Cementgebonden Gietvloer [Prijs + 8x Voordelen]

Ben je op zoek naar een stoere gietvloer? Wellicht past een cementgebonden gietvloer wel bij jou.

Door de stoere en robuuste uitstraling past dit type gietvloer perfect bij een industriële inrichting. Maar ook landelijk kan passen bij een cementgebonden gietvloer. Hieronder kom je meer te weten over onder andere de kosten en voordelen van deze duurzame gietvloer.

Laat je gietvloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een cementgebonden gietvloer?

Gietvloeren worden gegoten in plaats van gelegd. Een mengsel met als hoofdbestanddeel cement wordt aangebracht op een dragende ondergrond. Het is zowel geschikt in een nieuwbouwhuis als in een bestaande woning.

Deze laag wordt gepolijst en afgewerkt met één of meerdere lagen coating waardoor een sterke, duurzame vloer van 3 à 8 mm dik ontstaat.

Cementgebonden gietvloeren kunnen in een matte of glanzende afwerking worden aangebracht en zijn beschikbaar in verschillende tinten.

Kies ook voor een cementgebonden of ander type gietvloer. Vraag advies aan specialisten. Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.

Wat is een cementgebonden gietvloer?

Wat kost een cementgebonden gietvloer?

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor een cementgebonden gietvloer. Deze gemiddelde kosten zijn inclusief 21% btw, aanbrengen en materiaal.

Oppervlakte Kosten Per m²
1 - 25 m² €3.125 €125 p. m²
25 - 50 m² €5.500 €110 p. m²
50 - 75 m² €6.975 €93 p. m²
75 - 100 m² €8.400 €84 p. m²
100 - 125 m² €9.625 €77 p. m²
125 - 150 m² €10.800 €72 p. m²

In sommige gevallen is het egaliseren van een ondervloer nodig. Deze kosten zie je hieronder apart genoemd. Deze egalisatie kosten zijn inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Over het egaliseren zelf lees je meer onder het kopje ‘Welke ondergrond is geschikt voor een cementgebonden gietvloer?‘.
Soort ondergrond Kosten per m²
Cementdekvloer €12,50 per m²
Anhydriet dekvloer €14 per m²
Bestaande tegelvloer €18 per m²
Houten vloer €45 per m²

Wat is het verschil tussen een cementgebonden gietvloer en kunststof gietvloer?

Hét grote verschil tussen een cementgebonden gietvloer en een gietvloer op basis van kunststof is het gebruikte materiaal.

Cementgebonden: De basislaag bestaat uit een mengsel met als hoofdbestanddeel cement.

Kunststof gietvloeren: Een kunststof gietvloer daarentegen wordt gemaakt op basis van kunsthars en is daardoor flexibeler. Een voorbeeld van een kunststof gietvloer is de PU gietvloer op basis van polyurethaan.

Maar er zijn nog andere verschillen:

  • Uitstraling: Een cementgebonden gietvloer ziet er natuurlijker en robuuster uit dan een vloer van kunststof.
  • Flexibiliteit: Een kunststof gietvloer is flexibeler waardoor de kans op scheuren bij uitzetten zeer klein is. Bij een cementgebonden gietvloer is de kans op scheuren iets groter, maar nog steeds minimaal als het goed wordt gelegd.

Welke ondergrond is geschikt voor een cementgebonden gietvloer?

De belangrijkste eigenschap van een goede ondergrond is niet zozeer het materiaal waarvan deze gemaakt is. Het is belangrijker dat de ondergrond vlak en stabiel is.

Voordat de gietvloer kan worden aangebracht zijn er soms extra werkzaamheden (zoals egaliseren of schuren) nodig om de ondergrond voor te bereiden.

Voorbeelden van geschikte ondergronden zijn:

Cementdekvloer

Dit is de meest gebruikte soort dekvloer. Het is een sterke dekvloer op basis van cement. Het is bij een cementdekvloer vaak nodig om te egaliseren voordat er een cementgebonden gietvloer over heen komt.

Het egaliseren van cementdekvloer voor onder een cementgebonden gietvloer kost gemiddeld €12,50 per m² (inclusief materiaal en arbeid)

Anhydriet dekvloer

Een andere veel voorkomende dekvloer is de anhydriet dekvloer. Dit type dekvloer heeft een witte gloed doordat er gips in zit verwerkt. Een anhydriet dekvloer moet vaak geëgaliseerd worden voordat er een cement dekvloer aangebracht kan worden.

Een anhydriet dekvloer egaliseren kost gemiddeld €14 per m² (inclusief materiaal en arbeid).

Tegels en natuursteen

Een ondervloer van tegels moet ook geëgaliseerd worden. Er zitten ruimtes en voegen tussen de tegels die weggewerkt moeten worden. Daarnaast moeten de tegels opgeruwd worden zodat de vloer een betere hechting krijgt.

Een tegelvloer is prijziger dan een anhydriet of cementdekvloer om te egaliseren. Dit kost gemiddeld €18 per m² (inclusief materiaal en arbeid). Deze kosten kunnen hoger uitvallen als de tegelvloer in slechte staat verkeerd.

Houten constructievloer

Een houten constructievloer kan ook een basis zijn voor een gietvloer. Als de vloer maar vlak en stevig is. In sommige gevallen moet er een geluidsisolerende laag worden aangebracht.

Het egaliseren van een houten is wel een stuk prijziger omdat het arbeidsintensiever is. Dit kost namelijk gemiddeld €45 per m² (inclusief materiaal en arbeid).

Ongeschikte ondergrond

Ondergronden die meestal niet geschikt zijn voor een cementgebonden gietvloer zijn:

In welke kleuren is een cementgebonden gietvloer beschikbaar?

Een cementgebonden gietvloer kan in veel verschillende kleuren worden aangebracht. De populairste kleuren zijn grijstinten en natuurlijke kleuren. Deze passen het beste bij het materiaal en bij de meeste woonstijlen. Maar je kunt ook andere kleuren kiezen, maar dat kost vaak meer. Vraag naar de kleurmogelijkheden als je gietvloer offertes gaat aanvragen.

Cementgebonden vloeren kunnen zowel mat als glanzend worden afgewerkt. Het polijsten van de vloer en de afwerking met een coating geeft de vloer de kenmerkende natuurlijke, stoere uitstraling.

Voor welke tint gietvloer kies jij? Vraag hier gratis gietvloer offertes aan.

Wat zijn de voordelen van een cementgebonden gietvloer?

Waar je zou moeten kiezen voor een cementgebonden gietvloer:

1. Strak en naadloos

Doordat de vloer wordt gegoten zijn er geen zichtbare naden, waardoor de vloer er zeer strak uitziet.

2. Duurzaam

Je kunt heel lang plezier hebben van een cementgebonden gietvloer. De verschillende lagen maken de vloer sterk en de afwerking zorgt voor bescherming tegen krassen en beschadigingen. Een cementgebonden gietvloer kan wel tot 30 jaar meegaan.

3. Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch

Het onderhouden en reinigen van een cementgebonden gietvloer is simpel. Door regelmatig te stofzuigen, vegen of dweilen houd je de vloer goed schoon. Doordat er geen naden of voegen zijn kan er ook geen vuil ophopen.

4. Slijt- en krasvast

Door de beschermende coating die wordt aangebracht is de vloer goed beschermd tegen slijtage en krassen.

5. Kleurvast

De toplaag heeft naast een vocht- en vuilafstotende werking, eigenschappen die ervoor zorgen dat de oorspronkelijke kleur van de vloer goed behouden blijft.

6. Verven is mogelijk

Het is mogelijk om een cementgebonden vloer te verven en af te werken met een nieuwe beschermende coating. Zo kun je de vloer aanpassen als je een nieuw interieurstijl op het oog hebt.

7. Stoere uitstraling

Een cementgebonden gietvloer heeft een stoere, robuuste en industriële uitstraling en is daardoor ideaal voor een moderne interieur.

8. Vloerverwarming

Als een cementgebonden gietvloer goed is aangebracht door een gietvloer specialist is het geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Wat zijn de voordelen van een cementgebonden gietvloer?

Wat zijn de nadelen van een cementgebonden gietvloer?

Enkele nadelen van een cementgebonden gietvloer zijn:

  • Plaatsen kost tijd. Het aanbrengen van de verschillende lagen kost enkele dagen. Daarnaast moeten de lagen uitharden en drogen waardoor de vloer uiteindelijk pas na 7 dagen volledig belastbaar is.
  • Zonder vloerverwarming kan een cementgebonden gietvloer koud aanvoelen.
  • Niet geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes. De cementgebonden gietvloer heeft een open structuur en is daardoor niet goed geschikt voor toepassing in natte ruimtes zoals de badkamer. Het is mogelijk om een cementgebonden gietvloer te coaten, maar het is toch aan te raden om een ander type gietvloer zoals PU of troffelvloer te kiezen in de badkamer.

Hoe wordt een cementgebonden gietvloer aangebracht?

Een cementgebonden gietvloer wordt in meerdere lagen aangebracht. Deze lagen hebben tijd nodig om voldoende uit te harden en te drogen waardoor het in totaal ongeveer 7 dagen duurt voordat de vloer helemaal klaar is en belast kan worden.

Het hele proces gaat als volgt in zijn werk:

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Afhankelijk van de ondergrond zijn er werkzaamheden nodig om de ondergrond voor te bereiden.

Het gaat in de meeste gevallen om schuren voor een optimale hechting en het egaliseren voor een vlakke ondergrond.

Stap 2: Primer aanbrengen

Als de ondergrond is voorbereid wordt de primerlaag aangebracht. Dit is een basislaag die zorgt voor een goede hechting en een sterk eindresultaat.

Stap 3: Definitieve laag gieten

Vervolgens wordt de definitieve laag gegoten. Deze wordt in één keer aangebracht en uitgevlakt. Om de kenmerkende look te krijgen wordt deze laag gepolijst.

Stap 4: Afwerking van de vloer

Als laatste stap krijgt de vloer een coating. Deze heeft een beschermende werking en geeft de vloer een matte of glanzende laag.

Offertes aanvragen bij gietvloer specialisten

Ben je geïnteresseerd geraakt in een cementgebonden gietvloer en wil je graag meer weten over de prijs en opties?

Vraag hieronder offertes aan voor een gietvloer en vergelijk de specialisten en kosten. Dit is 100% gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten