Nadelen van een Visgraat Vloer
De visgraatvloer is een vloer die al lang voorkomt, zelfs al tot eeuwen terug. Toch blijft deze vloer in golven onverminderd populair. Met het mooie patroon van een visgraatvloer haal je dan ook echt een stijlvolle blikvanger in huis.
Maar hoe zit het eigenlijk met de nadelen van een visgraatvloer, zijn die er ook?
In deze gids vind je een aantal vaak genoemde nadelen. Uiteraard komen ook de voordelen aan de orde, zodat je een goede afweging kunt maken.
- 1. Duurder dan een rechte plankenvloer
- 2. Drukker; niet voor alle ruimtes geschikt
- 3. Minder origineel dan andere patronen
- 4. Vloer moet geëgaliseerd worden
- 5. Lastig om zelf te leggen
- Wat zijn de specifieke nadelen per type visgraat vloer
- Wat zijn de voordelen van een visgraatvloer?
- Wat zijn de voordelen van de verschillende soorten visgraat?
- Offertes aanvragen bij vloerspecialisten
1. Duurder dan een rechte plankenvloer
De aanschaf van een nieuwe vloer is niet goedkoop. Voor de meeste mensen speelt de prijs dan ook een belangrijke rol in het beslissingsproces.
Zo is een visgraatvloer ongeveer 20% duurder dan een variant met rechte planken. Dit verschil geldt zowel voor parket, PVC en laminaat.
In de eerste plaats komt deze hogere prijs door het legpatroon, dat een stuk bewerkelijker is en dus meer tijd kost dan het leggen van rechte planken.
In de tweede plaats houd je meer restmateriaal over, je kunt rekening houden met een verlies van zo’n 10 tot 15% door het op de juiste maat zagen van de plankjes.
2. Drukker; niet voor alle ruimtes geschikt
De ene ruimte leent zich beter voor een visgraatmotief dan de andere. Omdat een visgraat best een druk motief heeft kan het in een kleinere ruimte anders ogen dan je je van tevoren misschien had voorgesteld.
Ook wanneer een kamer niet helemaal rechttoe rechtaan is, of wanneer er veel verschillende hoeken in zitten, kan een visgraatmotief een onrustig ogen.
Mogelijke oplossingen hiervoor zijn:
- Kies voor de grotere ruimtes voor visgraat en voor de kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of voor rechte planken.
- Kies voor een lichtere kleur voor je visgraatvloer en/of voor een kleiner formaat plank. Beide zorgen ervoor dat de ruimte optisch groter lijk.
Interesse in een visgraat of rechte plankenvloer? Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.
3. Minder origineel dan andere patronen
De visgraatvloer tref je in heel veel woningen aan. Ook in woonprogramma’s zie je de vloer veelvuldig voorbij komen. Dit maakt wel dat de visgraatvloer niet de meest originele vloer is waar je voor kunt kiezen. Wil je het liever wat spannender en origineler dan zijn er ook nog andere opties:
- Kies voor een ander legpatroon bijvoorbeeld voor de Hongaarse Punt. Hierbij worden de uiteinden van de vloerdelen in een hoek van 45° tot 60° gelegd, zodat er een `V´ patroon ontstaat.
- Heb je een grote kamer, overweeg dan eens de walvisgraat vloer. Dit patroon is ook een visgraatpatroon maar hierbij worden planken met een grotere afmeting gebruikt, zodat er een ander effect ontstaat.
- Bij een visgraatvloer kun je ook kiezen voor een mooie randafwerking, zoals een bies. Een bies is een mooie omlijsting in de vloer, dit kan met behulp van een andere kleur of door het gebruik van lijnen. Zo ontstaat er een ander effect.
4. Vloer moet geëgaliseerd worden
Visgraatvloeren van hout en PVC worden vaak verlijmd aangebracht. In dit geval moet de ondervloer in de regel eerst geëgaliseerd worden, zodat deze strak en egaal genoeg is, om de visgraatvloer overheen te leggen.
Je kunt ook kiezen voor een klik PVC visgraatvloer of voor een laminaat visgraatvloer. Deze vloeren worden zwevend gemonteerd middels een kliksysteem en een ondervloer.
In dit geval is het egaliseren van de ondervloer niet nodig.
5. Lastig om zelf te leggen
Een verlijmde PVC visgraatvloer of een verlijmde houten visgraatvloer is moeilijk om zelf te leggen. Zowel het egaliseren van de ondervloer als het leggen van de vloerdelen vraagt om de nodige ervaring.
Het is dan ook verstandig om deze klus uit te besteden. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.
Wil je de vloer toch graag zelf leggen, dan kies je het beste voor een klik PVC vloer of een laminaatvloer.
Houd er wel rekening mee dat een visgraatpatroon moeilijker te leggen is, zeker in de hoeken, dan rechte planken.
Wat zijn de specifieke nadelen per type visgraat vloer
Kies je voor een visgraatvloer van hout, PVC of laminaat? Deze materialen hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen en ook een aantal nadelen.
Houten visgraatvloer
- Hout ‘werkt’ dus dit brengt met zich mee dat het door temperatuurverschillen kan krimpen of uitzetten.
- Hout is niet watervast.
- Je hebt een snellere kans op vlekken met een houten vloer.
PVC visgraatvloer
- Een PVC vloer is duurder dan een laminaatvloer maar wel goedkoper dan een houten vloer.
- Een PVC vloer is dun, de ondergrond moet dan ook helemaal vlak en egaal zijn.
- Je hebt wat sneller kans op pitjes en kleine krasjes dan bij een vloer van laminaat.
Laminaat visgraatvloer
- Onder de laminaatvloer moet een goede ondervloer komen anders is de vloer niet geluiddempend.
- Een laminaatvloer heeft een kortere levensduur dan een vloer van PVC of hout. Hier staat tegenover dat deze vloer ook goedkoper is.
- De uitstraling van een visgraat laminaatvloer kan in sommige gevallen wat tegenvallen. Het is belangrijk dat je vooraf een goed beeld hebt van hoe de vloer eruit komt te zien.
Welke nadelen vind je het minst meetellen? Voor welk type (visgraat) vloer wil je kiezen? Vraag hier gratis vloeroffertes aan.
Wat zijn de voordelen van een visgraatvloer?
Na dit overzicht van nadelen is het tijd om alle voordelen van een visgraatvloer op een rijtje te zetten, want die zijn er uiteraard ook.
1. Sfeervol en tijdloos: Met een visgraatvloer kies je voor een vloer die sfeer brengt in een ruimte en die niet snel zal vervelen.
2. Verkrijgbaar in vele uitvoeringen: Er zijn ontzettend veel kleuren waar je uit kunt kiezen, zowel lichtere als donkere tinten. Zo is er voor elke ruimte en voor elke woonstijl een passende kleur visgraatvloer te vinden.
Afhankelijk van de ruimte kun je kiezen voor smallere of bredere planken. En qua materiaal kun je kiezen voor hout, PVC of laminaat.
3. Geschikt voor vloerverwarming: Kies je voor een PVC visgraatvloer dan is deze goed te combineren met vloerverwarming. Dit geldt ook voor een laminaatvloer met een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.
Een massief houten vloer is niet geschikt voor vloerverwarming. Massief hout gaat werken als gevolg van temperatuurverschillen. Combineer je vloerverwarming met massief hout dan wordt de onderkant droog waardoor de planken bol gaan staan.
Wil je ook genieten van een visgraat vloer in het gewenste materiaal? Vraag nú gratis + vrijblijvend offertes aan.
Wat zijn de voordelen van de verschillende soorten visgraat?
Naast de hierboven genoemde algemene voordelen biedt elk materiaal nog zijn eigen voordelen.
Houten visgraatvloer
- Een houten vloer is duurzaam en gaat voor een lange tijd mee. Eventuele slijtage geeft juist karakter.
- Hout is een tijdloos materiaal dat eigenlijk overal goed tot zijn recht komt.
- Hout brengt een natuurlijke en warme sfeer met zich mee.
PVC visgraatvloer
PVC vloeren zijn sterk en gaan een lange tijd mee.
- Het is een vloer die gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is.
- Het vormt een goede combinatie met vloerverwarming.
- PVC is geluiddempend.
Laminaat visgraatvloer
- Laminaat is een heel kleurvast materiaal, zeker in vergelijking met hout.
- Een laminaat visgraat vloer is een stuk goedkoper in aanschaf dan een houten vloer of een PVC vloer.
- Laminaatvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken.
Offertes aanvragen bij vloerspecialisten
Wil je graag een visgraatvloer of toch met rechte planken? Vraag advies.
Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerspecialisten. Zo voorkom je dat je teveel betaalt voor je nieuwe vloer.