Vloeren

Welke Vloer In De Keuken?

Na het koken zit niemand te wachten op vetspetters in de keukenvloer die er niet meer uit gaan. Daarom is het verstandig dat je bij de aanschaf van de vloer in de keuken goed nadenkt over het vloertype. Een vloer die zowel makkelijk schoon te maken is als krasbestendig.

In deze gids vind je alle voor- en nadelen van verschillende vloertypes in de keuken.

Vergelijk vloerspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>binnen 2 minuten aangevraagd<

Nieuwe keuken: voor of na het leggen van een nieuwe vloer?

Wanneer je aan de slag gaat met een nieuwe vloer en nieuwe keuken, vraag jij je vast af wat er nu als eerst geplaatst/gelegd moet worden. Dit antwoord verschilt per type vloer dat je wil gaan leggen.

PVC vloer in de keuken

Wanneer je een PVC vloer in de keuken legt hangt af van het type PVC; click of verlijmd.

  • Een verlijmde PVC vloer kan gelegd worden voordat de keuken wordt geplaatst.
  • Bij een zwevende vloer zoals click PVC is het beter om eerst de keuken te plaatsen.

Laminaatvloer in de keuken

Een laminaatvloer is ook een zwevende vloer, waardoor het beter is om eerst de keuken te plaatsen en dan pas het laminaat. Let hier goed op, want wanneer je een laminaatvloer legt voordat de keuken is geplaatst vervalt vaak de fabrieksgarantie.

Gietvloer in de keuken

Bij een gietvloer in de keuken maakt het niet veel uit wanneer je deze giet. Het meest praktische is wel om het voordat de keuken wordt geplaatst te doen.

Houten vloer in de keuken

Wil jij jouw houten vloer verlijmd leggen, dan is het verstandig om eerst de vloer te leggen en daarna pas de keuken te plaatsen.

Ga jij voor een zwevende houten vloer, dan geld het andersom. Eerst de keuken, dan pas de vloer.

Tegelvloer in de keuken

Leg eerst de tegelvloer voordat je aan de slag gaat met het plaatsen van de keuken. Wanneer je dit niet doet, liggen de tegels tegen de stelpoten van de keuken aan. Mocht je jouw keukenapparatuur willen repareren of vervangen, moet je ze dus over de tegels heen tillen.

Doorlopende vloer of niet

Of jij voor een doorlopende vloer door de gehele verdieping gaat of niet, is een persoonlijke smaak.

Vroeger werden er vaak tegels in de keuken gelegd, omdat dit makkelijk schoon te maken was en houten vloeren in de woonkamer omdat dit warmer aanvoelt. Met de goede kwaliteit vloeren van nu, samen met vloerverwarming, is dat niet meer nodig.

Voordelen van een doorlopende vloer

  • De gehele ruimte voelt groter aan
  • Het is gemakkelijker in een keer schoon te maken
  • Veel vloeren zijn tegenwoordig te combineren met vloerverwarming
Vergelijk Vloer Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Welke keukenvloer kiezen?

Het type vloer uitzoeken voor jouw keuken is niet altijd even makkelijk met het ruime aanbod. Al met al moet de keukenvloer vlekbestendig en makkelijk te onderhouden zijn. Maar verder zal het een persoonlijke smaak zijn.

Hier vind je alle voordelen en nadelen voor een keukenvloer per type vloer.

Tegelvloer

De populairste keuze voor een keukenvloer zijn vaak keramische vloertegels. Deze zijn erg gemakkelijk te onderhouden en kunnen tegen een goed stootje. Daarnaast kun je ze in alle vormen, kleuren en prijsklassen vinden. Voor iedere stijl keuken is dus wel een mooie tegel te vinden.

Het enige nadeel van een tegelvloer in de keuken is dat deze koud onder de voeten kan aanvoelen in vergelijking met laminaat of parket.

Wit-blauwe tegels in de keuken

Om dit op te lossen kun je elektrische of watergedragen vloerverwarming kiezen. Tegels zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming omdat het zeer goed de warmte doorlaat en behoudt.

Donkergrijze tegelvloer in de keuken

PVC vloer

Voor een PVC vloer in de keuken kun je kiezen tussen click PVC en verlijmd PVC. Beide zijn geschikt voor in de keuken.

De bovenste laag van PVC is vaak voorzien van een PU-oppervlakte afwerking, welke de vloer vuilafstotend maakt en simpel te reinigen.

Daarnaast is het ook nog eens waterbestendig, geluiddempend en sterk.

Het nadeel van PVC vloeren voor in de keuken is dat ze niet volledig bestand zijn tegen schade.

Ondanks de krachtige toplaag kan de vloer beschadigd raken door vallende messen of borden.

Voorbeeld van een PVC vloer in de keuken

Houten vloer

Bij het uitzoeken van een houten vloer voor in de keuken moet je letten op enkele factoren.

De belangrijkste hiervan zijn het soort hout en de afwerking. Vooral massief parket wordt aangeraden voor de keukenvloer, aangezien deze een hoge densiteit heeft en lage vochtgevoeligheid.

Bij een verkeerde houten vloer kan het al snel opzetten en bollen. Vooral als het te lang vochtig is.

Het nadeel van een parketvloer in de keuken is het hogere prijskaartje.

Kiezen voor een houten vloer in de keuken

Laminaat

Laminaat is gevoelig voor beschadigingen en is minder waterbestendig als bijvoorbeeld een tegelvloer. Normaal laminaat kan kort tegen water, maar het is belangrijk dat je het snel weghaalt om geen bollingen in je laminaat te krijgen.

Je hebt ook speciaal waterbestendig laminaat, welke is uitgerust met een innovatieve waterbestendige Hydroseal coating. Deze is tot in de groeven verwerkt, zodat het water minder snel binnendringt in het laminaat.

Laminaatvloer voor in de keuken

Gietvloer

De vloer die het meest makkelijk schoon te houden is, is een gietvloer. Doordat deze vloer compleet naadloos is, zal er nooit vuil of vet achterblijven die langzaam in de vloer trekt en er niet meer uit te krijgen is. Met een natte doek is de vlek simpel te verwijderen.

Let er wel op dat er makkelijk krasjes in de gietvloer kunnen komen en dat hij kan verkleuren als er in de keuken gebruik wordt gemaakt van UV-straling en kunstmatig licht.

Gietvloer voor in de keuken kiezen

Linoleum/ marmoleum

Linoleum is samengesteld van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen. Denk hierbij aan hars, lijnolie, kalksteen, jute en andere ecologische producten. Deze vloeren zijn slijtvast en duurzaam, wat betekent dat ze lang mee zullen gaan.

Daarnaast zijn de vloeren ook nog eens makkelijk te onderhouden.

Het nadeel van een linoleum/marmoleum vloer in de keuken is het prijskaartje.

Linoleum vloer voor de keuken kiezen

Offertes aanvragen bij vloerspecialisten

Wil jij een duurzame nieuwe keukenvloer? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerspecialisten. Met een paar simpele gegevens ontvang je meerdere offertes om te vergelijken.