU gietvloer. Vraag hier gratis offertes aan.

Gietvloer van epoxyhars

Gietvloeren van epoxyhars zijn geschikt voor industriële ruimtes en garages. Deze hars is niet elastisch en geluiddempend maar wel meer krasvast dan een gietvloer van PU hars.

Tegelvloer

Een tegelvloer in de woning staat prachtig, maar zorgt niet voor het minste geluid. Hiervoor zijn speciale oplossingen. Zo kun je de tegelvloer combineren met een ondervloer en specifieke ontkoppelingsmat.

Hoe geluiddempend zijn tegels?

Ontkoppelingsmat voor een tegelvloer

Deze ontkoppelingsmat dempt het contactgeluid van tegelvloeren. De mat is daarnaast ook warmte doorlatend, dus goed te combineren met vloerverwarming. Daarnaast zijn er ook wand randstroken die er geplaatst kunnen worden om de vloer nog meer geluiddempend te maken.

Wil je een authentieke tegelvloer in je huis? Vraag hier gratis offertes aan bij tegelzetters.

Laminaat

Laminaat is door de lage prijs en vele designs erg populair. Het ligt aan de kwaliteit en de hoeveelheid lagen in het laminaat, of deze van zichzelf genoeg geluiddempend is. Zo niet, dan heb je een ondervloer nodig.

Ondervloer voor laminaat

Ondervloeren voor laminaat zijn er in hoge hoeveelheden en soorten, met elk hun eigen specificaties. Zo kun je kiezen uit specifieke geluiddempende ondervloeren, maar ook ondervloeren die goed tegen vocht kunnen.

Hoe maak je laminaatvloer geluiddempend?

Laat een laminaatvloer professioneel leggen. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.

Houten parketvloer

Een houten parketvloer brengt veel karakter met zich mee. Maar indien je deze niet op de juiste manier legt en de juiste ondervloer gebruikt, kan het voor veel overlast zorgen.

Hoeveel geluid maakt een houten vloer?

Parket zwevend leggen

Om geluidsoverlast te voorkomen kan ervoor gekozen worden om de houten vloer zwevend te plaatsen.

Bij een zwevende houten vloer wordt er gebruik gemaakt van een ondervloer welke tussen de houten vloer en de vaste vloer wordt gelegd. Deze ondervloer zorgt ervoor dat de houten vloer mooi egaal gelegd wordt en heeft daarnaast een geluiddempende functie.

Geniet van een authentieke houten vloer. Vraag hier gratis offertes aan bij houten vloerspecialisten.

Werkt een vloerkleed extra geluiddempend?

Voor een nieuwbouw huis of een druk huishouden, kun je ook kiezen voor geluiddempende vloerkleden.

Dit zal de akoestiek in de ruimte flink verbeteren, en zijn daarnaast nog comfortabel ook.

Offertes aanvragen bij vloerspecialisten

Wil jij graag één of meerdere vloeren in jouw woning vervangen door een geluiddempende vloer?

Neem contact op met vloerspecialisten. Vraag hieronder offertes. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten