Dubbele Dakkapel [Kosten – 5x Varianten]

Wil je extra veel ruimte en licht in huis? Met het plaatsen van een dubbele dakkapel ontstaat er tweemaal zoveel ruimte. Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer je kiest voor meerdere dakkapel op één dak.

Welke dat zijn en de bijbehorende kosten lees je hieronder.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Wat is een dubbele dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouw in het dak, waardoor er in de slaapkamer of zolderruimte extra ruimte en lichtinval ontstaat.

Bij meerdere dakkapellen spreek je van een dubbele of soms een driedubbele of zelfs vier dubbele dakkapel.

Met een dubbele dakkapel kun je extra (slaap)kamers realiseren. Is er sprake van ruimtetekort in je woning, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding dan kan een dubbele dakkapel een goed alternatief zijn voor een verhuizing.

Wat is een dubbele dakkapel?

Bron foto: fasciadivisionsouthampton.co.uk

Prefab en maatwerk

Je kunt een dubbele dakkapel op twee manieren laten plaatsen.

Prefab: Hierbij de dakkapel kant-en-klaar opgeleverd. Via een hijskraan wordt de prefab dakkapel op een gat in het dak gezet. Het plaatsen gebeurt vaak binnen 1 dag.

Maatwerk: Bij maatwerk worden de dakkapellen ter plekke opgebouwd. Dit neemt enkele dagen tot een week in beslag.

Wat kosten dubbele dakkapellen?

Dubbele dakkapellen is een grotere investering dan een enkele, maar zorgt meestal ook voor een waardevermeerdering van je huis.

Als je meerdere dakkapellen in één keer laat plaatsen ben je vaak in totaal minder geld kwijt, dan als je twee dakkapellen apart laat plaatsen. De besparing ligt rond de €1000 per twee kapellen.

Hieronder zie je de kosten voor twee dakkapellen (met aftrek van de €1.000), inclusief plaatsen en btw.

Breedte Hout Kunststof Polyester Alu Zink
2x
150 cm
breed
€7.400 €8.200 €9.200 €10.400 €10.000
2x
250 cm
breed
€8.800 €9.550 €10.600 €11.450 €11.200
2x
350 cm
breed
€10.500 €11.050 €12.240 €13.200 €12.700

Mogelijkheden voor het plaatsen van een dubbele dakkapel

Bij het plaatsen van een dubbele dakkapel zijn er meerdere varianten mogelijk. Zo kun je kiezen voor:

1. Dubbele dakkapel boven elkaar plaatsen: Door twee dakkapellen boven elkaar te plaatsen, wordt de ruimte op twee verdiepingen een stuk ruimer gemaakt. Vaak gaat het hierbij om de middelste woonlaag en de zolder.

De dakkapellen worden hierbij bijvoorbeeld aan de voorzijde of achterzijde van het huis geplaatst.

2. Dubbele dakkapel naast elkaar op één dakvlak: Hierbij worden er twee (of meer) dakkapellen naast elkaar geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er één of twee kamers ruimer gemaakt worden op één etage.

Meestal gaat het hierbij om de middelste woonlaag of de zolder.

3. Dubbele dakkapel tegenover elkaar geplaatst: Door twee dakkapellen tegenover elkaar, dus aan twee kanten van de woning te plaatsen, wordt een slaapkamer of zolderkamer aan twee kanten een heel stuk ruimer en lichter.

Dit biedt de mogelijkheid om van een voorheen kleine slaapkamer, werkkamer of zolderkamer een volwaardige ruimte te maken.

4. Dubbele dakkapel haaks op elkaar: Wanneer het dak van de woning haaks loopt, is het ook mogelijk om te kiezen voor twee dakkapellen die haaks naast elkaar worden geplaatst.

Meestal gaat het dan om dakkapellen die op dezelfde woonlaag worden geplaatst, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

5. Dubbele dakkapel met nokverhoging: Je kunt ook kiezen voor twee dakkapellen tegenover elkaar die door middel van een nokverhoging aan elkaar verbonden zijn. Zo wordt een lage zolderruimte omgetoverd tot een ruimte met één of twee volwaardige kamers.

Hier lees je meer over een nokverhogende dakkapel.

Verder is het ook nog mogelijk om een dubbele dakkapel te plaatsen samen met de buren. Meer hierover lees je onder het kopje ‘Dakkapel samen met de buren’.

Voor welk type dubbele dakkapel kies jij? Vraag gratis en vrijblijvend dakkapel offertes aan.

Wat zijn de voordelen van een dubbele dakkapel?

Tweemaal zoveel lichtinval en ruimte: Ten opzichte van een enkele dakkapel profiteer je bij een dubbele dakkapel van tweemaal zoveel lichtinval en ruimte.

Er ontstaat een geheel vernieuwde ruimte met veel meer mogelijkheden.

Lagere kostprijs per dakkapel: Wanneer je een dubbele dakkapel laat plaatsen dan hoef je de kosten voor het transport met een hijskraan en voor de plaatsing maar eenmaal te maken.

Waardeverhogend effect: Met een dubbele dakkapel wordt je woning ook nog eens meer waard, wat een voordeel is bij een eventuele latere verkoop.

Dakkapel samen met de buren

Het is ook mogelijk om samen met de buren een dakkapel te plaatsen. Op deze manier kun je de kosten voor een dakkapel delen en ervaar je wel allebei het voordeel van meer ruimte.

Je kunt hierbij kiezen voor twee losse dakkapellen of één grote dakkapel.

De aanschaf van een dubbele dakkapel samen met de buren kent voor- en nadelen.

Dakkapel met de buren

Voordelen van een dubbele dakkapel delen met de buren

Financieel voordeliger: Schaf je samen twee dakkapellen aan, die gelijktijdig worden geplaatst dan bespaar je al op de kosten. Komt er een grote gezamenlijke dakkapel die over de erfgrens wordt geplaatst dan wordt de kostenbesparing nog groter.

Meer ruimte: De erfgrens tussen jou en de buren kan soms als een belemmering worden ervaren. Een grote dakkapel mag over de erfgrens heen geplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat beide huishoudens hiermee een halve meter extra ruimte voor de dakkapel winnen.

Kiezen jullie voor twee losse dakkapellen? Houd er dan rekening mee dat de wettelijke regels gelden dat beide huishoudens een halve meter afstand tussen hun dakkapel en de erfgrens moeten aanhouden.

Waardeverhogend effect: Kies je voor een gezamenlijke dakkapel in dezelfde stijl dan geeft dit een mooie aanblik, die de waarde van beide woningen zal verhogen.

Nadelen van een dubbele dakkapel delen met de buren

Er zijn ook enkele redenen om niet samen met de buren voor een dakkapel te kiezen.

Verschillende wensen: Niet iedereen heeft dezelfde smaak. Ook als het gaat om een dakkapel kan de één hier heel andere ideeën over hebben dan de ander. Bijvoorbeeld als het gaat om afmetingen, materiaalkeuze, soort dakkapeldak en dakbedekking.

In dat geval kan het lastig zijn om tot overeenstemming te komen en kan het betekenen dat er een compromis moet worden gesloten waar beide huishoudens zich in kunnen vinden.

Onderhoud van de dakkapel: Beide huishoudens zijn uiteraard verantwoordelijk voor hun deel van de dakkapel. Maar hoe zit het wanneer er zich een lekkage bij de erfgrens voordoet? En bij een houten dakkapel: om de hoeveel jaar wordt deze geschilderd?

Om in de toekomst onenigheid hierover te voorkomen is het goed om vooraf duidelijke afspraken te maken.

Heb je een vergunning nodig voor een dubbele dakkapel?

In de meeste gevallen zal je voor een dubbele dakkapel een omgevingsvergunning moeten aanvragen bij de gemeente.

De gemeente beoordeelt je aanvraag onder meer op basis van de bouwverordening, de welstandsrichtlijnen en het bestemmingsplan. Meestal neemt dit proces enkele weken in beslag.

Twee soorten daken voor een dubbele dakkapel

Als het gaat om het soort dak van de dubbele dakkapel dan kun je kiezen uit een:

Dakkapel met schuin dak: Deze uitvoering wordt ook wel sleepdakkapel genoemd. Het is een fraaie dakkapel en wanneer je kiest voor dezelfde dakpannen als de rest van je huis ontstaat er een heel mooie eenheid.

Dakkapel met plat dak: Dit type dakkapel komt het meeste voor. Een dakkapel met een plat dak is goedkoper dan een dakkapel met een schuin dak.

Materialen voor een dubbele dakkapel

De dubbele dakkapel kan uit verschillende materialen bestaan. Doorgaans is er sprake van een houten constructie die behalve met hout ook met andere materialen kan worden bekleed.

Zo kun je kiezen uit een kunststof bekleding zoals Trespa, Keralit of uit een bekleding van zink of aluminium.

Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor een dakkapel die uit polyester bestaat.

Hieronder de verschillende materialen op een rijtje:

Kunststof: Kunststof dakkapellen hebben een houten constructie die bekleed is met kunststof platen. Het voordeel van een dakkapel die met kunststof is bekleed, is dat deze onderhoudsarm en isolerend is. Verder heb je met kunststof heel veel mogelijkheden als het gaat om stijl en kleuren.

Hout: Een dakkapel van hout is de meest voordelige keuze. Een houten dakkapel heeft een mooie natuurlijke uitstraling.

Verder is hout een duurzaam en sterk materiaal dat bovendien eenvoudig te bewerken is, mochten er door de jaren heen beschadigingen ontstaan. Wel vraagt hout om meer onderhoud dan bijvoorbeeld kunststof en moet het gemiddeld eens in de vijf jaar geschilderd worden.

Zink: Ook zinken bekleding op een houten constructie behoort tot de mogelijkheden. Met een zinken dakkapel profiteer je van een lange levensduur en heeft je dakkapel weinig tot geen onderhoud nodig. Ook is zink zeer goed bestand tegen weersinvloeden.

Een zinken dakkapel bestaat uit een houten constructie met zinken bekleding.

Aluminium: Aluminium (alu) is ook een duurzaam materiaal zoals zink en is in verschillende vormen te buigen. Dus een maatwerk dakkapel met een aparte vorm bekleden met alu is ook mogelijk.

Een aluminium dakkapel heeft hout als basis en alu als bekleding.

Polyester: Een polyester dakkapel bestaat weliswaar uit kunststof, maar is geen gewone kunststof dakkapel. Bij een dakkapel gemaakt van 100% polyester is er namelijk geen sprake van een houten basisconstructie.

Deze dakkapel wordt gegoten op basis van de technische specificaties van je woning. Dit zorgt voor een dakkapel die zeer goed aansluit bij je woning en die verder lekvrij en onderhoudsarm is.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Wil je ook graag een dubbele dakkapel laten plaatsen en profiteren van alle voordelen die dit met zich meebrengt?

Vraag hieronder nú offertes aan bij dakkapel specialisten. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je een goede prijsvergelijking maken.

Vergelijkbare berichten