Aluminium Dakkapel [7x Voordelen + Prijs]

Aluminium is zeer geschikt voor een dakkapel. Een dakkapel die bekleed is met aluminium geeft een zeer moderne, strakke en luxe uitstraling en is bovenal duurzaam. Een aluminium dakkapel past heel goed bij een woning met een moderne vormgeving.

In deze gids lees je meer over wat aluminium precies voor materiaal is, wat de voor- en nadelen zijn van een aluminium dakkapel en welke mogelijke alternatieven er zijn.

Dakkapellen offertes vergelijken?
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Waarom is aluminium geschikt als bekleding voor een dakkapel?

Aluminium is een lichte, maar sterke metaalsoort. In verhouding is aluminium zo’n drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium een sterk, taai en elastisch materiaal.

Deze eigenschappen maken aluminium geschikt voor vele toepassingen in diverse sectoren, waaronder in de bouw.

Een andere bijzondere eigenschap is dat aluminium zichzelf kan beschermen tegen corrosie. In reactie met zuurstof vormt zich een dunne oxidelaag op het materiaal. Deze laag zorgt ervoor dat het aluminium beschermd is tegen de invloed van de buitenlucht.

Ook wanneer deze laag beschadigd raakt, kan het zich in contact met zuurstof zelf weer herstellen.

Wat is een aluminium dakkapel?

Dit is een dakkapel die een basisconstructie (frame) heeft die gemaakt is van hout. Het frame is inwendig voorzien van een goede isolatielaag. De buitenkant van het frame is bekleed met hoogwaardige aluminium panelen.

Een aluminium dakkapel is populair geworden doordat het een moderne uitstraling heeft, weinig onderhoud vraagt en een lange levensduur heeft.

Bij een aluminium dakkapel hoef je niet per se te kiezen voor aluminium kozijnen. Ook houten of kunststof kozijnen zijn mogelijk. Vooral kunststof kozijnen hebben de voorkeur, omdat deze relatief betaalbaar zijn en goed isoleren. Zeker als je hierbij kiest voor HR++ glas.

Wat is een aluminium dakkapel?

Kies ook voor een duurzame dakkapel met aluminium bekleding. Vraag hier nú gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.

Prefab en traditionele dakkapel

Aluminium dakkapellen zijn in twee soorten verkrijgbaar: namelijk als prefab model of in de vorm van traditionele maatwerk bouw.

Prefab: Hierbij wordt de dakkapel in de fabriek gebouwd (inclusief constructie, bekleding, kozijnen) en meestal binnen 1 dag op je dak gezet.

Maatwerk: Hierbij wordt de dakkapel ter plekke op je dak opgebouwd. Het bouwen van een maatwerk dakkapel kost gemiddeld 3 dagen tot een week om te bouwen. Bij afwijkende dakkapellen wordt er voor maatwerk gekozen.

Wat kost een aluminium dakkapel?

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor casco (exclusief binnenafwerking) aluminium dakkapellen in verschillende breedtes.

De gemiddelde kosten zijn inclusief plaatsing, prijs voor de dakkapel en btw.

Breedte Nieuw aluminium dakkapel
150 cm breed €5.700
250 cm breed €6.225
350 cm breed €7.100
450 cm breed €8.000
550 cm breed €8.700
650 cm breed €9.500

Bestaande dakkapel vervangen

Heb je bijvoorbeeld een oude houten of kunststof dakkapel en wil je deze vervangen voor een aluminium kapel? Dan moet de oude dakkapel eerst gesloopt en afgevoerd worden. De kosten hiervoor zijn gemiddeld €1.100. Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het vervangen. Dit is ook inclusief btw. slopen, afvoeren en plaatsing van de nieuwe alu dakkapel.

Breedte Vervangen door
aluminium dakkapel
150 cm breed €6.800
250 cm breed €7.325
350 cm breed €8.200
450 cm breed €9.100
550 cm breed €9.800
650 cm breed €10.600

Wat zijn de voordelen van een aluminium dakkapel?

Kiezen voor een aluminium dakkapel levert de volgende voordelen op:

  1. Moderne en strakke uitstraling: Een aluminium dakkapel komt het beste tot zijn recht bij een woning met een moderne stijl. Maar ook in combinatie met een klassieke woning die voorzien is van moderne elementen kan dit type dakkapel een mooi geheel vormen.
  2. Onderhoudsvrij: Er hoeft vrijwel geen onderhoud aan een aluminium dakkapel gepleegd te worden. Af en toe schoonmaken is voldoende.
  3. Buigzaam: Aluminium is een materiaal dat gemakkelijk om te vormen is in een gewenste vorm. Zo kan een dakkapel met een ronde dak worden bekleed met aluminium.
  4. Heel duurzaam: Een dakkapel van aluminium is op het gebied van duurzaamheid één van de beste keuzes die je kunt maken. Dit type dakkapel gaat heel lang mee. Bovendien is aluminium voor 100% recyclebaar wat het ook tot een ecologisch verantwoorde keuze maakt.
  5. Zowel prefab als traditionele bouw mogelijk: Aluminium dakkapellen kunnen als prefab exemplaar geleverd worden maar ook door middel van traditionele bouw geplaatst worden. Niet iedere woning is geschikt voor de plaatsing van een prefab dakkapel. Aluminium dakkapellen zijn dus geschikt voor elk type woning.
  6. Kleurvast materiaal: Aluminium is een kleurvast materiaal waardoor het door de jaren heen niet zal verkleuren als gevolg van de zon.
  7. Hoge isolatiewaarde: Een dakkapel van aluminium heeft een hoge isolatiewaarde. Kou en warmte houd je zo goed buiten.Ook als het gaat om geluidsoverlast van buiten, zal je hier minder hinder van ondervinden.

Profiteer ook van de voordelen van een aluminium dakkapel. Vraag hier gratis offertes aan bij dakkapel specialisten.

Wat zijn de nadelen van een aluminium dakkapel?

Als nadelen van een aluminium dakkapel kun je noemen:

Duurder in aanschaf: Een dakkapel van aluminium is duurder in aanschaf dan een houten dakkapel of een kunststof dakkapel.

Kleur naderhand niet aan te passen: Dat je aluminium niet kunt schilderen heeft als nadeel dat je wel gebonden bent aan de kleur die je hebt gekozen.

Mag niet in aanraking komen met bepaalde materialen: Wanneer aluminium in contact komt met bepaalde materiaalsoorten, zoals lood, koper, kalk en staal (roestvrij staal is geen probleem) dan kan dit zorgen voor aantasting van de dakkapel. In dit geval kan de beplating gaan roesten.

Het is echter wel mogelijk om de aluminium platen te voorzien van een beschermende laag. In dat geval kan het wel samen met deze materialen geplaatst worden.

Alternatieven voor een aluminium dakkapel

Weet je niet zeker of een dakkapel van aluminium voor jouw woning wel de beste keuze is?

Behalve voor een aluminium dakkapel kun je ook nog kiezen voor de volgende alternatieven:

Kunststof dakkapel: Een kunststof dakkapel bestaat uit een houten constructie die bekleed is met kunststof platen.

Het voordeel van deze dakkapel is dat het zowel onderhoudsarm als goed isolerend is. Door de grote keuzemogelijkheden die er zijn voor wat betreft kleur en afwerking is er voor elk type woning wel een geschikte kunststof dakkapel te vinden.

Polyester dakkapel: Een dakkapel van polyester is ook echt volledig gemaakt van kunststof. Dus zowel de basisconstructie als voor alle andere onderdelen van de dakkapel zijn van polyester.

Een polyester dakkapel wordt in de fabriek uit één stuk gemaakt, waardoor deze geheel naadloos is. Dit maakt de kans op lekkages bijzonder klein.

Houten dakkapel: Met een houten dakkapel ben je het meest voordelig uit. Een houten dakkapel biedt door zijn mooie authentieke en natuurlijk uitstraling vrijwel bij ieder huis een mooie aanblik.

Wel moet er regelmatig onderhoud gepleegd worden aan hout en zal het gemiddeld eens in de vijf jaar geschilderd worden.

Zinken dakkapel: Een zinken dakkapel bestaat uit een houten constructie die met zink is bekleed. Belangrijke voordelen van een zinken dakkapel zijn de lange levensduur en het feit dat deze dakkapel weinig tot geen onderhoud nodig heeft.

Offertes aanvragen bij dakkapel specialisten

Overweeg je ook een dakkapel van aluminium aan te schaffen?

Vraag hieronder offertes aan bij dakkapel specialisten. Gratis + vrijblijvend. Zo voorkom je dat je meer betaalt dan nodig is.

Vergelijkbare berichten