Vloeren

PVC vloeren Verwijderen

PVC vloeren gaan heel lang mee, dus je zult over het algemeen niet gauw te maken hebben met het verwijderen van een oude PVC vloer.

Mocht het om welke reden dan ook, toch nodig zijn om je oude PVC vloer te verwijderen, waar moet je dan allemaal rekening mee houden? En is dit een klus die je eventueel zelf kunt doen of kun je dit toch beter uitbesteden? In dit artikel lees je er meer over.

Vergelijk vloerspecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>binnen 2 minuten aangevraagd<

Waarom een nieuwe vloer kiezen?

Een vloer is een heel sfeerbepalend onderdeel van je interieur. Logisch dat je bij de aanschaf van een vloer een zorgvuldige keuze maakt. Toch kan het na verloop van tijd gebeuren dat je toe bent aan een andere (PVC) vloer. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

 1. De inrichting van je woning is veranderd en de bestaande PVC vloer past hier niet goed meer bij.
 2. De bestaande PVC vloer biedt je niet meer voldoende comfort. Misschien wil je liever een vloer die voorzien is van vloerverwarming.
 3. De PVC vloer is hier en daar beschadigd geraakt.

Zelf je PVC vloer verwijderen of uitbesteden?

Of een PVC vloer moeilijk of gemakkelijk te verwijderen is, hangt sterk af van de manier waarop deze is gelegd.

Is de PVC vloer verlijmd, dan is deze een stuk moeilijker los te krijgen dan een klik PVC vloer die los op de ondergrond ligt.
Is er sprake van een ingefreesde vloerverwarming waarbij de verwarmingsbuizen bijna vlak liggen met de afwerkvloer, dan is de kans groot dat deze buizen beschadigd raken wanneer je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van de vloer.

Het is dus per situatie verschillend of je een PVC vloer zelf kunt verwijderen of dit toch beter kunt overlaten aan de vloerspecialist.

Besteed bij twijfel deze klus beter uit, zo voorkom je dat je tegen problemen aanloopt en er beschadigingen ontstaan die naderhand weer hersteld moeten worden. Vraag hier gratis offertes aan bij vloerspecialisten.

Verschillende soorten PVC

PVC vloeren heb je in twee verschillende soorten, plak PVC en klik PVC. Deze worden op twee verschillende manieren gelegd.

Verlijmde plak PVC

Een plak PVC vloer bestaat uit stroken en wordt met een zelfklevende laag of met lijm op de vloer verlijmd.

 • Het leggen van een plak PVC vloer is best specialistisch werk, wat doorgaans door een vloerspecialist wordt uitgevoerd.
 • Een PVC vloer met een zelfklevende laag is wel iets gemakkelijker te leggen dan een vloer die gelijmd moet worden, maar maak je per ongeluk een foutje dan is het lastiger te herstellen.
 • Voor een goed resultaat moet de ondergrond wel geheel vlak zijn. Vaak moet daarom de dekvloer eerst geëgaliseerd worden.
 • Plak PVC is goed te combineren met vloerverwarming. Doordat het dunne materiaal direct op vloer ligt, wordt de warmte van de vloerverwarming beter doorgelaten.

Klik PVC

Een klik PVC heeft meer weg van laminaatplanken of parket planken.

 • Een klik PVC vloer – de naam zegt het al – beschikt over een handig kliksysteem. Net zoals bij een laminaatvloer.
 • Klik PVC vloeren kun je eventueel ook zelf leggen
 • Een klik PVC vloer wordt gelegd op een ondervloer, zodat de vloer mooi vlak komt te liggen.
 • Ook klik PVC is goed te combineren met vloerverwarming. Doordat de planken wel iets dikker zijn dan die van plak PVC en er nog een ondervloer aanwezig is, duurt het wel iets langer voordat de vloer is opgewarmd is.
Vergelijk Vloer Specialisten
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Hoe verwijder je verlijmde PVC?

Door de sterke lijm die er gebruikt wordt bij plak PVC is deze vloer wel vrij lastig zelf te verwijderen. De kans op beschadigingen is hierbij aanwezig.

De klus van het verwijderen verloopt in de volgende stappen.

 1. Er wordt gezorgd voor een afvalcontainer. De hoeveelheid oude vloerdelen is vaak meer dan je denkt.
 2. De ruimte moet helemaal leeg zijn; haal meubels en alle andere spullen weg.
 3. Let er op dat de aangrenzende vloer niet beschadigt en dek deze af, bijvoorbeeld met karton.
 4. De plinten worden verwijdert. Dit zorgt vaak voor beschadigingen aan de muur. Deze moeten achteraf worden gerepareerd.
 5. De PVC stroken worden met hitte (bijvoorbeeld een professionele heteluchtpistool) en een tapijstripper verwijdert.
 6. Er wordt een schuurmachine gebruikten om de achtergebleven lijmresten te verwijderen.
 7. De dekvloer wordt opnieuw geëgaliseerd als er een nieuwe PVC vloer komt.

Hoe verwijder je een verlijmde dryback PVC vloer?

Hoe verwijder je klik PVC?

Het verwijderen van een klik PVC vloer is gemakkelijker daar deze vloer niet aan de ondervloer zit vastgelijmd. Het verwijderen van een klik PVC vloer gaat als volgt:

 1. Zorg voor een afvalcontainer zodat je de verwijderde delen van de vloer gemakkelijk kunt afvoeren.
 2. Haal de betreffende ruimte helemaal leeg, meubels eruit, overige spullen eruit.
 3. Dek de aanlooproute en de aangrenzende vloer af met karton of een ander beschermingsmateriaal zodat hier geen beschadigingen ontstaan bij het verwijderen van de vloer.
 4. Vervolgens verwijder je eerst alle plinten en afwerkstrips.
 5. Voor het loshalen van de vloer begin je in een hoek van de kamer waarbij je één van de vloerdelen omhoog trekt.
 6. Is er één plank los geklikt, dan kun je daarna gemakkelijk de rest van de vloer verwijderen.
 7. De vloer moet eventueel geëgaliseerd worden als je een nieuwe verlijmde PVC vloer wilt.

Klik PVC laten verwijderen

PVC vloer met vloerverwarming verwijderen

Zit er vloerverwarming onder de PVC vloer dan moet er heel zorgvuldig te werk worden gegaan. Je wilt immers niet dat de vloerverwarming beschadigt. Zeker wanneer de vloerverwarming is gefreesd, ligt deze niet erg diep en is de kans op beschadiging nog eens extra groot.

Neem dan ook het zekere voor het onzekere en laat in dit geval je PVC vloer door een vakman verwijderen.

Welke nieuwe vloer kiezen?

Het is zover, je oude vloer is verwijderd en de nieuwe vloer kan gelegd worden. Hoe kies je eigenlijk een voor jou geschikte vloer en wat zijn de punten om rekening mee te houden?

Ga je een nieuwe vloer aanschaffen, neem dan in ieder geval de volgende punten in je overweging mee:

De ruimte waar de vloer komt te liggen: Dit is een belangrijk uitgangspunt voor het soort vloer waar je voor gaat kiezen. Zo wordt een vloer in de woonkamer veel gebruikt, dus kies hier het liefst voor een onderhoudsvriendelijke vloer zoals PVC, parket of laminaat.

Zeker in de keuken moet een vloer goed vochtbestendig zijn en in de slaapkamer is het fijn dat de vloer lekker warm aanvoelt.

Moet er ook vloerverwarming komen?: Niet elke vloer is geschikt voor vloerverwarming. Vloeren die wel geschikt zijn om te combineren met vloerverwarming zijn: stenen vloeren, PVC en laminaat.

Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?: Zeker met een druk gezin, spelende kinderen en huisdieren worden er hoge eisen aan de vloer gesteld. Een PVC vloer met een sterke toplaag is hiervoor heel geschikt.

De hoogte van je budget: Natuurlijk speelt ook het bedrag dat je kunt besteden aan je vloer een belangrijke rol. Elk type vloer kent weer goedkopere en duurdere varianten. De vloerspecialist kan je hierover goed adviseren.

Zelf leggen of laten leggen?: Ga je de vloer zelf leggen kies dan voor een vloer waarbij dit goed te doen is, bijvoorbeeld laminaat of een vloer van klik PVC.

Welke nieuwe vloer leggen na het verwijderen van een PVC vloer?

Offertes aanvragen bij PVC vloerspecialisten

Ben je van plan om een nieuwe PVC vloer aan te schaffen? Neem hier zeker uitgebreid de tijd voor en vraag advies aan vloerenlegger.

Dit helpt bij het maken van de juiste keuze waar je ook echt voor de langere duur blij mee bent.

Vraag hieronder bij een vloerspecialisten offertes aan voor een PVC vloer. Gratis en vrijblijvend.

Maar je kunt ook offertes aanvragen voor bijvoorbeeld laminaat, tegels of een houten vloer.