Vloeren

Hoe Dik is een PVC Vloer?

Hou jij niet van een vloer waar je al snel krasjes op ziet en waar je niet normaal op kunt lopen zonder veel geluid te maken? Dan is een PVC vloer voor jou de juiste keuze.

Maar hoe dik is een PVC vloer? Dat lees je hieronder.

Laat je PVC vloer professioneel leggen
Vraag Gratis Offertes Aan
>binnen 2 minuten aangevraagd<

Twee soorten PVC vloeren in verschillende diktes

Om te weten hoe dik een PVC vloer is, maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten PVC vloeren: dryback PVC en click PVC. Het grootste verschil tussen deze twee soorten zit hem in de legmethode.

Dryback PVC

Dryback PVC zijn stroken die verlijmd moeten worden. Hoe dik een dryback PVC vloer precies is hangt af van het merk, maar het ligt gemiddeld tussen de 2 en 3 millimeter.

Plak PVC dikte

Click PVC

Click PVC wordt door middel van een clickverbinding gelegd. Een click PVC vloer is een stuk dikker, deze vloer zit namelijk tussen de 5 en 7 millimeter. Ook hierbij zal dit afhangen van de kwaliteit die je aanschaft.

Klik PVC vloer dikte

Ondervloer voor click PVC

Bij het leggen van click PVC is het noodzakelijk dat de ondergrond helemaal egaal is. Hierdoor moet je vaak een ondervloer gebruiken. Er zijn verschillende diktes ondervloeren, die oplopen van 1 millimeter naar 2 millimeter.

Belangrijk: Een ondervloer die geschikt is voor laminaat kun je niet gebruiken voor PVC vloeren. Je hebt een speciale PVC vloer ondervloer voor de juiste afwerking.

Uit welke lagen bestaat een PVC vloer?

PVC is een afkorting van PolyVinylChloride, een kunststof die bestaat uit aardolie en zout.

Een PVC vloer bestaat uit minstens de volgende 4 lagen die dikte bepalen van een PVC vloer:

 1. Een ondervloer: Een geluiddempende stevige onderlaag
 2. Een kern: Deze laag geeft stevigheid aan de vloer d.m.v. één of meerdere lagen glasvlies
 3. Een tussenlaag: Hier wordt het motief op gedrukt. Bij een filmlaag van hoge kwaliteit zal de vloer er heel natuurgetrouw uitzien.
 4. Een toplaag: Deze laag beschermt de filmlaag van de vloer. Hoe sterker de toplaag, hoe langer de vloer mee gaat.

Uit hoeveel lagen kan een PVC vloer bestaan?

Heeft de dikte van PVC met de kwaliteit te maken?

Des te meer lagen er in een PVC vloer verwerkt zijn, des te beter de kwaliteit is. Doordat er bij dikkere PVC vloeren meer beschermlagen worden toegevoegd, zullen deze meer slijtvast zijn.

Toch is dit zeker niet altijd nodig. Leg jij de PVC vloer in een huis met normaal gebruik? Dan zijn drie of vier lagen in de PVC genoeg. Het ligt dus aan de persoonlijke situatie.

Is een dunne PVC vloer minder goed?

Als we het over de dikte van de totale vloer hebben is dikker niet per se beter. Je hoeft echt niet altijd te kiezen voor een PVC vloer van 5 millimeter of zelfs meer.

Daarnaast ligt het er echt maar net aan waar jij de vloer wil leggen en wat je eisen zijn. Ben jij bijvoorbeeld geïnteresseerd in vloerverwarming? Dan is een dunnere vloer juist beter. Of wil jij je PVC in de slaapkamer of op zolder leggen? Ook dan is een dikke PVC vloer onnodig omdat het minder intensief over gelopen wordt.

Verschillende gebruik, verschillende diktes

Zoals hierboven aangegeven is het dus belangrijk dat je weet waar jouw PVC vloer komt te liggen om de juiste dikte te bepalen.

Hieronder vind je een handig overzicht om de dikte van de PVC te matchen met het gebruik.

 • 0,20mm: Mild huishoudelijk gebruik.
 • 0,30mm: Gewoon huishoudelijk gebruik.
 • 0,40mm: Gemiddeld huishoudelijk en licht commercieel gebruik.
 • 0,55mm: Redelijk tot intensief huishoudelijk gebruik en commercieel gebruik.
 • 0,70mm: Zwaar huishoudelijk/ zwaar projectmatig en industrieel gebruik.
Vergelijk PVC Vloerenleggers
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Verschil met andere vloeren

Maar wat zijn de diktes van andere vloeren in vergelijking tot de dryback PVC met een dikte van 2 tot 3 millimeter en click PVC met een dikte tussen de 5 en 7 millimeter? Hieronder vind je een overzicht.

Laminaat

Een laminaatvloer is opgebouwd uit minstens 4 verschillende lagen. Waarbij de onderlaag, welke bewerkt is met melaminehars, ervoor zorgt dat optrekkende vocht tegen wordt gehouden.

Toch is laminaat niet zomaar geschikt voor vochtige ruimtes, hiervoor heb je dampfolie nodig.

De dikte van laminaat ligt tussen de 6 en 12 millimeter. Over het algemeen geldt bij laminaat: hoe dikker de vloer, hoe minder contactgeluid. Hier wordt vooral op gelet bij flats en appartementen.

Parket houten vloer

Bij de dikte van een parket houten vloer moet je onderscheid maken tussen parket en massief houten planken. Een parketvloer bestaat uit verschillende houten lagen, waarin enkel de toplaag van massief hout is.

Een massief houten vloer bestaat uit één laag uit massief hout. Hierdoor reageert deze sterker op luchtvochtigheid.

 • Massief houten planken is tussen de 12 en 22 millimeter dik;
 • Parket is tussen de 0,8 en 20 millimeter dik.

Gietvloer

Een gietvloer wordt naadloos aangebracht over de dragende vloer. Hierdoor wordt het gezien als een moderne, praktische, naadloze en strakke vloer.

Een gietvloer behoort tot de dunste vloeren met een gemiddelde dikte van 3 tot 10 millimeter.

De dikte van een gietvloer ligt onder andere het gebruikte materiaal, de ruimte en de manier van gieten.

Linoleum (marmoleum)

Linoleum is een slijtvaste vloerbedekking die samen is gesteld uit alleen maar natuurlijke ingrediënten. Deze vloer is milieuvriendelijk, kwalitatief hoogwaardig en onderhoudsvriendelijk. En kun je verkrijgen in zowel rolvorm als tegenvorm.

Linoleum, ook wel marmoleum genoemd is in 2, 2.5 of 3.2 millimeter leverbaar.

Vinyl

Vinyl bestaat uit een soepele en veerkrachtige kunststof en is opgebouwd uit verschillende lagen van synthetische materialen. In het middel zit een beschermende glasvezellaag, die de stevigheid van de vloer bepaald. De dikte van de doorzichtige toplaag bepaalt de duurzaamheid van het vinyl.

Vinylvloeren variëren tussen de 1 en de 3,5 millimeter. Bij vinyl geld net als bij PVC; hoe meer de vloer zal worden belast, hoe dikker en sterker de vloer zal moeten zijn.

Offertes aanvragen bij PVC vloerspecialisten

Kom altijd thuis met de beste deal door verschillende offertes aan te vragen bij de PVC vloerspecialisten via het formulier hieronder.

Zo weet jij zeker dat je te maken hebt met vakkennis en kwaliteit.