Huishouden

Vriezer Slimmer Ontdooien

Door je vriezer regelmatig te laten ontdooien, werkt je vriezer efficiënter en daardoor bespaar je op je energierekening. Het lijkt misschien een vervelend klusje, maar met de juiste aanpak ben je zo klaar. Lees snel verder voor onze tips om je vriezer te ontdooien.

IJs In De Vriezer Voorkomen En Verwijderen

IJsvorming In De Vriezer Voorkomen

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor er ijsaanslag komt in je vriezer.

Hieronder vind je de meest voorkomende redenen waardoor er ijs ontstaat en je deze fouten kunt oplossen.

Dat scheelt veel schoonmaakwerk van je vrieskast in de toekomst en zal je energierekening lager worden.

Afsluiting: Het kan zijn dat de vriezer niet goed sluit. Het rubberen randje kan verouderd zijn waardoor er lucht in de vriezer komt en er ijsaanslag ontstaat.

Door de rubbertest te doen kun je achterhalen of het aan het rubberen band ligt waardoor de vriezer niet goed afsluit.

De rubbertest is eenvoudig. Gooi de vriezer deur dicht. Als het een beetje lastig is om de vriezer open te trekken dan is het rubberen randje nog in goede staat. Kun je de vriezer deur met één pink opentrekken weet je dat het rubber is verouderd en het niet (meer) goed sluit.

Zorg dus dat de rubberen rand wordt vernieuwd om ijsaanslag zoveel mogelijk te voorkomen en je energierekening te verlagen.

Openstaan: Als je vaak de vriezer openzet kan er condens ontstaan. Als de vriezer weer dicht is kan dit condens veranderen in ijsaanslag.

Onderdelen: Er kunnen onderdelen van de vriezer versleten of kapot zijn waardoor er snel ijsvorming ontstaat.

De circulatieventilator kan bijvoorbeeld minder goed werken waardoor de kast niet goed wordt gekoeld en er ijsaanslag ontstaat in de vriezer.

Oude vriezer: Een vriezer gaat ongeveer 15 jaar mee. Is je vriezer al oud, bijvoorbeeld 13 of 14 jaar oud dan is de kans groot dat er onderdelen in de vriezer versleten.

De ventilatie kan minder goed werken dan voorheen waardoor er ijsvorming ontstaat.

Het is tijd om een nieuwe vriezer te kopen. Met een nieuwe vriezer zullen de energiekosten ook dalen.

1: Je Vriezer Leegmaken

Als je de vriezer laat ontdooien, moet natuurlijk eerst al het eten eruit. Om te voorkomen dat het eten ontdooit kan je:

  • Vragen of je het eten even bij de buren in de vriezer mag leggen
  • Het eten in een koelbox of koeltas doen met een paar koelelementen
  • Zorgen dat er zo min mogelijk eten in je vriezer ligt voor je aan dit klusje begint
  • Het eten buiten of in de schuur zetten indien het daar koud genoeg is

2: Water Opvangen Tijdens Het Ontdooien

Als je vriezer begint te ontdooien, komt er natuurlijk water vrij. Als er veel ijs in je vriezer zat, kan het water al snel je vriezer uitlopen. Je kan het water opvangen door voor je vriezer een handdoek of dweil neer te leggen en deze regelmatig uit te wringen en/of te vervangen.

Ook kan je op de bodem van je vriezer een brede bak neerzetten om het smeltwater op te vangen. Bijvoorbeeld een grote teil of een ovenschaal.

Dit vangt een groot deel van het water op en is gemakkelijk te legen. Uiteraard komt niet al het water in de bak terecht, dus gebruik daarnaast ook een handdoek of dweil.

3: Ontdooi Optie 1: Wachten

Deze optie kost je het minste moeite, maar wel wat meer wachttijd. Haal de stekker van de vriezer eruit, zet de deur open en wacht simpelweg tot al het ijs gesmolten is.

Vergeet niet om tijdig de bak waar je het water in opvangt te legen en/of de handdoek of dweil uit te wringen.

4: Ontdooi Optie 2: Heet Water

Met deze optie ontdooit je vriezer een stuk sneller, terwijl je er weinig moeite voor hoeft te doen.

  • Zet een grote bak kokend water in je vriezer.
  • Leg een handdoek en eventueel een bak of schaal op de bodem van de vriezer om het smeltwater op te vangen.
  • Doe vervolgens de deur dicht. Doordat vriezers luchtdicht zijn, blijft al het stoom in de vriezer en smelt het ijs snel.
  • Na ongeveer een half uurtje zou het ijs grotendeels gesmolten moeten zijn. Verwijder eventuele ijsresten met een plastic ijsschraper.

5: Ontdooi Optie 3: Föhn

Deze optie werkt het snelst, maar vergt wel wat meer werk en moet je constant bij blijven staan.

Gebruik een haarföhn op de heetste stand en richt deze op het ijs om het te laten smelten. Blijf de föhn zelf vasthouden.

Let Op! De föhn in de vriezer leggen is geen veilig idee i.v.m. het smeltwater. Gebruik eventueel ook een plastic ijsschraper om grote stukken ijs te verwijderen.

6: Poets En Droog Je Vriezer

Nadat al het ijs ontdooid is, kan je aan de slag om je vriezer schoon te maken. Maak de vriezer eerst droog met een handdoek en neem de binnenkant van de vriezer daarna af met een sopje.

Een geschikt sopje maak je met een half emmertje warm water met daarin een scheutje afwasmiddel, een kopje azijn of een eetlepel baking soda.

Droog je vriezer hierna opnieuw grondig en doe vervolgens de stekker er terug in. Na een kwartiertje kan al het eten terug de vriezer in.