PVC Vloer: Wat zijn de Nadelen? (10x)

De PVC vloer is populair en dat is niet zo verwonderlijk. Het is een mooie en praktische vloer die ook nog eens jarenlang meegaat.

Maar hoe zit het eigenlijk met de nadelen van een PVC vloer? Zijn die er ook?

In deze gids lees je de 10 meest genoemde nadelen en hoe zwaarwegend deze eigenlijk zijn.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

1. Een PVC vloer is duurder dan laminaat

Met een PVC vloer ben je goedkoper uit dan met een houten vloer, maar het is wel duurder dan wanneer je voor laminaat kiest. Het hangt natuurlijk wel een beetje af voor welk soort PVC vloer je kiest. Aan de verschillende PVC vloer varianten hangen verschillende prijskaartjes.

Globaal kun je van het volgende uitgaan:

 • Een PVC vloer is er vanaf €20 per m².
 • Kies je voor een duurdere variant zoals een PVC visgraat vloer dan ga je met de aanschafprijs al snel richting de €40 per per m².
 • Voor een laminaatvloer is de aanschafprijs gemiddeld €10 per m².
 • Tegenover het prijsverschil tussen PVC en laminaat kun je wel stellen dat een PVC vloer langer meegaat dan een laminaatvloer.

Laminaat of PVC vloer?

2. PVC vloer voelt niet als hout

Of dit echt een nadeel is, hangt af van je eigen voorkeur. PVC vloeren lijken sterk op houten vloeren of tegels, maar het voelt anders aan en het geeft een andere beleving.

Ander geluid: Zo heeft een PVC vloer niet dat typisch krakende geluid zoals je dat bij een houten vloer wel hebt. Loop je over een vloer gemaakt van PVC dan geeft dit nauwelijks geluid.

Dit kun je natuurlijk ook als een groot voordeel zien. Zeker wanneer je in een appartement woont, zorgt het ook voor minder geluidsoverlast voor je buren.

Andere geur: Ook al is een PVC vloer optisch gezien nauwelijks te onderscheiden van echt hout, je ruikt natuurlijk niet die typische houtgeur. De beleving van een PVC vloer is dus wel wezenlijk anders dan die van een houten vloer.

Investeer in een PVC vloer met een houten look&feel. Vraag hier gratis offertes bij PVC vloerspecialisten.

Kiezen voor tegels of PVC?

3. Zonlicht is slecht voor mijn PVC vloer

Zonlicht is in principe slecht voor elk onderdeel van je interieur, sommige materialen kunnen hierdoor verkleuren. Daarom is een goede zonwering aan te bevelen om te voorkomen dat er teveel direct zonlicht je huis binnenkomt.

PVC vloeren kunnen slecht tegen hoge temperaturen (zoals veroorzaakt door de zon), hierbij gaat het dan wel om echt hoge temperaturen van meer dan 60°.

Wordt de vloer langdurig aan een dergelijk hoge temperatuur blootgesteld dan kan het materiaal zacht worden en de vloer kan bol gaan staan. Om die reden wordt een PVC vloer in serres dan ook afgeraden.

Is zonlicht slecht op een PVC vloer?

4. Je kunt niet alle schoonmaakmiddelen gebruiken voor een PVC vloer

Een PVC vloer is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Regelmatig stofzuigen en een dweilbeurt houden de vloer mooi. Wel is belangrijk om te weten dat niet elk schoonmaakmiddel geschikt is voor je PVC vloer.

De volgende schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt om je PVC vloer mee te reinigen:

 • Allesreiniger bevat vaak teveel zeep.
 • Ook middelen als chloor en bleek zijn te agressief om je PVC vloer mee schoon te maken.
 • Groene zeep is niet geschikt vanwege een te hoge concentratie aan zeep. Dit kan lelijke strepen achterlaten op de vloer, zorgen voor een waas en zelfs het materiaal aantasten.

Schoonmaakmiddelen die je wel kunt gebruiken zijn:

Hoe maak je een PVC vloer schoon?

5. Een PVC vloer is slecht voor de gezondheid

Hoe zit het eigenlijk met PVC als materiaal, is dit niet schadelijk voor de gezondheid vragen veel mensen zich af. Er bestaat (nog) geen vaste norm waaraan PVC vloeren moeten voldoen. Nederland mag haar eigen norm op dit gebied hanteren.

 • Wil je zeker weten dat je PVC vloer geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor je gezondheid dan kun je kijken of de vloer van jouw keuze voorzien is van het DIBt keurmerk.
 • Een vloer met dit keurmerk geeft aan dat deze vloer een lage emissiewaarde (uitstoot bij productie) heeft, er weinig tot geen schadelijke stoffen vrijkomen en dat er geen schadelijke weekmakers in voorkomen.
 • Kies je voor een goedkopere vloer bijvoorbeeld direct uit China, dan is er vaak aan minimale eisen voldaan en heb je niet goed zicht op de gebruikte (eventueel schadelijke) materialen waarvan deze vloer is gemaakt.

Laat een PVC vloer van kwaliteit met lage emissiewaardes leggen. Vraag hier gratis PVC vloer offertes aan.

Is een PVC vloer wel veilig?

6. Een PVC vloer kun je niet zelf leggen

Of dit zo is hangt samen met de vraag of het om een gelijmde vloer gaat of om een kliksysteem.

 • Gaat het om een PVC vloer die gelijmd moet worden dan kun je dit het beste aan een specialist overlaten, want die vereist wel de nodige ervaring. Vraag hier gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten.
 • Bij een PVC vloer met een kliksysteem worden net als bij een laminaatvloer, de stroken zwevend gelegd, waardoor deze vloer in principe zelf gelegd kan worden. Heb je hier niet veel ervaring mee en/of niet de tijd voor of het geduld, dan is ook dit een klus die je beter uit kunt besteden voor het beste resultaat.

Is het zelf leggen van PVC vloer mogelijk?

7. Ondervloer moet geëgaliseerd worden bij een PVC vloer

Een (dryback/verlijmde) PVC vloer is vrij dun, daarom moet deze altijd gelegd worden op een egale basisvloer, anders zullen de oneffenheden onder de vloer in de PVC vloer doorwerken.

Op welke manier de basisvloer vlak moet worden gemaakt is afhankelijk het type PVC vloer:

Welke variant je dus ook kiest, in beide gevallen zijn er werkzaamheden nodig om te zorgen voor een zo vlak mogelijke ondergrond. Egaliseren is wel duurder dan het leggen van een ondervloer:

 • Egaliseren kost gemiddeld €15 per m².
 • Een ondervloer kost ongeveer €7,50 per m².

Moet je de vloer egaliseren voor een PVC vloer?

8. PVC kan niet over een andere vloer gelegd worden

Helaas kan een PVC vloer niet altijd zomaar over een aanwezige oude vloer gelegd worden. Het leggen van een PVC vloer vraagt om een vlakke egale ondergrond.

Om die reden zal een bestaande oude houten vloer niet altijd geschikt zijn om de PVC vloer overheen te leggen. Het voorbewerken van de ondergrond is tijdrovend en brengt extra kosten met zich mee.

Een nieuwe PVC vloer over een tegelvloer is vaak mogelijk.

Dit kan voor sommige mensen een reden zijn om toch te kiezen voor een ander soort vloer.

PVC vloer over tegels is mogelijk

9. PVC heeft last van krassen

Vloeren worden in de regel intensief gebruikt. Het ontstaan van krassen is helaas dan ook onvermijdelijk. In vergelijking met andere vloeren is een PVC vloer toch behoorlijk kras- en slijtvast door de sterke slijtlaag (van 0,7 mm) die het heeft. Maar ook bij een PVC vloer heb je kans op het ontstaan van krassen.

Er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt treffen om te zorgen dat het risico op krassen zo klein mogelijk wordt:

 • Maak gebruik van schoonloopmatten bij de buitendeuren. Zo voorkom je zoveel mogelijk de inloop van vuil, zand of steentjes onder de schoenen en daarmee dus de kans op krassen.
 • Plaats viltjes onder je meubels zodat er bij het verschuiven geen krassen ontstaan.
 • Stofzuig de vloer regelmatig met een parketborstel.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger waarmee je de toplaag beschadigt. Deze toplaag is juist bedoeld om de vloer tegen krassen te beschermen.

Makkelijk een PVC vloerdeel vervangen

10. PVC vloer kan slecht tegen rubber

Belangrijk om te weten is dat PVC en rubber geen goede combinatie zijn. Heb je stoelpoten of tafelpoten met rubberen doppen dan kan dit zorgen voor verkleuring op je PVC vloer.

Je kunt hiervoor vilt of een ander materiaal tussen de rubberen poten en de vloer plaatsen om dit te voorkomen. Kijk ook uit voor matten met een rubberen onderkant. Ook deze kunnen voor verkleuring van de vloer zorgen.

PVC vloer kan niet goed tegen rubber

Wegen de voordelen op tegen de nadelen van een PVC vloer?

Hoewel dit een afweging is die voor iedereen weer anders zal uitpakken, is het wel zo dat de hier genoemde nadelen niet per se een nadeel hoeven te zijn, wanneer je hier rekening mee houdt.

PVC vloeren hebben een hele reeks aan voordelen die voor veel mensen toch voldoende zullen opwegen tegen de nadelen.

 • Zo zijn PVC vloeren verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen zoals tegels en houtlook
 • Vraagt het om weinig onderhoud,
 • Is PVC geschikt voor op vloerverwarming
 • Heeft PVC geluiddempende eigenschappen
 • En gaat PVC ook nog eens heel lang mee.

Vraag gratis PVC vloeren offertes aan

Overweeg je een PVC vloer aan te schaffen?

Vraag hieronder offertes aan bij PVC vloerspecialisten voor een goede prijsvergelijking. Gratis + vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten