Gietvloer in de Badkamer: 7x Voordelen + Nadelen

Voor wie geen tegels in de badkamer wil, is een gietvloer een prima alternatief. Met een gietvloer maak je van de badkamer een naadloos geheel, dat makkelijk is te onderhouden.

In dit artikel vind je informatie over de kosten en de voordelen van een gietvloer in de badkamer.

Laat je gietvloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Welke soorten gietvloeren passen er in de badkamer?

Alhoewel bijna alle soorten gietvloeren in een badkamer kunnen worden aangebracht, is niet elk materiaal geschikt voor toepassing in natte gedeelten van de badkamer zoals de douche.

Daarom is het slim om goed na te denken over de materiaalkeuze.

Welke gietvloeren zijn wel geschikt?

PU Gietvloer

Troffelvloer

  • Een troffelvloer is slipvast
  • Vloeistofdicht
  • Hard, maar minder gevoelig voor krassen
  • Geschikt voor vloerverwarming

Siergrindvloer/steentapijt

Kan een gietvloer over een oude tegelvloer in mijn badkamer?

Heb je een oude tegelvloer in je badkamer liggen? Dan hoef je deze niet per se te laten verwijderen voordat je een gietvloer laat aanbrengen.

De tegelvloer ondergrond voor een gietvloer moet wel geëgaliseerd worden en de bovenste glazuurlaag moet worden geschuurd voor een optimale hechting van de gietvloer.

Een oude tegelvloer in goede staat laten egaliseren kost gemiddeld €18 per m². Bij een tegelvloer in slechte staat kan de prijs hoger liggen.

Kies voor een gietvloer in meerdere ruimtes

Een badkamer heeft een relatief klein oppervlakte. Een gemiddelde badkamer heeft een oppervlakte van 8 m².

De voorbereidingskosten zijn ongeveer even hoog als voor grotere oppervlaktes waardoor enkel een gietvloer in de badkamer per m² relatief duur is.

Kies er voor om zoveel mogelijk vloeren in huis te voorzien van een gietvloer om de prijs per m² te drukken.

En een gietvloer in andere ruimtes is ook geen straf. Een gietvloer (vooral in combinatie met vloerverwarming) voelt fijn aan in de slaapkamer en is hygiënisch waardoor zeer geschikt voor in de keuken en het toilet.

Laat je adviseren. Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.

Wat kost een gietvloer in de badkamer?

In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde kosten voor een gietvloer in een gemiddelde badkamer (8 m²). De gemiddelde kosten zijn inclusief aanbrengen, materiaal en 21% btw. De kosten voor het egaliseren van de ondergrond zit hier niet bij inbegrepen.

Oppervlakte Kosten per 8 m² Per m²
PU gietvloer €3.000 €375 p. m²
Troffelvloer €2.450 €306 p. m²
Siergrindvloer (Steentapijt) €1.825 €228 p. m²

Lagere prijs bij grotere oppervlaktes

Om een lagere prijs per m² te krijgen moet je een gietvloer in meerdere ruimtes laten aanbrengen.

Hieronder de gemiddelde kosten voor grotere oppervlaktes, inclusief 21% btw, arbeidskosten en materiaal, maar exclusief egaliseren.

Oppervlakte PU Troffel Siergrind
25 - 50 m² €5000
(€100 p. m²)
€4.300
(€86 p. m²)
€3.150
(€63 p. m²)
50 - 75 m² €6.450
(€86 p. m²)
€5.625
(€75 p. m²)
€4.125
(€55 p. m²)
75 - 100 m² €7.800
(€78 p. m²)
€6.500
(€65 p. m²)
€4.800
(€48 p. m²)
100 - 125 m² €9.000
(€72 p. m²)
€7.000
(€56 p. m²)
€5.125
(€41 p. m²)
125 - 150 m² €10.050
(€67 p. m²)
€7.200
(€48 p. m²)
€5.250
(€35 p. m²)

Wat zijn de voordelen van een gietvloer in de badkamer?

Twijfel je over het aanbrengen van een gietvloer in de badkamer? Deze voordelen kunnen je misschien over de streep trekken:

1. Naadloos: Gietvloeren worden naadloos aangebracht, dit maakt ze tot gewilde vloeren in moderne interieurs: een gietvloer ziet er strak uit en door het ontbreken van voegen lijkt de ruimte optisch groter.

2. Hygiënisch: Vuil en vocht kunnen zich niet ophopen. Zo heb je minder kans op schimmel bij een gietvloer.

3. Onderhoudsvriendelijk: Een gietvloer is makkelijk om te onderhouden doordat voegen ontbreken en een gietvloer naadloos is. Even dweilen en je bent klaar.

4. Doortrekken op de muren: Voor een extra strak resultaat kun je de vloer doortrekken in de hele ruimte, van de inloopdouche tot de muren.

5. Een gietvloer voor elk interieur: Gietvloeren kunnen worden uitgevoerd in een ruime hoeveelheid kleuren en stijlen.

6. Vloeistofdicht: Een vloeistofdichte vloer laat geen water door dus vocht kan niet in de vloer gaan zitten. Een must voor in de badkamer.

7. Over tegels mogelijk: Je kunt je oude tegelvloer laten verdwijnen door er een gietvloer overheen te laten brengen. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Kan een gietvloer over een oude tegelvloer in mijn badkamer?‘.

Wat zijn de voordelen van een gietvloer in de badkamer?

Nadelen van een gietvloer in de badkamer

Enkele nadelen waar je rekening mee moet houden zijn:

1. Cementgebonden gietvloer niet geschikt voor natte gedeelten

Een cementgebonden gietvloer heeft een open structuur en is daardoor niet vloeistofdicht. Het is wel mogelijk om deze met een coating vloeistofdicht te maken. Maar een cementgebonden gietvloer wordt toch niet aangeraden in een badkamer.

2. Niet alle vloeren geschikt voor vloerverwarming

Gietvloeren met epoxy als basis zijn niet geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Vloeistofdicht versus waterafstotend

Een vloeistofdichte vloer laat geen water door. Gietvloeren (met coating of sealing) zijn waterdicht en laten geen vloeistof door.

Als er water op de vloer komt, dan zal dit blijven liggen en uiteindelijk verdampen zonder in de vloer te trekken. Dit laatste gebeurt wel bij vloeren die alleen waterafstotend zijn, waardoor er een risico is op lekkages en vlekken.

Is een gietvloer in de douche mogelijk?

Ja, een gietvloer kan zonder problemen in de douche worden aangebracht. Voor in natte gedeelten van de badkamer zoals een (inloop)douche is een PU gietvloer de beste optie.

Een cementgebonden gietvloer is niet vloeistofdicht en dus niet geschikt voor natte ruimtes. Bij langdurige blootstelling aan water is er risico op lekkages en vlekvorming. Een PU gietvloer heeft dit probleem niet.

Met een PU gietvloer in de badkamer kun je dus profiteren van één van de van de mooiste aspecten aan een gietvloer. Namelijk dat ze kunnen worden doorgetrokken in de hele ruimte.

Zo wordt de hele badkamer (inclusief inloopdouche en muren) één mooi, strak geheel.

Het douchegootje kan ook meteen worden meegenomen en weggewerkt.

Is een gietvloer in de douche mogelijk?

Afschot in de badkamer

In de badkamer is er voldoende niveauverschil (afschot) nodig zodat het water richting het doucheputje loopt. Zo blijft er geen water staan en hoef je na het douchen niet aan de slag met een trekker.

Om te zorgen voor een goed afschot moet de vloer licht aflopen, er wordt in de meeste gevallen 1 tot 1,5 cm aangeraden.

Als dit niet het geval is bij de huidige ondervloer, moet er eerst een nieuwe ondervloer worden aangebracht. Het is belangrijk om dit vooraf te doen want het kan niet meer worden aangepast als de vloer er eenmaal ligt.

Is een gietvloer niet te glad?

Het wordt vaak gedacht dat een gietvloer gladder is dan een tegelvloer, maar dit is niet zo. Een gietvloer die nat wordt, bijvoorbeeld in de douche, kan wel glad aanvoelen.

Met een douchematje, of beter nog, met een antislip coating is dit eenvoudig op te lossen. Antislip coatings zijn beschikbaar in verschillende gradaties van stroefheid.

In en rondom de douche en het bad, waar je sneller uitglijdt, kan de vloer stroever worden gemaakt dan in de rest van de badkamer.

Gietvloer geschikt voor vloerverwarming

Veel mensen kiezen voor een gietvloer vanwege het luxe gevoel en het comfort. Bij dat comfort hoort natuurlijk ook een vloerverwarming zodat je altijd kunt genieten van een warme vloer als je uit bad of de douche komt.

Offertes aanvragen bij vloeren specialisten

Wil je een gietvloer laten aanleggen in je badkamer en ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag hieronder gratis offertes aan bij gietvloer specialisten zodat je op je gemak een keuze kunt maken voor de juiste aanbieding.

Vergelijkbare berichten