Nadelen van een Marmoleum vloer

Marmoleum vloeren zijn strakke vloeren die uitstekend passen in de veelal moderne interieurs. Bovendien is een marmoleum vloer oersterk en is het gemakkelijk in onderhoud.

Maar zitten er eigenlijk ook nadelen aan een marmoleum vloer? In deze gids worden een aantal nadelen op een rijtje gezet. Ook wordt er dieper ingegaan op de vraag of vloeren van PVC of vinyl een beter alternatief zijn voor een marmoleum vloer.

Laat je vloer professioneel aanbrengen
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een marmoleum vloer?

Marmoleum is eigenlijk een merknaam van linoleum vloeren die door een Nederlandse fabrikant op de markt zijn gebracht.

Linoleum is een 100% natuurlijk product, het wordt gemaakt op basis van lijnolie, hars, kalk en natuurlijke pigmenten. Er zitten dus geen twijfelachtige chemische stoffen in, die mogelijk slecht zijn voor de gezondheid van mens en milieu.

Wat is een linoleum vloer?

Nadeel 1: Vloer moet geëgaliseerd worden

Een marmoleum vloer die wordt verlijmd kan niet zomaar over elke ondergrond worden gelegd. Deze ondergrond moet volledig vlak zijn, anders zijn aanwezige oneffenheden zichtbaar in je nieuwe marmoleum vloer.

  • Is de ondergrond/basisvloer niet helemaal vlak dan is het nodig om deze voor het leggen van de marmoleum vloer eerst te laten egaliseren. Dit zorgt wel voor extra kosten.
  • Er zijn ook marmoleum vloeren met een kliksysteem verkrijgbaar, dit is vergelijkbaar met kliklaminaat en dit type vloer kun je eventueel ook zelf leggen wanneer je handig bent.

Vloer moet geëgaliseerd worden voor een marmoleum vloer

Nadeel 2: Lastig om zelf te leggen

Als het gaat om een marmoleum vloer die verlijmd moet worden dan geldt dat deze vloer door een specialist moet worden gelegd.

Niet alleen het vooraf egaliseren van de ondervloer is een specialistische klus, ook het leggen van de vloer zelf is een lastig karwei. Wil je de vloer liever zelf leggen, dan kun je kiezen voor een marmoleum vloer in de vorm van een kliksysteem.

Zelf linoleum leggen is lastig

Nadeel 3: Niet waterdicht

Belangrijk om te weten is dat een marmoleum vloer niet waterdicht is.

Wanneer een marmoleum vloer namelijk in aanraking komt met vocht of water dan kan deze gaan vervormen en beschadigd raken.

Om deze reden wordt linoleum in vochtige ruimtes zoals badkamers dan ook sterk afgeraden.

Linoleum kan niet tegen teveel water

Nadeel 4: Prijziger dan andere soorten vloeren

Uiteraard speelt ook de prijs mee in de afweging voor welke nieuwe vloer je gaat kiezen.

Een marmoleum vloer is zeker niet de goedkoopste keuze.

Voor een marmoleum vloer van een goede kwaliteit bedraagt de prijs zo tussen de 40 en 80 euro per m², dit bedrag is overigens exclusief de legkosten. Voor de legkosten kun je uitgaan van een bedrag tussen de 30 en 65 euro per m².

De hoogte van de legkosten hangt onder meer samen met de vraag of je kiest voor plaatsing in banen, in tegels of in panelen.

Marmoleum is een gemiddeld prijzige vloer

Is vinyl of PVC beter als alternatief?

Ondanks de hierboven genoemde nadelen biedt een marmoleum vloer ook tal van voordelen. Zo is deze vloer zacht en flexibel, gaat het lang mee, vraagt het weinig onderhoud en is het vervaardigd van milieuvriendelijke materialen.

Andere vloeren die als alternatief kunnen dienen voor een marmoleum vloer, zijn PVC vloeren of vinyl vloeren. Dit zijn stevige kunststof vloeren die uit meerdere lagen bestaan.

1. Verschillen in materialen

In tegenstelling tot marmoleum vloeren die geheel uit natuurlijke materialen bestaan, zijn PVC vloeren en vinyl vloeren gemaakt van synthetische materialen.

Om dit materiaal veerkrachtig en soepel te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van weekmakers.

Hecht je sterk aan het gebruik van natuurlijke materialen in je huis dan is de keuze voor een marmoleum vloer in dit geval de meest voor de hand liggende.

2. Verschillen in uitvoering

Vinyl vloeren en PVC vloeren bieden een ruime keuze aan kleuren en dessins. Hierbij kun je denken aan een houtdessin, betonlook of steendessin. Ook het aanbod van kleuren is heel groot.

Hoewel ook marmoleum vloeren in verschillende kleuren en dessins verkrijgbaar zijn, is het aanbod hierbij wel beperkter.

3. Verschillen in prijzen

Wat zijn de verschillen in kosten?

  • Marmoleum vloeren zijn duurder dan PVC en vinyl. Een marmoleum vloer inclusief leggen kost gemiddeld €100 per m².
  • Een vinyl vloer kun je doorgaans een stuk voordeliger aanschaffen. Ook met een PVC vloer ben je voordeliger uit. Een vinyl laten leggen kost gemiddeld €40 inclusief leggen. Een PVC vloer kost gemiddeld €60 per m² inclusief leggen. Vinyl is dus het meest voordelig.

4. Levensduur

Hoe lang gaan de verschillende vloeren mee?

  • Tegenover de prijs staat wel dat een marmoleum vloer zeer lang meegaat, tot zo’n 30 jaar.
  • De levensduur van een vinyl vloer bedraagt – afhankelijk van de dikte van de slijtlaag – zo’n 10 tot 20 jaar. Overigens gaat ook een PVC vloer lang mee, een PVC vloer van goede kwaliteit kan ook wel 30 jaar meegaan.

5. Water- en vochtbestendigheid

Hoe zit het met vocht en water?

  • Linoleum vloeren zijn niet goed bestand tegen water en vocht. Komt een vloer van linoleum in aanraking met vocht dan kunnen hierdoor de hoeken van de vloeren gaan krullen en de vloer kan bol gaan staan. Om die reden is linoleum dan ook niet geschikt voor het gebruik in vochtige ruimtes.
  • Vloeren van vinyl en PVC zijn daarentegen waterdicht en geschikt voor toepassing in de badkamer, de keuken en het toilet.

Conclusie: Vloeren van marmoleum, PVC en vinyl hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en voor- en nadelen. Het is dus goed om te bepalen welke eisen je zelf stelt aan je vloer en vervolgens te kijken welke vloer hier het beste aan voldoet. Deze afweging zal voor iedereen weer anders liggen.

Waarom toch voor marmoleum kiezen?

Hoewel deze gids begon met een aantal nadelen van een marmoleum vloer zijn er zeker ook een hele reeks voordelen verbonden aan linoleum. Niet voor niets is linoleum nog steeds een veel gekozen vloer.

Zo biedt een marmoleum vloer de volgende voordelen:

1. Vervaardigd van uitsluitend natuurlijke materialen: Linoleum is een 100% natuurproduct. Ook is de vloer volledig biologisch afbreekbaar. Deze vloer past dus prima in een duurzame levensstijl.

2. Lange levensduur: Deze vloer behaalt gemakkelijk een levensduur van 40 jaar. Het is dus een vloer waar je echt lang plezier van kunt hebben.

3. Onderhoudsvriendelijk: De vloer is gemakkelijk te onderhouden. Er moeten alleen geen natte plekken op worden achtergelaten, omdat dit voor beschadiging van de vloer kan zorgen. Bij een intensief gebruik van de vloer wordt aangeraden om deze eenmaal per jaar in de was te zetten.

4. Geluiddempend: Een vloer van linoleum staat ook bekend om een goede geluiddempende werking. Met deze vloer worden contactgeluiden verminderd. Om deze reden tref je linoleum vloeren veel aan in wachtruimtes, bibliotheken en andere openbare ruimtes.

5. Slijtvast en kleurvast materiaal: Ook wanneer een linoleum vloer intensief wordt gebruikt, zul je zien dat het materiaal niet snel zal slijten en de kleur jarenlang mooi blijft. Het is dan ook niet voor niks dat scholen en kantoren vaak voorzien zijn van linoleum vloeren.

6. Geschikt voor de combinatie met vloerverwarming: Een marmoleum vloer leent zich prima voor de combinatie met vloerverwarming.

De natuurlijke grondstoffen waarvan linoleum is gemaakt, zorgen ervoor dat de warmte van een linoleum vloer goed geleid, een belangrijke voorwaarde als het gaat om de vraag of een vloer geschikt is voor vloerverwarming.

7. Ook verkrijgbaar als kliksysteem: Naast linoleum vloeren op rol, zijn ze ook verkrijgbaar als kliksysteem. Dit maakt dat het eventueel ook mogelijk is om deze vloer zelf te leggen.

Offertes aanvragen bij diverse vloerspecialisten

De keuze voor een nieuwe vloer kan best lastig zijn. Natuurlijk wil je graag een vloer kiezen waar je voor de langere duur blij mee bent, een vloer gaat tenslotte lang mee.

Het is dan ook verstandig om je eerst goed te verdiepen in de vele mogelijkheden die er zijn.

Een vloerspecialist kan je hierin goed adviseren. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij vloerspecialisten.

Vergelijkbare berichten