Kwaliteit PVC Vloeren

Ben je op zoek naar een PVC vloer en wil je kwaliteit? Lees dan hieronder verder over wat nu een kwalitatieve PVC vloer is.

Laat je PVC vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Soorten kwaliteit PVC vloeren

In deze gids wordt gesproken over verschillende soorten PVC vloeren. Hieronder vind je kort meer over de eigenschappen.

Plak PVC: Dit zijn dunne PVC plakken die op een geëgaliseerde vloer worden verlijmd. Plak PVC kan in de vorm van stroken (planken), (wal)visgraat (of ander motief) of tegels worden vastgeplakt op de ondervloer. Het is de meest ideale vorm voor vloerverwarming.

Hoe ziet een plak PVC vloer eruit?

Klik PVC: Klik PVC lijkt op laminaat. Het komt ook met een kliksysteem waardoor het voor een doe-het-zelver te leggen is. Het is niet zo flexibel als plak PVC stroken, maar zijn meer rigide planken. Bij het leggen moet een ondervloer gelegd worden. Soms zit de ondervloer geïntegreerd in de plank zelf.

Hoe ziet een klik PVC vloer eruit?

Loose lay PVC: Dit type PVC zie je minder in woningen terug, maar meer in bedrijfsgebouwen. Bij loose-lay komen de vloerdelen los op de grond te liggen. Het voordeel is dat het makkelijk verwijdert en verhuist kan worden.

Interesse in een goede kwaliteit PVC vloer? Vraag hier gratis offertes bij PVC vloerspecialisten.

Wat bepaalt de kwaliteit van een PVC vloer?

De kwaliteit van een PVC vloer wordt meestal bepaald aan de hand van de slijtlaag/toplaag.

De slijtlaag ligt bij PVC vloeren tussen de 0,3 mm en 0,8 mm.

Een PVC vloer met een slijtlaag van 0,3 mm slijt theoretisch sneller dan een laag van 0,8 mm.

Wat heeft de dikte met de kwaliteit van een PVC te maken?

Is een dikke toplaag nodig?

Een dikke slijtlaag is niet altijd nodig. Een PVC vloer met een dikke slijtlaag is vaak duurder maar niet in alle ruimtes in huis nodig.

De vloer in de keuken, woonkamer en gang wordt vaak intensiever gebruikt dan de vloer op zolder.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een PVC met een slijtlaag van 0,06 mm of hoger en op de zolder waar je weinig komt voor PVC met slijtlaag van 0,03 mm.

Een vloer met een slijtlaag van 0,03 mm is vaak goedkoper en niet per se slecht in ruimtes die minder gebruikt worden.

Goed leggen van een PVC vloer zorgt ook voor kwaliteit

Niet alleen de PVC vloer zelf is belangrijk. Ook het leggen is belangrijk bij de uiteindelijke kwaliteit. Zodat je lang van je PVC vloer geniet. Laat een PVC vloer leggen door een specialist. Vraag hier gratis PVC vloer offertes aan.

Enkele punten die belangrijk zijn bij het leggen van een PVC vloer zijn.

Verlijmde PVC vloer: 

 • Gebruik van de juist vloerlijm.
 • Gebruik stroken uit verschillende verpakkingen voor een betere variatie op de prints.
 • PVC vloer goed walsen om bobbels te voorkomen
 • Rand op de juiste manier afkitten van de PVC vloer of vloer/plinten

Wat bepaalt de kwaliteit van een verlijmde PVC vloer

Klik PVC vloer:

 • Gebruik een ondervloer van kwaliteit.
 • Gebruik de planken uit verschillende verpakkingen door elkaar. Zo ziet de vloer er meer natuurgetrouw uit.

Wat bepaalt de kwaliteit van een klik PVC vloer

Vraag advies aan PVC vloerspecialisten over de juiste kwaliteit voor jouw situatie. Vraag hier gratis PVC vloer offertes aan.

Welke gebruiksklassen zijn er voor PVC vloer?

Om een goede inschatting te maken over wat voor kwaliteit PVC vloer je in welke situatie kunt gebruiken bestaan er gebruiksklassen.

Hieronder een overzicht.

 • AC1 klasse 21: De vloeren binnen deze klasse zijn voor licht gebruik. Het is geschikt voor bijvoorbeeld slaapkamers. Ruimtes waar je minder met schoenen loopt.
 • AC2 klasse 22: Bij de vloeren binnen de AC2 klasse 22 zijn geschikt voor licht tot normaal gebruiken. Geschikt voor in het thuiskantoor en woonkamer.
 • AC3 klasse 23: Voor ruimtes intensiever worden gebruikt heb je een vloer nodig binnen de AC3 klasse 23. Bijvoorbeeld in de gang, woonkamer of keuken.
 • AC3 klasse 32: Heb je een praktijk aan huis of een drukke huishouding? Dan kun je een zware kwaliteit PVC vloer nodig hebben die binnen de AC3 klasse 32 valt.
 • AC3 klasse 33: Vloeren in deze klasse worden alleen bij bedrijven gebruikt en zijn voor intensief industrieel gebruik.

Hoe draagt een ondervloer bij aan de kwaliteit van een PVC vloer?

De ondervloer is een belangrijke factor bij de uiteindelijke kwaliteit van de vloer.

Voor de verschillende soorten PVC vloeren heb je een aparte ondervloer nodig.

Egaliseren voor plak PVC en Loose Lay PVC

Voor plak PVC of Loose Lay PVC heb je een geëgaliseerde ondervloer nodig.

Een vloer is opgebouwd uit verschillende lagen. Een complete vloer kan door het type huis en keuze verschillende zijn opgebouwd. Maar ieder geval bestaat een vloer uit:

 • Basisvloer: Dit kan een houten vloer of betonvloer zijn. Meestal bij oude huizen is dit een houten vloer. Bij nieuwbouw of gerenoveerde huizen is de basisvloer van beton.
 • Dekvloer: Is er vloerverwarming, dan is er vaak een gegoten dekvloer.

De dekvloer is vaak niet egaal genoeg om daar plak PVC of Loose Lay PVCop te leggen. De oneffenheden op de dekvloer zie je terug in de verlijmde PVC.

Hiervoor moet de dekvloer netjes worden geëgaliseerd door een specialist.

Zelf de vloer egaliseren met egaline is erg lastig. Dus besteed die altijd uit. Vraag hier gratis offertes aan.

Door een laag egaline blijft de kwaliteit van verlijmde plak PVC of Loose Lay PVC beter gegarandeerd en komen er geen lelijke oneffenheden in de vloer.

Waarom egaliseren voor PVC vloer kwaliteit

Klik PVC ondervloer

Bij een klik PVC heb je een sterke ondervloer om de kwaliteit van de gelegde vloer te garanderen. Je kunt bij een klik PVC niet zomaar alle soorten ondervloeren kiezen.

Een ondervloer dat geschikt is voor laminaat kan niet gebruikt worden, omdat een klik PVC zwaarder is. De ondervloer moet een goede druksterkte hebben.

De druksterkte wordt uitgedrukt in de kPa waarde. Een goede ondervloer voor een klik PVC vloer heeft een kPa waarde van minstens 200. Maar hogere kPa waarde is vaak beter.

Een ondervloer zorgt voor een betere kwaliteit PVC vloer

Hoe gezond zijn PVC vloeren?

In PVC vloeren van lage kwaliteit kunnen minder goed zijn voor de gezondheid. In alle PVC vloeren zitten weekmakers. Dit is om de vloer soepel te houden. Dat hoeft niet per se slecht te zijn. De bekende merken gebruiken voornamelijk bio weekmakers.

Maar in lage kwaliteit vloeren kunnen weekmakers zitten die voor gezondheid niet prettig zijn. Vooral met kleine kinderen die intensief op de vloer spelen is een a-kwaliteit PVC vloer met een lage emissiewaarde belangrijk.

Gelukkig worden de bekende merken onder het volgende kopje ‘Wat zijn merken die kwaliteit PVC vloeren leveren?’, uitvoerig getest en zijn veilig in gebruik.

Emissiewaarde

Bij de emissie bij PVC vloeren gaat het over de uitstoot van vluchtige stoffen (ook wel VOC (Vluchtige Organische Stoffen) genoemd) die niet goed zijn voor de gezondheid.

Hoe lager de emissiewaarde, hoe minder uitstoot van slechte stoffen uit de PVC vloer.

Een bekend keurmerk voor PVC vloeren is DIBt. Dit Duitse keurmerk is streng. Als een vloer een DIBt keurmerk heeft, weet je dat je een kwaliteit PVC vloer koopt zonder schadelijke stoffen.

Wat zijn merken die kwaliteit PVC vloeren leveren?

Hieronder vind je een selectie van de beste PVC vloer merken.

 • mFlor: Dit is een van de eerste PVC vloeren. Het heeft een collectie van verschillende soorten PVC vloeren in vele dessins. Zo heb je vloeren met V-groeven voor een echte houtlook.
 • Moduleo: Dit Belgische merk heeft een collectie met een uiteenlopende dessins in klik en verlijmde variant. Moduleo biedt zowel tegellook als planken PVC aan.
 • Ambiant: Dit PVC vloeren merken van Cotap heeft zowel klik PVC als dryback (plak) PVC in de collectie.
 • Vivafloor: Deze Twentse vloeren timmeren al 10 jaar aan de weg met zowel verlijmde als klik PVC vloeren.
 • Gerflor: Dit Franse PVC vloeren merk heeft diverse soorten PVC vloeren in de collectie. Naast verlijmde en klik PVC biedt Gerflor ook Loose Lay vloeren aan.
 • Belakos: Dit Nederlandse bedrijf uit Genemuiden biedt een grote collectie van a-kwaliteit dryback, oftewel verlijmde PVC vloeren aan.
 • Floorify: Dit vloeren merk richt op rigide PVC vloeren, oftewel klik PVC.

Naast de selectie hierboven, zijn er nog meer a-merken op de markt. Vraag offertes aan bij PVC vloerspecialisten en vraag advies over de merken en de kwaliteit.

Kwaliteiten van een PVC vloer ten opzichte van andere vloeren

Maar zou je niet voor een ander soort vloer moeten kiezen, die bijvoorbeeld goedkoper is of natuurlijker oogt en voelt?

Maar wat zijn de kwaliteitsverschil van een PVC vloer ten opzichte van laminaat, tegels of hout/parket.

 • Een PVC vloer is meer geluiddempend: Zeker als je plak PVC laat aanbrengen is het contactgeluid minder. Er zit bij plak PVC geen zwevende delen, waardoor het contactgeluid een stuk minder is. Bij een houten vloer, laminaat en tegelvloeren moeten er ondervloeren gelegd worden om het geluid te dempen.
 • PVC vloeren zijn goed bestand tegen vocht: PVC is bijvoorbeeld geschikt voor de keuken. Het is zelfs mogelijk om met plak PVC je badkamer te voorzien van een houtlook vloer. Lees hier meer over PVC in de badkamer. Het is mogelijk om laminaat of een parketvloer in de badkamer te leggen, maar is uiteindelijk minder geschikt dan PVC. Tegelvloeren zijn natuurlijk ook goed vochtbestendig.
 • PVC vloer gaat beter samen met vloerverwarming: De warmteweerstand van een PVC vloer is gemiddeld 0,07 m²K/W. Hoe lager dit cijfer, hoe beter het combineert met vloerverwarming. Ter vergelijking; een laminaatvloer heeft een weerstand van 0,09 m²K/W en een houten vloer gemiddeld wel 0,13 m²K/W. Een tegelvloer daarentegen gaat ook erg goed samen met vloerverwarming.
 • Een PVC vloer is gemiddeld geprijsd: Laminaat is over het algemeen goedkoper en een houten vloer of tegelvloer duurder. Een PVC vloer is iets duurder dan laminaat, maar heeft een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.
 • Minder kans op scheuren: PVC vloeren zijn flexibel. Vooral ten opzichte van tegelvloeren is de kans op scheuren en barstjes veel kleiner bij PVC vloeren.

Vraag gratis offertes aan bij PVC vloerspecialisten

Wil je graag een PVC vloer van kwaliteit die goed gelegd wordt? Laat je adviseren door PVC vloerspecialisten.

Vraag hieronder PVC vloer offertes aan. Geheel gratis en vrijblijvend.

Vergelijkbare berichten