Siergrind Vloer: van Woonkamer tot Badkamer

Een siergrindvloer geeft je interieur een unieke uitstraling en is zeer duurzaam. Het is een gietvloer die je in het hele huis kan doortrekken. Van de badkamer tot de trap en van binnen in de keuken naar de terrasvloer buiten.

In dit artikel komt de belangrijkste informatie over siergrindvloeren aan bod.

Laat je gietvloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een siergrindvloer?

Een siergrindvloer is ook wel bekend als steentapijt, woongrind of korreltapijt. Het is een harde, sterke gietvloer die bestaat uit kleine, gekleurde steentjes die bij elkaar gehouden worden door hars.

De vloer wordt afgemaakt met een coating of geseald. Door te variëren met de grootte en de kleur van de steentjes kun je een vloer kiezen die past in iedere ruimte. Ook buiten.

Veel mensen kiezen voor een siergrindvloer omdat het een warme maar tegelijkertijd strakke vloer is die iets meer sfeer aan je interieur toevoegt dan een effen PU-gietvloer. Ook is het in vergelijking met andere gietvloeren iets goedkoper per m².

Wat is een steentapijt gietvloer?

Open en gesloten siergrindvloer

Een steentapijt of siergrindvloer is door de ruimtes tussen de steentjes een vloer met een open karakter. Een open steentapijt wordt alleen afgewerkt met een coating.

Je kunt ook kiezen voor een gesloten steentapijt, in dat geval wordt de vloer geseald met een transparant middel dat de ruimtes tussen de steentjes opvult.

Kenmerken en verschillen:

Open steentapijt

  • Geschikt voor buiten;
  • Laat beter warmte door;
  • Gevoelig voor vuil en stof.

Gesloten steentapijt

  • Comfortabel gevoel;
  • Onderhoudsvriendelijk;
  • Vloeistofdicht*, geschikt voor in vochtige ruimtes.

*Vloeistofdicht wil zeggen dat de vloer geen water doorlaat. Als er water op komt, dan blijft dat liggen en verdampt het zonder dat het in de vloer trekt. Een gesloten steentapijt kan daarom ook in de badkamer worden aangebracht.

Wat kost een siergrindvloer?

Een siergrindvloer is de meest voordelige gietvloer met een gemiddelde prijs van 50 per m². De onderstaande gemiddelde kosten voor een gietvloer gaat om de verschillende kosten per m² en de gemiddelde totale kosten per oppervlakte.

Oppervlakte Kosten Per m²
1 - 25 m² €1.825 €73 p. m²
25 - 50 m² €3.150 €63 p. m²
50 - 75 m² €4.125 €55 p. m²
75 - 100 m² €4.800 €48 p. m²
100 - 125 m² €5.125 €41 p. m²
125 - 150 m² €5.250 €35 p. m²

Egaliseren voor het leggen van een siergrindvloer

Als de oppervlakte van de ondergrond niet egaal genoeg is moet het geëgaliseerd worden. Hierover lees je meer onder het kopje ‘Welke ondergronden zijn geschikt voor een siegrind gietvloer?‘.

Hieronder zie je de kosten voor het egaliseren van verschillende ondergronden. Deze zijn inclusief btw, leggen en egaline.

Soort ondergrond Kosten per m²
Cementdekvloer €12,50 per m²
Anhydriet vloer €14 per m²
Houten vloer €45 per m²
Bestaande tegels €18 per m²

Wat zijn de voordelen van een siergrindvloer?

Als je een siergrindvloer wilt kopen, wil je natuurlijk weten wat de voordelen zijn:

1. Naadloos: Doordat er geen zichtbare naden ontstaan bij het leggen, brengt een siergrindvloer een strakke uitstraling in huis.

2. Veel keuze in kleuren en afwerking: Er is ruime keuze uit kleur van de steentjes. Van wit tot antraciet of zwart.

Voor de afwerking is het mogelijk om voor een matte als voor een glanzende toplaag te gaan.

3. Warm: Een woongrindvloer voelt niet koud aan.

4. Slijtvast: Een siergrindvloer is zeer goed bestand tegen krassen en beschadigingen.

5. Vloerverwarming: Een siergrindvloer gaat goed samen met vloerverwarming. De steentjes nemen de warmte snel over en houden ook de warmte goed vast. Het voelt aangenaam aan en het bespaart een beetje energie bij het opwarmen.

6. Patronen: Er kunnen patronen worden gemaakt door verschillende kleuren steentjes te combineren of door ze aan te brengen in bepaalde vormen, zodat het goed matched met je interieur.

7. Slipvast: Op een siergrindvloer glijd je niet snel uit, de vloeren zijn slipvast. Handig als je iets morst op de gietvloer in de keuken.

8. Duurzaam: Als de siergrindvloer professioneel is aangebracht gaat het heel lang mee en hoef je niet snel een nieuwe vloer te laten leggen.

9. Vochtige ruimtes: Een gesloten siergrindvloer kan prima in de badkamer of het toilet. Zo kun je de grindgietvloer op hele verdiepingen door trekken.

10. Geluiddempend: Een steentapijt is geluiddempend, waardoor je geluidsoverlast vermindert.

11. Trap: Een siergrindvloer is bij de juiste type trap ook aan te brengen op de traptreden. Zo kun je de vloer door laten lopen op de trap.

12. Buiten en in de garage: Een siergrindvloer kan ook buiten worden geplaatst. Daarnaast is het geschikt als garagevloer. Zo kun je niet alleen al je binnenvloeren maar ook je buitenvloeren voorzien van siergrindvloer, wat resulteert in lagere kosten per m².

Kies ook voor een betaalbare siergrondvloer. Vraag hier gratis offertes aan bij gietvloer specialisten.

Wat zijn de nadelen van een korreltapijt?

Er zijn natuurlijk ook nadelen te noemen van steentapijt:

Minder comfortabel: De vloer voelt ruw aan als je er op loopt met blote voeten. Dit is voornamelijk het geval bij een open siergrindvloer.

Hygiëne: Bij een open siergrindvloer kan stof, vuil, en (als je huisdieren hebt) haren en eitjes van mijten en vlooien zich ophopen in de ruimte tussen de steentjes.

Verkleuring: Door direct zonlicht kan de kleur van de vloer vervagen na ongeveer tien jaar. Dit kun je tegengaan door een speciale uv-coating aan te laten brengen.

Welke ondergronden zijn geschikt voor een siergrind gietvloer?

Een siergrindvloer kan op bijna elk denkbaar type ondergrond worden aangebracht. In sommige gevallen moet de ondergrond eerst worden voorbewerkt.

Cementdekvloer

Een cementdekvloer is geschikt als ondergrond voor een siergrindvloer. Het moet net als andere ondergronden vaak geëgaliseerd worden. Een cementdekvloer egaliseren kost gemiddeld €12,50 per m².

Anhydriet

Anhydriet lijkt op een anhydriet maar heeft als basis gips. Daarom heeft een anhydriet dekvloer een witte gloed. Anhydriet moet in de meest gevallen geschuurd en geëgaliseerd worden. Het egaliseren kost gemiddeld €14 per m².

Tegels en natuursteen

Als tegels de ondergrond vormen van een siergrindvloer dan moeten ze vlak zijn en recht liggen. Er moet altijd een egalisatielaag worden aangebracht en in veel gevallen moeten de tegels worden opgeruwd. Het egaliseren van een tegelvloer in een goede staat kost gemiddeld €18 per m².

Hout

Een steentapijt op hout kan ook. De houten constructievloer moet in een redelijke staat verkeren en niet los liggen. Eventuele naden en kieren moeten gedicht worden en om geluidsoverlast tegen te gaan kan een geluidsisolerende laag nodig zijn.

Een houten constructievloer egaliseren is met €45 per m² wel prijziger dan het egaliseren van andere soorten ondergronden.

Hoe wordt een siergrindvloer aangebracht?

Een gietvloer specialist legt een siergrindvloer in gemiddeld drie dagen. Dit wordt gedaan in een paar stappen:

1. Ondergrond voorbereiden

Sommige soorten ondergronden hebben voorbereiding nodig voor dat een steentapijt aangebracht kan worden. Denk aan bijvoorbeeld het schuren of opruwen van tegels of egaliseren van de ondervloer.

2. Primer aanbrengen

Vervolgens wordt er een primerlaag van epoxy aangebracht die de basis gaat vormen voor de latere vloer. Deze heeft 12 á 16 uur nodig om goed te drogen.

3. Vloermortel

Van het grind en de hars wordt een vloermortel gemaakt. Deze wordt op de primerlaag aangebracht en daarna vlak gemaakt. Ook deze laag moet weer goed drogen: minimaal 24 uur.

4. Afwerken

De afwerking verschilt, afhankelijk van of het gaat om een open of gesloten siergrindvloer. Een siergrindvloer die open blijft wordt afgewerkt met een polyurethaan coating. Als de vloer dicht wordt gezet, wordt een doorzichtig vulmiddel gebruikt.

Als deze laatste laag droog is (24uur), is de vloer beloopbaar en helemaal klaar voor gebruik.

Laat je siergrindvloer professioneel aanbrengen. Vraag hier vrijblijvend en gratis siergrindvloer offertes aan.

Is een siergrindvloer makkelijk te onderhouden?

Het is niet moeilijk om een siergrindvloer te onderhouden. Het maakt wel uit of je gaat voor een open of dichte siergrindvloer.

Open vloer reinigen

Zeker als de vloer niet geseald is, moet je er voor zorgen dat je het ophopen van vuil en stof tegengaat door wekelijks te stofzuigen.

Dichte siergrindvloer reinigen

Het is ook mogelijk om een stoomreiniger te gebruiken om een steentapijt schoon te maken. Ook de vloer dweilen kan prima.

Gebruik geen azijn of groene zeep. Dit geldt voor zowel een open als een gesloten siergrindvloer.

Kun je een siergrindvloer verven?

Ja, het is mogelijk om woongrind een nieuwe kleur te geven.

Open: Bij een siergrind met een open structuur kan er zonder primer een kleurencoating worden aangebracht.

Gesloten: Bij een gesloten grindvloer is er een (transparante) primer nodig voordat er een nieuwe kleur aangebracht kan worden.

Kan een steentapijt buiten?

Ja, je kunt een siergrindvloer kopen om buiten te laten plaatsen. Het is een mooie aanvulling op je tuin en geschikt voor gebruik op het balkon, het terras, als wandelpad of rondom het zwembad. Zelfs als oprit is een siergrindvloer geschikt.

Voor toepassing buiten is een open steentapijt het beste omdat het water doorlaat (geen plasvorming) en vorstbestendig is.

Siergrindvloer buiten laten aanbrengen

Offertes aanvragen bij gietvloer specialisten

Op zoek naar een gietvloer specialist? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend gietvloer offertes aan om te vergelijken.

Vergelijkbare berichten