Sleepdakkapel: Constructie voor een Schuin Dak

Bij het uitzoeken van een dakkapel kun je kiezen voor een uitvoering met een plat dak of een schuin dak. Een dakkapel met een schuin dak is weliswaar duurder, maar sluit vaak beter aan bij de rest van het dak.

In deze gids lees je meer over de voor- en nadelen en verschillende materialen van een schuin dakkapel.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een schuin dakkapel?

Een dakkapel met een schuin dak wordt wel gezien als de mooiste variant onder de dakkapellen. Het wordt ook wel een sleepdakkapel genoemd.

Dit type dakkapel oogt heel mooi en wanneer je kiest voor een dakbedekking met dezelfde dakpannen als de rest van het huis, ontstaat er een mooi geheel.

Het is uiteraard ook mogelijk om te kiezen voor een ander soort dakbedekking dan dakpannen.

Dakkapel met schuin dak

Hellingshoek bij een dakkapel met een schuin dak

Niet elke woning is geschikt voor de plaatsing van een dakkapel met een schuin dak.

Een belangrijke voorwaarde is de hellingshoek, het dak mag niet te flauw aflopen. De minimale hellingshoek van het dak moet 35° zijn. Het dak van een dakkapel met een pannendak heeft een hellingshoek die minimaal 11° en maximaal 19° bedraagt.

Heeft het dak van de dakkapel een zeer flauwe hellingshoek en is de hellingshoek van het dak van de woning ook relatief flauw, dan zorgt dit voor onvoldoende waterafvoer. Dit kan weer leiden tot lekkage omdat er regenwater op de dakkapel blijft liggen.

Dakkapellen met hellend dak

Bron foto: gmloftconversions.com

Heb je een vergunning nodig voor sleepdakkapel?

Voor een dakkapel met een schuin dak heb je altijd een vergunning nodig. Dit in tegenstelling tot een dakkapel met een plat dak. Een dakkapel met een plat dak kan onder bepaalde voorwaarden vergunningvrij worden geplaatst.

Het maakt bij een dakkapel met een schuin dak niet uit of deze aan de voorkant of de achterkant van het huis komt. Er is altijd een vergunning voor nodig wat uiteraard wel voor extra kosten zorgt.

Vraag advies over een schuin dakkapel aan een specialist. Vraag hier gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.

Wat kost een schuin dakkapel?

Een dakkapel met een schuin dak is prijziger dan met een plat dak. Dit komt omdat een schuine dakkapel altijd maatwerk is en met een plat dak vaak prefab. En in een maatwerk gaan meer arbeidsuren zitten.

Het voordeel wel is dat een schuine dakkapeldak, wat betreft stijl beter op de rest van je dak aansluit.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor de twee meest gekozen type dakkapellen; hout en kunststof. De kosten is een gemiddelde van de kunststof bekleding soorten: Trespa en Keralit. Deze twee soorten worden namelijk het meest gebruikt.

De onderstaande gemiddelde kosten zijn inclusief btw, de arbeidskosten en de schuine dakkapel zelf.

Breedte € hout € kunststof
150 centimeter €7.700 €7.900
250 centimeter €7.850 €8.100
350 centimeter €9.000 €9.475
450 centimeter €9.520 €9.900
550 centimeter €10.400 €10.850
600 centimeter €10.900 €11.300

Wat zijn de voordelen van een dakkapel met een schuin dak?

Een dakkapel met een schuin dak heeft de volgende voordelen:

1. Weinig onderhoud: Een dakkapel met een schuin pannendak heeft veel minder onderhoud nodig dan een dakkapel met een plat dak. Het regenwater stroomt veel makkelijker weg door de hellingshoek, waardoor er geen water op blijft liggen.

Ook vuil en bladeren zullen gemakkelijk van het dak afglijden, waardoor je geen last hebt van verstoppingen.

2. Langere levensduur: Een schuin dak met dakpannen heeft een veel langere levensduur dan een dakopbouw met een plat dak dat bijvoorbeeld bedekt is met bitumen.

Door de blootstelling aan zon, water en vuil zal het platte dak sneller gebreken vertonen en ook sneller gerepareerd of zelfs vervangen moeten worden.

Dakpannen hebben een levensduur van rond de 75 jaar. Pannen gaan dus een behoorlijk lange tijd mee.

3. Mooie aanblik: De reden dat mensen voor een schuin dakkapel kiezen is vooral vanwege de mooie aanblik. Een dakkapel met een schuin dak heeft een vloeiende overgang met de rest van het dak.

Er is dus meer sprake van een eenheid.

Wat zijn de voordelen van een dakkapel met een schuin dak?

Wat zijn de nadelen van een schuin dakkapel met een schuin dak?

1. Duurdere variant: Een dakkapel met een schuin dak is duurder dan een dakkapel met een plat dak. Gemiddeld betaal je voor een dakkapel met een schuin dak zo’n 30% meer dan voor een dakkapel die voorzien is van een plat dak.

2. Altijd een vergunning nodig: Voor dit type dakkapel heb je altijd een omgevingsvergunning nodig. Een dakkapel met een plat dak kun je in veel gevallen (wanneer je voldoet aan de voorwaarden) vergunningsvrij laten plaatsen.

3. Hellingshoek van het dak moet minimaal 35° zijn: Mocht dit voor jouw dak niet gelden dan is de plaatsing van een schuin dakkapel niet mogelijk. Omdat de gemiddelde dakhelling van Nederlandse huizen 45° is, zal dit in de meeste gevallen echter geen probleem zijn.

4. Afwerking binnen: De afwerking aan de binnenkant van een dakkapel met schuin dak kan wat lastiger zijn.

Wat zijn de meest populaire materialen voor een dakkapel met een schuin dak?

Een dakkapel met een schuin dak is verkrijgbaar in verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling en voordelen.

Kunststof: Kies je voor een dakkapel van kunststof dan kies je voor een dakkapel die zo goed als onderhoudsvrij. Bovendien kun je bij kunststof kiezen voor een moderne look of houtlook (Keralit) en valt er heel wat te kiezen op het gebied van kleur en design.

Een kunststof dakkapel bestaat meestal uit een houten basisconstructie met kunststof bekleding zoals Trespa en Keralit.

Hout: Een dakkapel van hout is de meest goedkope optie. Hout is eenvoudig te bewerken en is een duurzaam en sterk materiaal. Wel heeft het periodiek onderhoud nodig. Zo moet het eens in de vijf jaar geschilderd worden.

Bij een houten dakkapel bestaat de constructie en de bekleding uit hout.

Zink: Zink is een zeer geschikt materiaal voor een dakkapel. Voorheen werd zink alleen gebruikt voor de zijwanden van de dakkapel.

Doordat zink tegenwoordig meer mogelijkheden heeft op het gebied van vormen en details, is het bekleden van een dakkapel met zink steeds gevarieerder geworden.

Bij een zinken dakkapel is de constructie van hout en de bekleding van zink.

Aluminium: Net als zink is aluminium duurzaam materiaal en past is het in vele vormen te buigen. Een aluminium dakkapel is prijziger dan hout of kunststof, maar heeft wel een lang levensduur en geeft een unieke uitstraling aan je huis.

Net als bij de andere materialen bestaat de basisconstructie uit hout en de bekleding uit aluminium.

Kies ook voor een dakkapel materiaal dat bij je huis past. Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Dakmateriaal voor het sleepdak

Voor de dakbedekking van het schuine dak van de dakkapel kun je kiezen uit de volgende materialen:

Dakpannen: Je kunt hierbij kiezen voor klassieke keramische (gebakken) dakpannen of voor strakke betonnen dakpannen. Dakpannen hebben in theorie een levensduur van 50 tot 60 jaar, maar gaan in de praktijk vaak nog langer mee.

Zink: Hoewel zink vooral vroeger veel werd gebruikt, past het ook heel goed bij nieuwere huizen met een strakke en industriële uitstraling. Zink is een buigzaam materiaal wat het geschikt maakt voor verschillende dakvormen. Het is bovendien een milieuvriendelijk en onderhoudsvrij materiaal, wat gemiddeld 30 tot 40 jaar meegaat.

Riet: Vanwege de karakteristieke uitstraling wordt er ook veel gekozen voor riet. De levensduur van riet is afhankelijk van de kwaliteit en dikte van het riet en de hellingshoek van het dak. Bij een hellingshoek van 50° kan het materiaal wel 35 jaar meegaan.

Leien: Leien zijn gemaakt van klei of van kunststof. Keramische leien (van klei) gaan net zo lang mee als dakpannen. Hoewel leien wat duurder zijn dan dakpannen, worden ze vaak gekozen vanwege de mooie uitstraling.

Bitumen: Bitumen zie je vaak als dakbedekking op platte daken. Op het schuine dak van een dakkapel wordt het in sommige gevallen echter ook wel gebruikt. Bitumen is gemakkelijk te verwerken en is geschikt voor lastige dakvormen.

Plat dak of schuin dakkapel?

Of je kiest voor een plat dak of een schuin dak voor je dakkapel is onder meer afhankelijk van je eigen voorkeur en de hoogte van je budget. Hierbij nog even de voor- en nadelen van beide soorten op een rijtje.

Een dakkapel met een schuin dak:

  • …vormt een mooi geheel met de rest van het huis.
  • …heeft minder onderhoud nodig, doordat het regenwater mooi van het dak afloopt en er geen vuil op blijft liggen.
  • …is duurder. Omdat een schuin dakkapel maatwerk is kost het meer tijd en dus meer geld om op te bouwen.
  • …kan alleen geplaatst worden met een vergunning.

Een dakkapel met een plat dak:

Voor wat voor dakkapel kies jij? Met schuin of plat dak? Vraag hier gratis dakkapel offertes aan.

Dakkapel of dakopbouw met schuin dak?

Beide termen worden nog weleens door elkaar gehaald maar ze zijn wel verschillend.

Dakkapel: Wanneer de uitbreiding van de ruimte onder een schuine kap wordt bereikt door middel van een uitstekende aanbouw op het schuine vlak van het dak, is er sprake van een dakkapel.

Hierbij worden dus geen verdere aanpassingen aan de woning gedaan en ook het uiterlijk van de woning blijft verder hetzelfde (afgezien van de noodzakelijke bouwtechnische aanpassingen).

Dakopbouw: Elke vorm van uitbreiding op een dak van een woning die niet onder de noemer dakkapel valt, is een dakopbouw. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan uitbreiding door middel van een nokverhoging.

Een opbouw op een plat dak is ook altijd een dakopbouw: hierbij wordt er een extra verdieping aangebracht. Voor een dakopbouw is altijd een vergunning nodig.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je ook graag een dakkapel laten plaatsen met een plat of schuin dak? Vraag hieronder gratis offertes aan bij dakkapel specialisten. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijkbare berichten