Vloeren

PVC Vloer Geluiddempend

Hou jij niet van een vloer waar je alles op hoort en zoek je iets wat meer geluiddempend is? Dan is een PVC vloer de juiste oplossing.

Naast dat het geluiddempend is, ziet het er ook nog eens bijzonder mooi en natuurgetrouw uit. Een vloer waar je jarenlang van kunt genieten.

In deze gids lees je onder meer over de verschillende soorten PVC en de voordelen daarvan. Maar ook de geluidsnorm en reductiewaarde komen aan bod.

Laat je PVC vloer professioneel leggen
Vraag Gratis Offertes Aan
>binnen 2 minuten aangevraagd<

Waarom dempt een PVC vloer het geluid zo goed?

PVC heeft een prettig loopgeluid.

Dit is vooral het geval bij verlijmd PVC dat op de basisvloer (bijvoorbeeld beton) wordt geplakt. Dit zorgt voor een hoge dichtheid en minder geluid, omdat de vloer rechtstreeks op de vloer geplaatst wordt.

Bij klik PVC (lijkt laminaat) is dit het de ondervloer dat het geluid dempt. Een goede ondervloer (indien nodig) in combinatie met de juiste PVC vloer, zorgt ervoor dat er een geluidsreductie van 10dB of meer wordt gerealiseerd.

Verschillende soorten PVC vloeren

Er zijn twee soorten PVC die op een verschillende manier gelegd worden.

Je hebt verlijmd PVC en click PVC. Welk van deze twee soorten het beste bij jou past ligt aan je budget en staat van de vloer.

Wat zijn de overeenkomsten tussen verlijmd PVC en click PVC?

 • Zowel plak PVC als click PVC zijn sterke kunststof vloeren;
 • Het is een goed alternatief voor laminaat;
 • Beide soorten zijn te verkrijgen met een realistische houtlook of tegellook.

Verlijmd PVC

Een verlijmde PVC vloer wordt vastgelijmd aan de basisvloer en er is geen speciale ondervloer voor nodig. Het zijn flexibele stroken waarbij het belangrijk is dat jouw ondergrond vlak is.

Doordat het niet zwevend wordt gelegd ontstaat er weinig tot geen contactgeluid.

Het egaal maken van de basisvloer is hierdoor in principe altijd nodig voordat jij aan de slag kunt met jouw PVC vloer.

Voordelen

 • Het kan zonder naden gelegd worden
 • Het is meer geluiddempend dan click PVC
 • Het is beter waterbestendig dan de click variant
 • Wil of heb je vloerverwarming? Een verlijmde PVC vloer laat makkelijker de warmte door
 • Uitermate geschikt voor de badkamer en keuken

Click PVC

Bij click PVC klik je de planken in elkaar, zoals je dat bij laminaat ook doet. Bij click PVC gebruik je een ondervloer vanwege de clickverbinding in de plank, waardoor het pakket uiteindelijk dikker is dan bij verlijmd PVC.

Voordelen

 • De ondergrond hoeft vaak niet geëgaliseerd te worden;
 • Het is gemakkelijker zelf te leggen;
 • De vloeren zullen geen werking tonen bij verschillende temperaturen.

Welke ondervloer voor meer geluiddemping bij click PVC?

Bij click PVC vloeren heb je vrijwel altijd een ondervloer nodig. Deze zorgt dat de vloer goed op zijn plek blijft liggen en dat het contactgeluid (bij bijvoorbeeld lopen) gedempt wordt. Daarnaast zal de juiste ondervloer helpen bij het isoleren van je woning en egaliseren van de ondergrond.

Er zijn drie soorten ondervloeren voor click PVC

Rubberen ondervloer. Deze wordt het meest verkocht in combinatie met de click PVC vloer. Het is namelijk goedkoop en goed geluiddempend.

Zilveren folie. Deze ondervloer vangt kleine oneffenheden op en is enorm geluiddempend.

Kurken ondervloer. Deze ondervloer is met het belang voor het milieu ontwikkeld. Het staat vooral bekend om de waterbestendigheid en optimale drukverdeling.

PVC ondervloer voor geluiddempend

Vergelijk PVC Vloerenleggers
100% Vrijblijvend - Vergelijk eenvoudig en snel meerdere specialisten

Wat is contactgeluid?

Contactgeluid ontstaat door bewegingen over de vloer. Bijvoorbeeld als je met hakken over de vloer loopt of met meubels gaat schuiven. Deze bewegingen veroorzaken trillingen, die wij ervaren als geluid. Dit zal je vooral merken in oudere gebouwen die niet goed geïsoleerd zijn.

Gelukkig kun je gemakkelijk de impact van het contactgeluid verminderen door enkele investeringen.

Zo kan er in de verdiepingen vloerisolatie aangebracht worden. Dit is niet direct voor warmte, maar om het geluid te dempen. Voorbeelden hiervan zijn vlokkenisolatie, glaswol en steenwol.

Wat is de wettelijke 10dB?

In veel appartementen is het verplicht om aan een 10dB contactgeluidreductie norm te voldoen. Deze norm staat al sinds de jaren 80 vast (door de Nederlandse Stichting Geluidshinder).

Let op, een ondervloer zelf reduceert geen 10dB. Het gaat hierbij altijd om de combinatie met de basisvloer. Zo is er een groot verschil tussen een kale betonvloer en een vloer die belegd is met een ondervloer en vloerbedekking.

Reductiewaarde

In officiële meetrapporten worden zowel de Llin als de Lw waarde aangegeven. Het is belangrijk om te weten dat in Nederland de Llin waarde wordt gebruikt, en in het buitenland de Lw waarde.

Llin zegt namelijk iets over de gemiddelde waarde reductiewaarde in de lage tonen terwijl Lw dit voor hoge tonen bepaald.

Op ondervloeren uit het buitenland zul je dus vaak termen voorbij zien komen als 16 dB Lw, terwijl dit voor Nederlandse waarden dus maar 6dB Llin is. Het verschil tussen de Llin waarde en Lw waarde zal altijd 11db zijn.

Dus een ondervloer met 10dB Llin of 21 dB Lwin op de verpakking voldoet aan de eisen.

Geluiddempende PVC vloer

Offertes aanvragen bij PVC vloerspecialisten

Ben jij na het lezen overtuigd van een PVC vloer? Vraag dan nu verschillende offertes aan bij de PVC vloerspecialisten. Zo kom jij altijd thuis met de beste deal.