PVC Plakken: Verlijmde PVC vloer Leggen

Bij de zoektocht naar een PVC vloer zul je merken dat er heel veel te kiezen valt, kijkend naar de verschillende uitvoeringen en dessins die er mogelijk zijn.

Als het gaat om het leggen van een PVC vloer zie je dat er twee varianten zijn: de plak PVC vloer en de klik PVC vloer.

Over plak PVC lees je hieronder meer…

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is plak PVC?

 • Plak PVC wordt ook wel aangeduid als verlijmd PVC of dryback PVC.
 • Plak PVC wordt zoals de naam al aangeeft gelijmd op de ondervloer.
 • Dit verlijmen kan direct op de cementdekvloer, het heeft geen speciale ondervloer nodig. De dekvloer moet meestal wel geëgaliseerd worden om de oneffenheden van de dekvloer te zien kan zijn door de relatief dunne PVC stroken.
 • Het is soms mogelijk om plak PVC door te leggen op de trap en zelfs tegen de muur om zo één geheel te creëren.

Wat is plak PVC?

Wat is het verschil met klik PVC?

Behalve voor plak PVC kun je ook kiezen voor klik PVC. Maar wat is het verschil?

 • Een klik PVC vloer heeft een zogenaamde uniclick verbinding, waardoor deze qua legmethode erg lijkt op een laminaatvloer.
 • Heb je enige ervaring met het leggen van vloeren dan kun je een klik PVC vloer net als een laminaatvloer eventueel ook zelf leggen.
 • In tegenstelling tot een plak PVC vloer komt er onder een klik PVC vloer een speciale ondervloer. Hierdoor is egaliseren van de ondergrond niet nodig, terwijl dat bij een plak PVC vloer wel dient te gebeuren.

Wat is het verschil tussen dryback PVC en klik PVC vloer?

Interesse in een plak of klik PVC vloer? Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

Wat kost een plak PVC?

Bij een plak PVC vloer moet je vaak de vloer egaliseren en kun je uit verschillende patronen kiezen. Daarom zie je de verschillende gemiddelde kosten apart vermeld.

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief 21% btw.

Prijzen

Hieronder zie je de prijzen voor de verschillende vormen, exclusief leggen en egaliseren. Wel inclusief 21% btw.

Type Plak PVC vloer Prijs
PVC planken €42 per m²
Visgraat €48 per m²
Hongaarse Punt €54 per m²

Egaliseren

Het is vaak nodig om de ondervloer te egaliseren voor het verlijmen van plak PVC. Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de meest gebruikte dekvloeren (cement of anhydriet).

Egaliseren Kosten per m²
Cementdekvloer €15 per m²
Anhydriet dekvloer €17 per m²

Legkosten

Hieronder zie je de legkosten (zonder egaliseren en de vloer zelf). Wel zijn deze bedragen inclusief 21% btw.

Egaliseren Kosten per m²
Planken €15 per m²
Patroon (Visgraat / Hongaarse Punt) €17 per m²

Kosten

Hieronder zie je de kosten inclusief leggen, egaliseren en de vloer zelf. Inclusief 21% btw.

Type Plak PVC vloer Kosten per m²
PVC planken €73 per m²
Visgraat €81 per m²
Hongaarse Punt €87 per m²

Wat zijn de voordelen van verlijmde PVC?

Kies je voor een verlijmde PVC vloer dan brengt dit de volgende voordelen met zich mee:

 • Doordat een plak PVC vloer wordt verlijmd en daarna met een metalen wals wordt aangedrukt, ontstaat er een superstrak eindresultaat.
 • Er is geen aparte ondervloer voor nodig.
 • Omdat de PVC stroken geen verbinding hebben maar worden gelijmd kun je kiezen voor welk patroon je maar wilt.
 • Het kan strak langs bepaalde obstakels zoals deurposten worden gelegd.
 • Plak PVC zorgt voor weinig contactgeluid, wat het geschikt maakt voor in een appartement.
 • Geschikt voor in de badkamer.
 • Een verlijmde PVC vloer levert een hoog rendement op bij vloerverwarming. (zie ook het kopje hieronder).

Meest geschikt voor vloerverwarming

Stroken van plak PVC zijn dunner dan die van klik PVC. Dit heeft als belangrijk voordeel dat wanneer je vloerverwarming hebt de warmte sneller wordt doorgelaten. Overigens is ook klik PVC prima te combineren met vloerverwarming.

Hierbij duurt het alleen wel iets langer, voordat de kamer op de gewenste temperatuur is.

Wat zijn de nadelen van verlijmde PVC?

Als nadelen van een verlijmde PVC vloer kunnen worden genoemd:

 • Omdat een PVC vloer vrij dun is, moet de ondergrond waarover deze wordt gelegd, doorgaans eerst geëgaliseerd worden om oneffenheden in je nieuwe vloer te voorkomen.
 • De vloer moet gelegd worden door iemand die hier ervaring mee heeft. Zowel het egaliseren vooraf als het strook voor strook leggen van de PVC vloer is een specialistische klus die je zonder de benodigde ervaring niet even zelf kan doen.
 • Het verwijderen of repareren van de plak PVC vloer is niet heel eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk.
 • Je kunt een verlijmde vloer niet meenemen bij een verhuizing, deze zit aan de basisvloer vastgelijmd.
 • Woon je in een appartement dan worden er in de regel eisen gesteld als het gaat om geluiddemping. Met een klik PVC vloer met daaronder een geluiddempende ondervloer is het vaak gemakkelijker om aan deze eisen te voldoen.

Egaliseren van de ondervloer is voorwaarde bij plak PVC

Omdat een PVC vloer vrij dun is, is het heel belangrijk dat de ondergrond waarover de vloer gelegd wordt helemaal vlak is. Egaliseren is niet alleen nodig in een bestaande woning, maar ook bij nieuwbouw.

Zijn er oneffenheden in de ondergrond dan zijn deze ook zichtbaar in je nieuwe PVC vloer wat uiteraard niet de bedoeling is.

Om die reden moet de cementdekvloer vrijwel altijd geëgaliseerd worden met egaline.

Welke soorten plak PVC heb je?

Plak PVC is er in verschillende soorten en het kan op vele manieren worden gelegd:

Rechte planken

Een PVC rechte plank vloer komt in iedere woning goed tot zijn recht en is relatief goedkoop ten opzichte van de andere patronen.

Een PVC vloer kan in een smalle of brede plank. Een smalle of een bredere plank heeft hierbij weer een hele andere uitstraling. Kijk dus goed naar wat jij mooi vindt en wat goed past bij je interieur.

Interesse in een PVC vloer in de vorm van planken of een ander patroon? Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.

Visgraat, Hongaarse punt of walvisgraat PVC

Je kunt ook voor een mooi patroon gaan, dit geeft weer een hele andere uitstraling aan de vloer dan rechte planken. Zo kun je kiezen voor:

Visgraat: Bij een visgraat PVC vloer geldt dat de pvc stroken allemaal even lang en even breed zijn. De stroken worden loodrecht tegen elkaar aangelegd. Dit zorgt voor het mooie, typische visgraat patroon.

Hongaarse punt: Een PVC vloer met Hongaarse punt is weer een variant op het visgraat patroon. Bij een Hongaarse punt worden de stroken in een hoek van 45° tot 60° gelegd. Dit levert een rechte naad met een ‘V’ patroon op.

Walvisgraat: Deze walvisgraat vloer kun je zien als een visgraat vloer maar dan in een extra grote uitvoering. Bij dit patroon worden de vloerdelen schuin en haaks op elkaar aangesloten gelegd.

Dit zorgt voor een trapsgewijze vorm die zorgt voor een zowel moderne als rustgevende uitstraling waardoor de ruimte optisch ook nog eens groter lijkt.

Wat is plak visgraat PVC vloer?

Tegels

Plak PVC is er ook in de vorm van tegels. Deze tegels zijn er weer in verschillende afmetingen. Er zijn veel verschillende afwerking mogelijk; er zijn tegels te koop in bijvoorbeeld een betonlook, marmerlook of met een Portugese tegellook. Doordat PVC een sterk materiaal is dat voorzien is van een sterke toplaag zijn deze PVC tegels ook geschikt voor ruimtes die intensief worden belopen.

Dryback PVC vloertegels

Hoe wordt verlijmde PVC gelegd?

Het leggen van een verlijmde PVC vloer gebeurt in de volgende stappen:

1. Egaliseren: Eerst moet de ondervloer waarover de PVC vloer wordt gelegd, geëgaliseerd worden. Dit is om te voorkomen dat er naderhand oneffenheden in de (vrij dunne) PVC vloer zichtbaar zijn.

Dit egaliseren wordt gedaan met egaline.

Hoe lang moet het drogen? De aangebrachte laag moet minimaal 1 dag drogen. Daarna kan de vloer geschuurd worden en gestofzuigd worden. Vaak wordt er daarna nog een primer aangebracht.

2. Vloer leggen: Ligt er vloerverwarming dan moet deze tenminste 24 uur voor het leggen van de vloer worden uitgeschakeld.

De plak PVC wordt in het gewenste patroon gelegd en gelijmd. Daarna wordt de plak PVC nog eens goed aangedrukt met een wals zodat de lijm goed gaat hechten. Op deze manier wordt de hele vloer afgewerkt.

3. Vloer laten rusten: Nadat de PVC vloer is gelegd, is het goed om de vloer nog even te laten rusten voordat je deze intensief gaat gebruiken. Laat de vloerverwarming ook nog even uit. Na ongeveer een is een plak PVC al beloopbaar.

Daarna kun je de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk aan verhogen. Eventueel kan de vloer nog worden afgewerkt met plinten.

Offertes aanvragen bij diverse PVC vloerspecialisten

Wil je ook graag zo’n mooie PVC vloer in je huis dat past bij vloerverwarming? Vraag hieronder bij verschillende PVC vloerspecialisten offertes aan. Gratis en vrijblijvend. Dit geeft je de mogelijkheid om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken.

Vergelijkbare berichten