Planken Vloer: Van PVC tot Eiken

Planken vloeren heb je in allerlei soorten en maten. Zo valt hierbij te kiezen voor echt hout, maar ook voor materialen als PVC en laminaat die sterk lijken op houten planken vloeren.

In deze gids lees je onder andere meer over..,

 • …de verschillende soorten planken vloeren;
 • …welke verschillende legpatronen er zijn;
 • …wanneer je beter voor brede en wanneer je juist beter voor smallere planken kunt kiezen.
Laat je vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een planken vloer?

Bij plankenvloeren denk je waarschijnlijk logischerwijs meteen aan hout. Een plankenvloer wordt gebruikt als synoniem voor houten parket.

Maar ook andere materialen worden geleverd in plankvorm, denk hierbij aan PVC of laminaat. PVC en laminaat vloeren in houtlook hebben een sterke gelijkenis met echt hout. Je hebt er alleen wat minder onderhoud aan en ze zijn goedkoper in aanschaf.

V-groeven

Bij een houten plankenvloer zie je de groeven tussen de planken, het worden ook wel V-groeven genoemd. Dit geeft een stijlvolle uitstraling.

 • PVC en laminaat vloeren kunnen ook voorzien zijn van deze V-groeven. De V-groeven zorgen ervoor dat de planken er meer natuurgetrouw eruit zien.
 • Soms hebben ze deze V-groeven maar aan twee zijden, maar voor een extra realistisch beeld zijn er ook PVC en laminaatvloeren met groeven aan alle vier de zijden.
 • Een V-groef rondom zorgt ervoor dat de ruimte zowel in de lengte als in de breedte ruimer oogt.
 • Zit de V-groef aan de lange zijde dan laat dit de ruimte langer lijken, zit de V-groef aan de kopse kant dan lijkt de ruimte breder.

Impressiegroef

Wil je liever geen echte groef tussen de planken omdat hier gemakkelijk vuil tussen kan komen, dan kun je ook kiezen voor de zogenaamde impressiegroef. Dit is een groef die bedrukt is en daarmee lijkt op een echte groef maar in werkelijkheid glad is.

Interesse in een echte plankenvloer of met een plankenlook? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.

Welke soorten vloeren komen in planken?

Planken vloeren zijn er in verschillende materialen. Hieronder een overzicht.

Hout / Parket

De traditionele plankenvloer is van hout. De houten plankenvloer is eeuwen geleden ontstaan omdat het voorradig was en enigszins isolerend werkt.

Er zijn grofweg twee verschillende soorten houten plankenvloeren. Massief hout en parket.

Tussen een houten vloer en een parket vloer zit een duidelijk verschil.

 • Een echte houten vloer is van massief hout en bestaat dus geheel uit hetzelfde houten materiaal.
 • Een parket vloer heeft een toplaag van massief hout. De onderlagen bestaan uit multiplex of vurenhout.

Het voordeel van een massief houten vloer is dat deze echt leeft. Het nadeel is dat een houten vloer minder goed bestand is tegen vocht en grote temperatuurverschillen. Vloerverwarming onder een massief houten vloer is lastig.

Houten vloerplanken

PVC vloeren

Een PVC vloer is een mooie en praktische vloer die lang meegaat. De vloer vraagt weinig onderhoud en is daarmee geschikt voor elk type huishouden. PVC vloeren zijn er in allerlei uitvoeringen zoals in plankenvloer vorm.

Het verschil tussen klik PVC en verlijmd/plak PVC

Bij een PVC vloer kun je kiezen uit klik PVC en plak PVC. Een belangrijk verschil tussen beide zit in de wijze van leggen.

Klik PVC

 • Klik PVC heeft een uniclick verbinding zoals je die ook bij laminaatvloeren ziet.
 • Dit maakt dat een klik PVC vloer in principe ook zelf te leggen is.
 • Klik PVC wordt gelegd over een speciale ondervloer.

Klik PVC vloer planken voorbeeld

Verlijmd/ Plak PVC

Dryback PVC vloer planken

Laminaat

Laminaatvloeren worden veel verkocht en komen in de meeste gevallen in de vorm van planken. Het huidige laminaat imiteert de echt houten vloeren steeds beter.

Laminaatplanken is al enkele tientallen jaren een populair alternatief voor houten vloeren. Het is aanzienlijk goedkoper en te leggen door de handige doe-het-zelver.

 • Laminaat wordt gemaakt van hout en kunststof en bestaat uit meerdere lagen.
 • In principe kan elke houtsoort nagemaakt worden en heb je dus een laminaatvloer die oogt als een echte houten vloer.
 • Door het handige kliksysteem van laminaat kan het vrij gemakkelijk zelf gelegd worden, wat voor veel mensen een belangrijke reden is om voor een laminaatvloer te kiezen.
 • Een laminaatvloer heeft door de harde toplaag wel een wat harder oppervlak dan een houten vloer en kan hierdoor ook wat minder warm aanvoelen.

Planken laminaatvloer

Interesse in plankenvloer van hout, PVC of laminaat? Vraag hier gratis vloeroffertes aan.

Welke verschillende plankvloer patronen heb je?

Niet alleen de materiaalsoort is bepalend voor de uitstraling van een planken vloer. Ook het patroon waarin de planken worden gelegd heeft een belangrijke invloed op hoe de vloer in een ruimte oogt.

Brede planken

Een vloer van brede planken is momenteel een trend. Brede planken laten een ruimte groter lijken. Het is dus een handige truc wanneer je op zoek bent naar manieren om je kamer een ruimtelijker effect te geven.

Doordat er bij bredere planken minder groeven in de ruimte aanwezig zijn, lijkt de vloer meer één geheel en dat zorgt voor een groter ruimtelijk effect.

Smalle planken

Komt de vloer in een wat kleinere ruimte? Dan is het over het algemeen beter om voor wat smallere planken te kiezen. In dit geval zorgen deze smalle planken er juist voor dat de ruimte groter lijkt.

Visgraat / walvisgraat

Een vloer gelegd in een visgraatpatroon of walvisgraat patroon zie je ook veel.

 • De naam ‘visgraat’ of ‘walvisgraat’ is een verwijzing naar de manier waarop deze vloer gelegd wordt.
 • Er wordt hierbij gebruik gemaakt van relatief korte planken die schuin en haaks op elkaar gelegd worden.
 • Het trapsgewijze patroon dat hierdoor ontstaat, doet denken aan een visgraat.
 • Bij een walvisgraat patroon wordt er gebruik gemaakt van grotere planken waardoor je dus een groter visgraat patroon hebt.
 • Behalve voor de enkele visgraat vloer kun je ook kiezen voor de variant dubbele visgraatvloer.

Hongaarse punt

Het Hongaarse puntpatroon (of de Hongaarse visgraat) is ook een populaire legmethode.

 • Kenmerkend voor een Hongaarse punt is dat het zigzagpatroon tot een scherpe punt komt.
 • De planken voor een Hongaarse puntvloer worden zodanig onder hoeken gesneden dat ze perfect in elkaar passen. Hierdoor ontstaat die opvallende ‘V’-vorm.
 • Met een Hongaars puntpatroon kun je een ruimte groter doen lijken, het geeft namelijk een beleving van meer vloeroppervlakte.

Verschillende minder bekende patronen

Naast de eerder genoemde veelgebruikte patronen komen er ook verschillende wat minder bekende patronen voor.

 • Blokpaneel: Deze bestaan uit allemaal blokjes die afwisselend uit horizontale en verticale plankjes bestaan.
 • Diagonaal blokpaneel: Variant van het blokpaneel waarbij de blokjes in plaats van recht, diagonaal geplaatst worden.

Daarnaast zijn er nog veel meer patronen mogelijk. Online of bijvoorbeeld in de showroom van een vloerspecialist kun je zien wat er allemaal mogelijk is. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten voor de mogelijkheden.

Plankenvloer in de lengte, breedte of diagonaal leggen?

Is de vloer niet logisch gelegd dan kan dit een nadelige invloed hebben op een ruimte. Maar in welke richting leggen geeft het beste effect?

Meestal worden vloeren in de lengte gelegd, wat in veel gevallen heel goed werkt.

 • Bij een nogal smalle ruimte kan het juist weer goed werken om de planken in de breedte te leggen waardoor de ruimte optisch breder gaat lijken.
 • Is er een groot raam aanwezig? Dan wordt aanbevolen om de vloer in de lengte van het raam te leggen. De lichtinval gaat dan over de lengte van de planken wat niet alleen rustiger oogt maar ook zorgt voor een gevoel van meer ruimte.
 • Heb je een kleine kamer? Ook een diagonaal gelegde vloer laat een ruimte groter lijken en zorgt bovendien voor een bijzonder en speels effect.
 • Bij een (wal)visgraat patroon ontstaat een pijl motief. Wijst deze pijl in de lengte van de ruimte dan geeft dit optisch ook een groter effect.

Welke breedte kiezen?

De breedte die je kiest van de plank is van grote invloed op het optische effect van een kamer. Bepalend voor deze keuze is vooral het formaat van de kamer.

Komt de vloer in een grote ruimte dan maken brede planken de ruimte breder.
Is de ruimte niet zo groot? Kies dan voor smalle planken want die doen een kleine ruimte juist weer breder ogen.

Welke lengte kiezen?

Ook bij het kiezen van de lengte van de planken is de grootte van de ruimte leidend. Zo kies je voor een kleinere ruimte het best voor korte (en smalle) planken. In een grotere ruimte komen lange (en brede) planken heel goed tot hun recht.

Offertes aanvragen bij vloerspecialisten

Een nieuwe vloer aanschaffen doe je niet zomaar. Een vloer gaat lang mee en is heel bepalend voor de sfeer en uitstraling in je huis. Kijk dus goed naar je wensen en naar welk type vloer in jouw interieur het beste past.

Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerspecialisten.

Vergelijkbare berichten