Tips & Inspiratie

Balkon Inrichting En Decoratie Tips

De balkon is een plek waar je kunt genieten van een stukje buitenleven. In het zonnetje zitten in het voorjaar of genieten van een wijntje op een zwoele zomeravond. Het kan allemaal als je een balkon hebt (en geen tuin).

Daarom is het leuk om je balkon ook leuk in te richten. Als je jouw balkon intelligent indeelt haal je meer uit de ruimte van je balkon en kun je beter opleuken.

In dit artikel lees je tips over het decoreren en het inrichten van jouw balkon.

Balkon Inrichten En Decoreren

Verticale Tuin

Een leuke manier om je balkon op te fleuren is door een verticale tuin aan te brengen aan de muur. Dit kun je doen aan je eigen muur naast je ramen bijvoorbeeld.

Ook kun je de ramen zelf gebruiken om een verticale tuin aan te bevestigen (meestal met zuignappen). Zie de foto voor inspiratie.

Verticale Tuin Tegen Raam

Als je een muur hebt tussen jouw balkon en die van je buren kun je deze ook gebruiken om een verticale tuin tegen aan te laten groeien.

Verticale Tuin Op Balkon

Verticale Tuin Inrichten Op Balkon

Kies Voor Robuuste Meubels

Je kunt het beste voor robuuste meubels kiezen op je balkon. Stoelen en tafels die tegen een stootje kunnen gaan simpelweg een stuk langer mee.

Denk goed na of je de tuinmeubelen goed kunt beschermen tegen het weer in het najaar en in de winter. Kies voor inklapbare meubelen zodat je het in de herfst het makkelijker kunt opbergen.

Als het mogelijk is kun je het beste de meubels opbergen in een droge omgeving. Is dat niet mogelijk? Zorg dan dat je een plastic beschermhoes hebt om de meeste schade te voorkomen.

Robuuste meubels kun je in de meeste gevallen ook beter schoonmaken in het voorjaar als je de tafels en stoelen weer tevoorschijn haalt.

Stevige Meubels Op Balkon

Bloemen En Planten Op Het Balkon

Bloemen en planten zijn een belangrijk element bij het opfleuren van je balkon. Zowel voor een grote balkon als voor een kleine balkon.

Hierboven kon je al lezen over een verticale tuin. Maar er zijn nog meer manieren om je balkon groener en kleurrijker te maken.

Het meest handige manier om planten te gebruiken op je balkon is door bloempotten en plantenpotten te gebruiken.

Zo kun je ook in het voorjaar en in de zomer meer exotische planten op het balkon zetten. Als het herfst is kun je deze dan weer naar binnen halen.

Haal planten zo laat mogelijk naar binnen en zet ze zo vroeg mogelijk in de lente weer buiten. Planten gedijen het beste namelijk buiten, maar kunnen slecht tegen kou en vorst.

Hieronder zie je een leuk voorbeeld.

Bloempotten Op Balkon
Kunstboompjes Op Het Balkon

Je kunt ook kunstboompjes, plantjes of bloemen op het balkon gebruiken. Dat scheelt ieder geval veel in onderhoud.

Zorg ook dat de planten vrij zijn van ongedierte, dode takjes en bladeren voordat je het naar binnenhaalt.

Je kunt zoals op de foto hieronder, een pallet gebruiken om je balkon op te leuken.

Bank Van Pallets Op Balkon

Vogelbadje En Voederbakje Op Het Balkon

Om vogels uit te nodigen op het balkon kun je een vogelbadje plaatsen. Hoogstwaarschijnlijk komen de vogeltjes niet badderen als je zelf op het balkon zit.

Vogelbadje Op Balkon

Maar is het wel een leuk gezicht als je vanuit je woonkamer of slaapkamer, vogeltjes ziet badderen en drinken.

Om je balkon ook in de winter te laten leven kun je een voederbakje ophangen of neerzetten zodat je de vogels die overwinteren kunt aanschouwen.

Vogels Voeden Op Balkon

Groente En Fruit Telen Op Het Balkon

Je kunt je balkon nog productiever maken door er groente en misschien wel fruit te telen. Natuurlijk zal de oogst niet al te groot zijn, maar het is wel een ontspannende bezigheid.

Je kunt verschillende groenten planten en fruitplanten in potten kopen en deze op je balkon plaatsen.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van planten die eenvoudig zijn te onderhouden en bovendien veel vruchten dragen (mits je het goed onderhoud).

Een plant die het goed doet op het balkon is onder andere de tomatenplant.

Om je tomaatjes te voorzien van extra pit kun je ook je eigen kruiden kweken in potjes op je balkon. Denk aan peterselie, basilicum en bieslook.

Ook druiven kun je op je balkon kweken. Hier kun je terecht voor druivenplantjes.

Kunstgras Op De Balkonvloer

Meestal is de vloer van het balkon van steen of hardhout. Als je in het voorjaar of in de zomer op je blote voeten wilt lopen is dat niet altijd even lekker.

Om een zachtere en kleurrijke vloer te creëren kun je gebruik maken een lapje kunstgras. De felle groen geeft kleur en kun je heerlijk met je blote voeten over heen lopen.

Kunstgras Op Balkon Leggen

Verticale Strepen

Om meer lengte te geven kun je tapijt op de balkonvloer leggen met verticale strepen.

Zie de foto’s hieronder voor inspiratie.

Verticale Tapijt Op Balkon 1

Verticale Strepen Op Balkon 2

Verticale Tapijt Op Balkon 3

Verlichting Op Het Balkon (Voor In De Avond)

Om ‘s avonds nog op het balkon te kunnen zitten is het ook belangrijk om je balkon op een creatieve manier te verlichten.

Zie de foto’s hieronder voor inspiratie.

Verlichting Op Balkon In De Avond

Verlichting Op Balkon

Hangmat Op Een Balkon

Als je helemaal klaar bent met het naar jou smaak inrichten van het balkon kun je het afmaken door het ophangen van een hangmat. Als het balkon niet te breed is kun je aan de scheidingen links en rechts een hangmat bevestigen.

Maar er zijn ook hangmatten die op zichzelf staan. Dan hoef je ieder geval niet te boren.

Zie voor inspiratie de foto’s hieronder.

Hangmat Balkon 1

Hangmat Op Balkon 2